İlk kez denedim.
Çok beğenildi. Kısacası ''denemeye değer'' dediklerimden, enfes bir tatlı. Ben çok geç tanıdım. Hatay'ın çok bilinen, sevilen lezzetini mutlaka deneyin.Tarif, geçtiğimiz yılbaşı bu tatlıyı yapıp büyük beğeni toplayan teyzemden. Kendisine teşekkür! Şimdi püf noktalarını atlamadan anlatayım;
Öncelikle, sıkı ve lezzetli bir kabak türü seçmelisiniz. Benim tavsiyem kestane kabağı. Kabağı kabuk ve çekirdekleri ile tartın ya da tarttırın. Çünkü kullanılacak şeker miktarı buna eşit olmalı. Kabuklarını soyup dilimlediğimiz kabakları kireçli suya atıp 12 saat kadar bekletiyoruz.
Sönmemiş kireçli su bu tatlının olmazsa olmazı. O halde önce onu hazırlayıp diğer işlere öyle başlamalıyız. Nereden bulacağımıza gelince; ben doğal ve yöresel ürünler satan bir sanal marketten satın aldım. Bulunsun evde diye 2kg istemiştim, fazlaymış. Çünkü 5 litre suya bir kahve fincanı yeterli. Keserle koparıp suya atıyorsunuz ama dikkat edin, biraz çatlayıp patlıyor. Bir kaç saat sonra, dibe çöken kısmını olabildiğince dağıtmadan üstteki suyu başka bir kaba alıyorsunuz. İşte kullanacağınız çözelti bu.
Şimdi tekrar başa, kabakları soyup dilimleme aşamasına dönelim. Benim için en zoru bu oldu. Ellerimdeki rahatsızlık zorladı. Biraz da kalın dilimlemişim. Siz daha ince ve zarif dilimler yapabilirsiniz. Dilimlenmiş kabakları kireçli suya atıp en az 12 saat bekletiyoruz. Sonra iyice yıkayıp bir kaç saat suda bekletiyoruz. İşte bu aşamada kabaklarların soyulmadan önceki ağırlığı ile eşit ağırlıktaki şekeri su bardağı ile ölçerek genişçe bir tencereye koyuyoruz. Bir bardak fazlası ile su ekleyip orta ateşte kaynatıyoruz. Kaynamadan sonra dört dakika daha ocakta kalması yeterli. Yarım limon sıkıp ocağı kapatıyoruz.
İşte bir püf noktası daha; hazırlanan şerbet ılık hale gelinceye dek bekletilecek. Kabak dilimleri sivri uçlu bir bıçakla bir kaç yerinden delinerek ılık şerbete konulacak ve üzerleri tamamen şerbetle kaplanacak. Eğer dışarıda kalanlar olursa sık sık çevrilerek şerbeti içlerine almaları sağlanmalı. Tekrar ocağa koyup kısık ateşte 2,5 saat pişirmeliyiz. Kabaklar şeffaflaşınca tatlımız olmuş demektir.
Sunum için ceviz ve tahin tavsiye edenler var ama ben sade olarak çok beğendim. Çıtır, enfes bir lezzet. Denerseniz afiyetler olsun!
Her yıl bahçeye bir kaç tane farklı türlerden bal kabağı ekerim. Bu, geçen yıl yetiştirdiği kabaklardan biri. Tatlıyı bu kabakla yapmadım. Manavdan satın aldığım kestane kabağı ile denedim ama bahçede yetiştirdiğim kabaklarla da deneyeceğim.
Şimdilik bizden bu kadar. Sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.