27 Ocak 2015 Salı

Portakallı Kek, Cömert Limon Ağacı ve En Erkenci Sümbülüm

Bahçemizdeki limon ağacı biraz bakım ve çokça sevgi görünce bize böyle harika limonlar verdi.






Aslında bahçemizin ürünü mis kokulu limonlardan güzel bir limonlu cheesecake vardı aklımda.

Ne var ki, komşunun bahçesinden gelen portakallar iki gündür sepette duruyordu. O halde portakallı bir tarife öncelik vermem gerekiyor diye düşündüm. İlk aklıma gelen de kendi tariflerimden biri olan portakallı kek oldu. Yeni bir şeyler denemeyi kolumun tamamen iyileşmesinden sonraya erteledim. Annemden ufak tefek yardımlar alarak  pişirdiğim kekim, mis gibi portakal kokusu, yumuşak ama süngersi dokusu ile  çok güzel oldu. Zaten burada  beğenilmeyen tarifleri  paylaşmıyorum.


 Küçük bir not: Alışık olduğum kameramı ödünç verdiğim için diğeri ile çekim yaptım. Hava da kapalı olunca sonuç pek iyi olmadı.


Denemek isterseniz işte Tarifim:
12 Adet için
Malzeme:
2 yumurta
1 büyük  çay fincanı(kupa) elenmiş, içine yarım  paket kabartma tozu ve bir paket vanilya ilaveli) beyaz un
 6 kaşık toz şeker.
Bir çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
Rendelenmiş portakal kabuğu
1 portakalın suyu
Portakal kabuğu şekerlemesi(isteğe bağlı)
Kuş üzümü
Önce sıvılar ve şeker çırpma teli ile kuvvetlice ama kısa süreli çırpılır.
Sırası ile, rendelenmiş portakal kabuğu, kuş üzümü, un eklenip bu kez kaşıkla  karıştırılıp  homojen hale  getirilir. Kek kağıtlarına paylaştırılıp  tam ortalarına birer çay kaşığı portakal kabuğu şekerlemesi konularak ,

180 derecede 35-40 dakika pişirilir.

Afiyetler olsun !

Kek muhabbetinden sonra açan en erkenci sümbülümü görmenizi istedim. Sabah uyanınca enfes kokusu ile beni büyülüyor bir kaç gündür. 
Sümbüllerimi ektiğim gün(7 Kasım'da) sizlerle paylaşmıştım: Şimdi lale, sümbül ve nergis ekmenin tam zamanı(tık)
Vee, açmaya başladılar. Hemen hepsi tomurcuk verdi. İçlerinden bu pembeli hanımefendi açtı:)





Şimdilik Begonvilli Ev'den bu kadar. Tüm dostlara sevgiler, selamlar..

24 yorum:

  1. Begonvilli ev....O limon ağacına kurban olayım. bir sevdim burdan bilemezsiniz.lise de okuyana kadar, limonu hep bahçemizden ağacımızdan kopardığımız için mersindeki evimizde..sonra başka şehirde limonu parayla aldığımda çok şaşırmıştım.içimden ne geliyorsa paylaşıyorum.arkadaşım...kek çok güzel görünüyor,kesin çok lezizdir.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili Emel Hanım. Bu içten yorumlarınızla moral veriyorsunuz:) Bizden de sevgiler..

      Sil
  2. Sevgili blog komşum :) limonlar harika görünüyor. Çocukken limonu meyve gibi yerdim. Görünce aklıma geldi. Kek de muhteşem. Eminim çok güzel olmuştur. Afiyet olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman sizi bahçeden limon yemeye davet ediyorum. Tabii ki kek ve çayımız da var. Selamlar, sevgiler.

      Sil
  3. eee tabi bahçenden topladığın limonla ,portakalla yapılan herşey çok çok güzel olur,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Ben de yiyemiyorum. Harika kokusu, aroması katkı olarak yeterli benim için. Özellikle salatalarda.

    YanıtlaSil
  5. benim sayfam da neredeyse 4-5 gündür limon dolu... yaşasın limon zamanı.

    YanıtlaSil
  6. Ne mi görüyorum? Sıcacık bir ev, nefis görüntüsüyle al beni ye diyen kek ve mis kokulu sümbül. Bunlar bana çok iyi geldi. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Kova'cım. Biz kovalar böyleyiz işte; küçük ayrıntılarla mutlu oluruz:) Bizden de sevgiler.

      Sil
  7. bir yanda portakallar limonlari, diğer yanda sümbüller, nergisler... baharı dört gözle beklerken ne iyi geldi bu görseller.
    ellerine sağlık, nefis görünüyor hepsi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Emel Hanım. Sevgiler, selamlar..

      Sil
  8. Sizde mi kovasınız a çok sevindim.

    YanıtlaSil
  9. İyi akşamlar! Limon Ağacınız ne verimli öyle Maşallah . Portakallı kek doyulmaz bir tat elinize sağlık. Görüntü böyleyse , nefistir tadı. Pembe sümbül baharı müjdeler gibi canlılığıyla. Özledik sıcağı güneşi. Şükran Kılınç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şükran Hanım. Her mevsimi severim ama ben de özledim baharı ve yazı.

      Sil
  10. bereketi çok olsun muffinde harika görünüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. İçim gitti şu güzelliğe, Benim de evimin arkasında bir limon ağacım var geçen haftaki soğuklardan tüm ege de olduğu gibi don yaşadılar bütün limonları topladık ama maalesef geç kalmışık düzgünlerden biraz ekşi çıkardım arkadaşlarıma da verdim dağıttım bir an önce tüketilsin diye evde kalanları her gün bir kaç tanesini çöpe atıyorum o kadar tuhaf bir şey ki diri limonlar önce hafif yumuşuyor sonrasında siyah çürük oluyor:(( bu yıl bol limon var diye seviniyorduk :(
    son kalanlardan kabukları diri olanları yarın rendeleyip sularını sıkıp buzluğa atacağım başka yapacak bir şey yok çöpe gitmesine üzülüyorum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O soğuklar bizi de vurdu Haticeciğim.Limonlarımız dayanıklı cinsmiş ama begonviller dondu.Ne yapalım, doğanın kötü sürprizleri de oluyor işte. Eğer yeni limon ağacı dikecekseniz, küçük meyveli kara limonu tercih edin. Hem daha dayanıklı hem de yedi veren olduğu için sürekli çiçek açıp yeni meyveler veriyor.Sevgiler, selamlar..

      Sil
  12. Kekinde sümbülünde kokusu taaa buralara kadar geldi ..Ellerinize sağlık umarım iyisiinizdir..Doğum gününüz kutlu olsun sevgilerime.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyiyim. Çok teşekkür ederim Nuray Hanım. Sevgiler, selamlar..

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.