Bir kaç gündür yürüyüş yolumuzun iki yanı bu güzel çiçeklerle dolup taşıyor. Kendileri çalı formunda olup pembe pembe açan bir Akdenizli hanımefendidir.. Adı biraz maskulen olsa da ben böyle gösterişli açan bitkilere ''hanımefendi'' derim. Tanıştırayım: Adı, Karağan . Diğer adı ile Kaya Gülleri. Ülkemizde endemik olarak yetişiyormuş. Bu tipik Akdenizli, Fas'dan, Fransa'ya, Portekiz'e, hatta Kanarya Adaları'na kadar uzanan bir serüven diye geçiyor kayıtlarda..
Ana yoldan ayrılıp soldan ilk patikaya sapınca birden yoğunlukları artıyor.
Hatta boyları da yükseliyor, başlarını gök yüzüne doğru uzatıyorlar..
Badem Kız uzaklaşmasın diye bakınırken, aynı bitkinin beyaz çiçekli olanını görüyorum. Yaprak formları aynı olunca yakın akraba olduklarını anlıyorum.
Beyaz çiçekliler de çok zarif.
Bu güzel çiçekleri vazoda görmek isterseniz, mümkün. Uçlarında tomurcukları olan bir kaç dal kesip vazoya koyun. Ertesi gün açmaya başlıyorlar. Epeyce de dayanıyorlar. Eğer açmış olanları toplarsanız hemen dağılıp soluyorlar.
Son bir not daha; bu bitkiye ulaşmak için Akdeniz kıyılarına gelmenize gerek yok. Kültür bitkisi olarak yetiştirilmiş. Çiçek tohumları satışı yapılan bir sitede rastladım. Buradan reklama girer diye adres veremiyorum ama meraklısına yorum bölümünde link verebilirim.
Çocukluğum Sakarya/Karasu da geçti. Evimizin etrafı bu çiçeklerle sarılıydı. Ne zaman bunları görsem burnumun direği sızlar...
YanıtlaSilAh o çocukluk günleri:) Demek oralara da yayılmışlar.. Şimdi de var mıdır acaba?
SilMerhaba, baharın en güzel yansıdığı sayfalardan biri sizsiniz, cok güzel kareler için teşekkürler. Sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Bizden de sevgiler..
SilNe güzel bir çiçekmiş bu harika fotoğraflar:)
YanıtlaSilEvet, ama ben beyazına oralarda hiç rastlamadım. :)))
YanıtlaSilDemek ki beyazlarına daha nadir rastlanıyor.
Silçok güzeller,keşke saros iklimi müsait olsaydı hemen bahçem için plan yapardım,ancak don olayı bizde sık.
YanıtlaSilsevgiler
Dona yarı dayanıklı olduğu belirtilmiş. Bu sayfada çok gzel bilgiler var bitki hakkında:http://www.zengardentr.com/Kaya-gulu-tohumu-cistus-karagan-pembe-beyaz-karisim,PR-4743.html
SilNe güzel bir yürüyüş yolu o çiçek bu çiçek derken yürüyüş nasılda zevkli geçer değilmi? Tabi o çiçeklerin gözlere yansıması da ayrı bir güzel.
YanıtlaSilSevgilerimle.
Evet, aynen öyle oluyor. Fotoğraflarını çekip eve gelince araştırıyorum. Bir de bakıyorum ki çoğu peyzaj bitkisi olarak kullanılan bitkiler. Yani bahçelerimizde yetiştirdiğimiz kültür bitkilerinin pek çoğunun yabanisi bizim buralarda var.
SilBegonvilli ev....İnan mis gibi yürüyüşler imrendim. maşallah diyorum.benim de günlük 1 saat yürürüm.doğayla daha güzel arkadaşım...sayende seninle baharı tadıyoruz.çiçeklerde renkleriyle birlikte harika... bu enerjin daim olsun.sevgiler emel.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Doğa yürüyüşlerine devam o halde:) Hepimizin enerjisi daim olsun. Sevgiler, selamlar..
SilBen Karasuda hiç beyazına denk gelmedim. ama narin, naiftirler, severim kayagüllerini... bu güzel anı hatırlatmadan dolayı da sana teşekkür ederim.
YanıtlaSilBurada da pembeler çok daha fazla görünüyor. Beyazlar bahçelerde peyzaj bitkisi olmaya daha uygun. Boyları kısa ve daha yoğun çiçekliler. Yaprakları tıpa tıp aynı. Güzel anılarınızı anımsattığım için mutlu oldum:)
SilAnamur'a giderken yol boyu bunlarla karşılaştım, ben yaban gülü olduklarını düşünmüştüm ama meğer karağanmış isimleri, sayenizde öğrendim. Sağolun :)
YanıtlaSilÇiçekleri yaban güllerini andırıyor. Siz de sağ olun.
SilMmenun oldum tanıştığımıza:) Özellikle lila olanlarla:)))
YanıtlaSilBen de beyazları çok sevdim:)
Silçok güzel bir bitki. Bu ara nerede çiçek görsem iki kez dönüp bakıyorum . teşekkürler güzel paylaşım için.
YanıtlaSilÇiçekler doğanın en güzel armağanlarından biri. Özellikle endemik olanları gözümüz gibi korumalıyız diyorum. Sevgiler..
SilVe tabiki burada da çokça varlar. Şükür
YanıtlaSilBotanik anne
Akdeniz kıyılarının bitkisi:)
Sil