19 Nisan 2016 Salı
Kafkaslardan Gelen Sağlık İksiri: Kefir
Bilmeyen yoktur.. Yine de kısaca anlatayım:
18. Yüzyıla dayanan bir tarihçesi var. Kafkasya'dan tüm dünyaya yayılmış. Kafkas bir aile bir sır gibi uzun yıllar saklamış ama Rus Sağlıkçılar Derneği bu harika ürünün peşine düşüp sonunda kefir mayasına ulaşmışlar. Filmlere konu olabilecek bir öyküsü var; merak edene burada (Tık)
Düzenli olarak tüketmek gerekiyor. İşte o zaman mucize başlıyor. Bağışıklık sistemini onarıp güçlendiriyor.Kemikler, saçlar, cilt vs. harika oluyor. Bir zindelik, bir aktif olma isteği, sormayın.. Özellikle yaşlılara ve çocuklara çok yararlı. Yıllar, yıllar önce yapmıştım. Eşim çok ağır bir kortizon tedavisi görüyordu. Bu ilacın yan etkilerinden korunması için tavsiye edilmişti. Gerçekten çok yararını görmüştük.
Marketlerde görüyoruz son yıllarda. Ancak her bi şeyin ev yapımına pek meraklı olan ben, evde kefir yapmaya karar verdim. Evet, başardım. Ev yapımı yoğurt kıvamında, hafif ekşi, azıcık köpüklü bir içecek. İçecek diyorum, tüketim şekli bu.
Evde kefir yapabilmek için öncelikle kaliteli bir kefir mayasına ihtiyacınız var. Ben mayamı güvenilir bir sanal marketten getirttim. Maya haşlanmış karnabahar görünümünde. Bir de taze ve doğal süte ihtiyacımız var. Kaynatıp soğutularak oda sıcaklığına getirilmiş sütü, tercihen kaymağını alarak, metal olmayan bir kapta maya ile buluşturuyorsunuz. Ben toprak güveç kabında yapıyorum. Cam, porselen, pyrex olabilir. Mayalama işleminin püf noktası mayayı asla kaşıkla temas ettirmemek.Tahta kaşıkla kaba bırakıp süt ekleyin. Sonra bir tülbentle ya da kağıt havlu ile üstünü örtüyoruz. Yoğurt mayalar gibi sarmak sarmalamak yok! Oda sıcaklığında bırakıp mayalanmasını bekleyin. İklim farklılıklarından dolayı bu süre değişebilir. Benim ilk kefirim iki günde mayalandı. Ertesi gün ve sonrasında bir günde mayalanma gerçekleşti.
Bir dahaki sefere işlem yapmak için mayayı kefirden plastik bir süzgeç yardımı ile, hafifçe sallayarak ayırıyoruz. Sonra maya taneciklerini temiz, kireçsiz sudan geçirip iyice süzüyoruz. Artık tekrar mayalama işlemine geçebiliriz. Zamanla maya taneleri çoğalıyor. İşte o zaman eşe dosta verebilirsiniz.
Deneyecek olanlara şifa olsun, afiyet olsun...
Sayfamıza biraz renk!
Gelincikler bahçemden. Aklınızda olsun; tomurcuk olarak toplayıp suya koyunca böyle kıvır kıvır ve çok baskın renkli açıyorlar. Vazoda daha çok dayanıyorlar.
Etiketler:
Mutfağımdan,
Ruh ve Beden Sağlığı,
Sağlık,
Sağlıklı Beslenme
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
İsmetciğim....şifalar olsun....Bana dokunuyor..bende izmirdeki kardeşimden temin ettim,şişlik yaptı,çok rahatsız oldum...doğru çok faydalı...gelinciğine bittim..en sevdiğim çiçek..danteller gözümden kaçmıyor..maşallah çok yakışmışlar...sevgiler emel.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Ben de süt içemiyorum, aynı nedenlerle.. Ama kefir iyi geliyor. Demek ki her bünye farklı tolere ediyor süt ve süt ürünlerini. Sevgiler, selamlar canım..
SilPek harika çiçekler:) Kefir bu arada alerji döneminde bağışıklığı destekliyor.
YanıtlaSilEvet, faydalarından biri de bu. Alerjisi olanlar denemeli.
SilHiç denememiştim, am aöyle pratik anlatmışsın ki yine, kalkıp deneyesim geldi, bakayım aktar da bulurum belki mayasından da, ellerine sağlık, şifa olsun..
YanıtlaSilDeneyin ama yarı yolda bırakmadan düzenli ve sürekli tüketin. Asla pişman olmayacaksınız.
SilFaydalı bilgi için çok teşekkür ederim. Denemek lazım.
YanıtlaSilRica ederim. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.
SilBende herkese tavsiye ediyorum kortizon kullanan biri olarak... bu ara tembellik yapıp haftada br yapıyrum ama hergün mayalanması gerekiyor .
YanıtlaSilİhmal etmeyin Aysel Hanım. Şifa olsun.
Silne hoş bir tesadüf oldu ,daha dün ofisten arkadaşım maya getirdi bugün mayalayacağım. Herkese şifa olsun dediğiniz gibi .
YanıtlaSilGerçekten de öyle olmuş:) Şimdiden ellerinize sağlık ve şifalar olsun.
SilBu güzel anlatım ve ayrıntılı tarif için çok teşekkürler. Fırsat bulur bulmaz yapmayı deneyeceğim. Sevgiler.
YanıtlaSilZarif yorum için ben teşekkür ederim. Bizden de sevgiler.
SilÇok güzel bir anlatımla paylaşmışsın canım. ben de cam kavanoz da mayalıyorum ama zaman zaman ara vermek durumun da kalıyorum ve su içerisin de buzdolabında saklıyorum kefir mayamı bir kez çoğalttım yarısını arkadaşıma verdim küstü mü ne oldu bilmeM:)) çoğalmadı bir daha hep aynı kaldı acaba illa ki günlük mayalanmalı mı yoksa saklarken de süt için de mi kalmalı öğreneceğim bakalım:)) ellerine sağlık
YanıtlaSilGünlük mayalamak en doğrusu ama iş yoğunluğundan ben de gün aşırı yapıyorum. Steril su içinde saklamak en doğrusuymuş. Şifa olsun!
SilMerak ettiğim bir konu idi çok yararlı oldu, elinize sağlık. Yoğurt mayalarken de maya bulamayıp hazır yoğurtla başlayıp devam ettiğim durumlar oldu. Kefirde de hazır kefirle ilk mayalanmayı yapsak olur mu? Yapıp içmeye başlarsam her seferinde Sizi hatırlarım herhalde, teşekkürler..
YanıtlaSilMarketten satın aldığınız kefir ile yeniden kefir yapamazsınız. Çünkü kefir mayası, ayrıştırılarak tüketiliyor. Yoğurt mayalama ile benzerliği yok. Kefir mayası tanecikli bir yapıya sahip. Kefir mayası ayrıca satılıyor.
Sil