13 Ocak 2018 Cumartesi

Mandalinalı Kek

Bu kek, mis kokulu mevsim keklerine güzel bir örnek. Çünkü mandalinalı, harika kabaran, pratik bir kek.






 Uzun uzun tarif vermeyeceğim. Malzemeler ve kısaca tekniğini açıklayıp  denemek isteyenlere ''kolay gelsin''  diyeceğim.
4 yumurta
2,5 su bardağı elenmiş un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yarım çay bardağı sıvı yağ+yarım çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı  şeker
1 su bardağından  1 parmak eksik mandalina suyu+rendelenmiş kabuğu (ben Kıbrıs mandalinası kullandım)

Yapılışı: Sıvıları şekerle kuvvetlice bir kaç dakika çırpıyoruz.

Kabartma tozu ve vanilya ile birlikte  elenmiş unu kaşıkla  çırpılmış sıvılara  ekleyip pürüzsüz oluncaya dek karıştırıyoruz.

Önceden  180 derece  olarak  ısıtılmış  fırında 40 dakika pişiriyoruz.

Deneyenlere afiyetler olsun.

12 Ocak 2018 Cuma

Bir Limon Hikayesi

Üç yıl önce küçük bir bahçesi olan evimizi satın aldığımız zaman bahçe hiç de iç açıcı durumda değildi. Bir kaç bakımsız meyve ağacı, iki palmiye ve iki begonvil,  adam boyu otlarla kaplı bahçede çok hüzünlü bir görüntü içindeydi. Palmiyeler  dışında  diğer ağaçların sökülüp yenilerinin dikilmesi tavsiye edildi. Ne var ki ben yaşlı ve  çok bakımsız limon ağacının sökülmesini istemedim. Nedense girişteki o ağaca kıyamadım. Bahçıvana o ağaca çok iyi bakmasını söyledim. Dibi güzelce kabartılıp  çiftlik gübresi verildi, özenle budandı. Yine de ilk yıl çok az meyve verdi. Meyveleri  sert ve susuzdu. Geçen yıl bakımını ve budamasını kendim yaptım. Bu yıl  limon ağacımız  şahane meyveler verdi.