Bilmeyen yoktur.. Yine de kısaca anlatayım:
18. Yüzyıla dayanan bir tarihçesi var. Kafkasya'dan tüm dünyaya yayılmış. Kafkas bir aile bir sır gibi uzun yıllar saklamış ama Rus Sağlıkçılar Derneği bu harika ürünün peşine düşüp sonunda kefir mayasına ulaşmışlar. Filmlere konu olabilecek bir öyküsü var; merak edene
burada (Tık)
Düzenli olarak tüketmek gerekiyor. İşte o zaman mucize başlıyor. Bağışıklık sistemini onarıp güçlendiriyor.Kemikler, saçlar, cilt vs. harika oluyor. Bir zindelik, bir aktif olma isteği, sormayın.. Özellikle yaşlılara ve çocuklara çok yararlı. Yıllar, yıllar önce yapmıştım. Eşim çok ağır bir kortizon tedavisi görüyordu. Bu ilacın yan etkilerinden korunması için tavsiye edilmişti. Gerçekten çok yararını görmüştük.
Marketlerde görüyoruz son yıllarda. Ancak her bi şeyin ev yapımına pek meraklı olan ben, evde kefir yapmaya karar verdim. Evet, başardım. Ev yapımı yoğurt kıvamında, hafif ekşi, azıcık köpüklü bir içecek. İçecek diyorum, tüketim şekli bu.
Evde kefir yapabilmek için öncelikle kaliteli bir kefir mayasına ihtiyacınız var. Ben mayamı güvenilir bir sanal marketten getirttim. Maya haşlanmış karnabahar görünümünde. Bir de taze ve doğal süte ihtiyacımız var. Kaynatıp soğutularak oda sıcaklığına getirilmiş sütü, tercihen kaymağını alarak, metal olmayan bir kapta maya ile buluşturuyorsunuz. Ben toprak güveç kabında yapıyorum. Cam, porselen, pyrex olabilir. Mayalama işleminin püf noktası mayayı asla kaşıkla temas ettirmemek.Tahta kaşıkla kaba bırakıp süt ekleyin. Sonra bir tülbentle ya da kağıt havlu ile üstünü örtüyoruz. Yoğurt mayalar gibi sarmak sarmalamak yok! Oda sıcaklığında bırakıp mayalanmasını bekleyin. İklim farklılıklarından dolayı bu süre değişebilir. Benim ilk kefirim iki günde mayalandı. Ertesi gün ve sonrasında bir günde mayalanma gerçekleşti.
Bir dahaki sefere işlem yapmak için mayayı kefirden plastik bir süzgeç yardımı ile, hafifçe sallayarak ayırıyoruz. Sonra maya taneciklerini temiz, kireçsiz sudan geçirip iyice süzüyoruz. Artık tekrar mayalama işlemine geçebiliriz. Zamanla maya taneleri çoğalıyor. İşte o zaman eşe dosta verebilirsiniz.
Deneyecek olanlara şifa olsun, afiyet olsun...
Sayfamıza biraz renk!
Gelincikler bahçemden. Aklınızda olsun; tomurcuk olarak toplayıp suya koyunca böyle kıvır kıvır ve çok baskın renkli açıyorlar. Vazoda daha çok dayanıyorlar.