.
Begonvilli Ev'in mutfağında bir ilk! Üzerlerinde mesaj içerikli sözcükler olan kurabiyelerden yaptım. İlk denemem olduğu için ''bakalım olacak mı?'' diye epeyce merak ettim. Evet, oldu. Sonuçtan memnun kaldım.
Ancak baştan söylemeliyim, bu işin püf noktaları var. Bunların çoğunu yaparak yaşayarak öğrenmiş oldum. Yerli, yabancı pek çok siteyi dolaştım. Bazı tarifler buldum ama sözünü edeceğim püf noktalarından ancak birine, bu tariflerden birinde rastladım. Diğer püf noktalarından hiç söz edilmemiş. Sizlerle hepsini paylaşmak istiyorum.
Öncelikle kurabiyelerin üzerine yazıları aktarabilmek için ''kurabiye damga seti'' adı ile satılan silikon stampalara ihtiyaç var. Ben bunları sanal alışveriş yaptığım bir sitede tesadüfen gördüm. Çok ilgimi çekti. Yuvarlak olanları da var.
Stampalar kadar önemli diğer konu ise yazı yazmaya uygun bir kurabiye hamuru tarifi. İlk püf nokta bu; hamurunuzda kabartma tozu olmamalı. Bulduğum tariflerin sadece birinde bu uyarı yapılmış. Kabaran bir hamurda yazıların silineceğini tahmin edebilirsiniz. İkinci püf noktası ise hazırlanan hamurun 20-25 dakika buzdolabında dinlendirilmesi. Böylelikle kurabiye hamuru toparlanıp sertleşiyor. Üzerlerini damgalama sırasında şekli bozulmuyor. Bu uyarıya da sadece bir tarifte rastladım ama kabartma tozu uyarısı yapan tarifte değil. Üçüncü püf noktası, soğutulan hamuru streç film arasında merdane ya da oklava ile yaklaşık 2 cm kalınlığında açmanız gerekiyor. Stampayı kullanırken daha da inceliyor. Elinizi çabuk tutarak, hamur yumuşamadan açıp çabucak damgalayıp kesmeniz gerekiyor. Ben streçin içinde iki tane açıp birini keserken diğerini buz dolabında beklettim. Olabildiğince buz dolabına yakın çalışın. Çünkü pişmeye hazır kurabiyeleri de soğuk ortamda bekletmelisiniz.
Önemli bir hatırlatma daha:
Damgalama işleminden önce yazıların bulunduğu silikon yüzeyi çok az sıvı yağ ile kağıt peçete yardımı ile nemlendirin. Yoksa yapışıyor. Evet biraz oyalayıcı ama bence değiyor. Acaba yuvarlak olanlardan da alsam mı ?:))Neredeyse tarifi vermeyi unutacaktım. İşte tarif:
2 çay bardağı un
Yarım çay bardağı pirinç unu
1 çay bardağı pudra şekeri. Ben esmer şeker kullandım.
Vanilya
Toz zencefil
200 gr oda sıcaklığındaki tereyağ
Yarım çay bardağı incecik çekilmiş ceviz. Ceviz yağlı bir kuru yemiş olduğu için tereyağ miktarını biraz azalttım.
Not: Bu hamur benim her defasında ufak tefek farklılıklarla uyguladığım bir bisküvi tarifidir. Bu defa lezzet katsın diye ceviz ekledim. Bazen bir yumurta sarısı da ekliyorum. Bu kez yumurta kullanmadım. Hamuru hazırlama sırasında sabırlı olmalısınız. Malzeme çok çabuk kaynaşmıyor, Yoğurmaya devam edilmeli.
Bir de tavsiyem var;
Kusursuz yapmaya çalışmayın. Ev yapımı kurabiyelerin fabrika ürünü gibi çıkmasına gerek yok. Tabii ki bu benim görüşüm.
Homojen bir hamur olunca buz dolabında dinlendirmeyi unutmayın! Yukarıda anlattığım aşamalardan sonra 175 derecede önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye dek pişirin. Denerseniz afiyet olsun..