12 Temmuz 2020 Pazar

Kediciklere Dinlenme Evi Yaptık

Çoktandır aklımdaydı. 
        Bahçemizi çok seven patili canlara keyifle uyuyacakları bir köşe hazırlamak istiyordum. Ormanda, kalın kuru dal parçaları görünce  yapmaya karar verdik. Bu sabah torunumla  işi gücü bırakıp kolları sıvadık. Ahşap bir tepsi, kuru  ağaç dalları ve eski tahtalar,  testere, çivi ve çekiçle kedi evimizi hazırladık. En çok dalların kesilmesinde zorlandık. Çok daha düzgününü bir marangoza da yaptırabilirdik ama o zaman çok sevdiğim  salaş görüntü olmayacaktı. Tam da istediğim  görüntü oldu. Paticanlarımız güle güle otursunlar..

























1 Temmuz 2020 Çarşamba

Pelmeni (Ukrayna Mantısı)


    Bildiğimiz mantı ile benzerliği çok. Şekil, büyüklük ve pişirme tekniği olarak biraz farklı.


      Ukraynalı dostlarımızdan öğrenerek yaptık. Yaptık diyorum; küçük şef torunum Nimet Sevim bana şekil verme kısmında yardım etti. Hamuru  1 yumurta, 1 bardak ılık su, bir çay kaşığı tuz ve aldığı kadar un ile  hazırladım. İçi için  300 gr kadar kıyma, soğan, maydanoz ve karabiber kullandım.  Bu malzeme çiğ olarak harmanlanıyor. Hamuru çok iyi  yoğurdum diye övünemem. Çünkü hamur makinesi üç dört dakikada o işi çok iyi yapıyor.



Oklava ile tahmini 2mm kalınlığında açıp çay bardağı ile yuvarlaklar kestik. İçini  bolca doldurup önce yarım ay şeklinde kapattık.  İki ucu üst üste koyarak  çatalın uç kısmı ile  çepeçevre şekil verdik. Böylece iyice yapışmış oldu.











Pişirme işlemine gelince; orijinali gibi buharda pişirdik.






Yoğurt ve tereyağlı sos kısmı bizdeki gibi. Yalnız Ukrayna'da yoğurt yerine smetana denilen bir süt ürünü ile servis yapılıyormuş. Smetena nedir? Buraya bakınız


Deneyenlere  ya da deneyecek olanlara afiyet olsun.