Taşınma nedeni ile uzunca bir süre blog yazılarıma ara vermiştim. Aynı nedenle kitap da okuyamamıştım günlerdir. Blog sayfama da kitaplarıma da kavuştum. Bir de baktım ki, kitaplardan daha çok söz edilir olmuş bloglarda. Bu çok hoş ve sevindirici.
Sevgili Dayatılanla Yaşayan (dayatmalarda kayboluş tık)
beni mimlemiş. Konu:Kitaplar
Bir motive oldum ki anlatamam. Sahaf kokusu geldi hemen burnuma. Raflarda dizi dizi kitaplar ‘’beni oku, beni oku!’’ diye seslendiler adeta.. Fazla uzatmadan soruları yanıtlayayım:
1.Ne sıklıkta kitap okursunuz?
Ne yazık ki her zaman aynı hızda okuyanlardan değilim. Eğer koşullarım uygunsa mutlaka okumakta olduğum bir ya da iki kitabım vardır. Üç beş günde bitirir, henüz bitmeden bir sonra okuyacağımı belirlerim. Bazen de bir kitabı bitirmem bir ayı bulur. Aklım kitapta kalsa bile günlerce elimi süremediğim olur.
2. En sevdiğiniz yazarlar? Epeyce uzun bir listem var. İlk aklıma gelense Jack London.
Özellikle özyaşamöyküsel anılarını okurken çok etkilendiğim bir yazar. Kendini yetiştirişi ve basit bir işçi iken dünyanın en iyi edebiyatçılarından biri oluşu bir yana yapıtlarındaki anlatım gücü eşsiz bana göre. Bulabildiğim tüm yapıtlarını bir solukta okumuşumdur.
Bir de James Joyce’den söz etmek isterim. Dostoyevski ve Tolstoy adlarının çokça anıldığı bir kategoride yer aldığı için bu ustaların gölgesinde kalmıştır belki ama romanları detaycı tekniğin en üstün örneklerindendir. Galiba kurgusunun ve dilinin ağırlığı okuyucuyu zorladığı için diğerlerinden az okunuyor.
Franz Kafka da favori yazarlarımdandır. Şimdi, ''apayrı bir dünyası olan kasvetli ve bütünlükten yoksun yapıtlar ortaya koyan yazarlar mı ilgini çekiyor?'' Diye düşünebilirsiniz ama sanatın bir özelliği de sıradanlıktan uzaklaştıran bir yol ayrımı olması değil midir? Aslında her tarzın iyi örneklerini keyifle okurum. Şato, Dava gibi iki yapıtı tamamlanmamış.. Böyle bir yazar işte Kafka. Yine de en özgün romanlardır yazdıkları..
Gabriel Garcia Marquez, yaşayanlar içindeki favorilerimdendir. Onun romanlarındaki farklı doku ve canlılık bir başkadır. Az önce sözünü ettiğim yol ayrımlarından, Marquez’e gideni seçerseniz kendinizi Kolera Günlerinde Aşk’ın ya da Kırmızı Pazartesi’nin tam ortasında bulursunuz..
Derken efendim; Émile Zola geliyor aklıma; Nana ve diğer romanları. Nasıl da yanıbaşımızda gibi anlatmıştır. Tüm romanlarında, doğal ve gerçekçi bir tarzla, hayatın zorluklarından bahsedilir. Yani Kafka’dan fersah fersah uzak bir yazar ama bir romanını bitirince diğer romanlarını arandığım ustalardan biri.
Ah, Cengiz Aytmatov’dan söz etmeden nasıl geçerim. Kırgızistanlı ressam, yazar hayran olduklarımdan biri..
Bizimkilere gelince; var epeyce.. Lise yıllarımda elimden bırakamadığım hala da büyük bir keyifle okuduğum Kemal Tahir(Sağırdere) Yaşar Kemal(Orta Direk) Fakir Baykurt(Yılanların Öcü), köy temalı romanlara merak salmama neden olmuştu..
Bir de inceleme, deneme, günlükleri ile bende ''derya'' çağrışımını yapan büyük usta Cemil Meriç var. Bir insan kısacık yaşamında, üstelik görmeyen gözleri ile bu kadar kültür birikimine nasıl sahip olabilir? Yapıtlarını okuyunca hayretler içinde kalıyorum. ''Bu Ülke''yi mutlaka okumalısınız.
Daha sözünü edeceğim pek çok yazar var ama bu yazı uzar gider ve okunur olmaktan çıkar..
3. En beğendiğiniz kitaplar? Yukarıda etkilendiğim yazarlardan söz ederken en beğendiğim kitapları da açıklamış oldum.
4.(Yerli, yabancı) En çok hangi yazarların kitaplarını tercih edersin? Tercih etme demeyelim de, o anki ruh halime, koşullarıma, merakıma, ya da gereksinmeme göre kitap seçiyorum. Yani yerli ya da yabancı olması farketmiyor.
5.En son okuduğunuz kitap hangisi? En son okuduğum ve eski diline rağmen bayıldığım kitap, bir çeviri. Max Kemmerich yazmış ve Behçet Necatigil çevirmiş. Kitabın adı:Tarihte Garip Vakalar
6.Şu anda hangi kitabı okuyorsun? Joseph Conrad’ın Zafer adlı kitabını okuyorum. Polonya kökenli İngiliz yazarın ilk kez bir kitabını okuyorum.
7.Kitap blogları hakkında ne düşünüyorsunuz? Çok beğenerek izliyorum. Harika kitap blogları var. Ne var ki onları izlerken ‘’onu da mı okusam, bunu nasıl kaçırmışım? Gibi hırslara kapılıyorum. Ömrümce okusam bir arpa boyu yol gideceğimi düşünüp üzülüyorum..
8.KİTAP OKUMAK sizin için ne ifade ediyor? Daha önce de belirttiğim gibi, her kitap yaşam denilen karmaşık süreçte şöyle bir durup soluklandığımız yol ayrımları bence. Tercih şansınız var. Seçin birini ve başka dünyalara yol alın. Ne harika değil mi?:))))
Bu mimin davetlilerini açıklamayı unutmuşum:( Eğer yanıtlamak isterseniz)
Sevgili komşum Colette
Kitap kurdumuz Leylak Dalı
Son günlerde kitap kurdu olmağa aday Sittirella
Ve dileyen tüm dostlar.