''Tirmiisssçiiiii! Tatlı tuzlu tiirmiiiiis!''
Tam da bu mevsimde, genellikle akşam üzerleri bu sesi duyar, birer ya da ikişer ölçek tirmis almak için eve koşardık. Anneler parayı verirken biraz endişelenir, '' temiz mi, pis mi bilinmez, kimmiş bu tirmisçi?'' diye sorarlardı. Tirmisçi de bunu duyar;
''Ayıp ettin abla, bu mahallenin çocuğuyuz. Anamı bilmez misiniz, her şeyi kırk kere yıkar, temizliğin alasını yapar. Elcağızı ile tatlandırdı bunları '' diye sitemkar laflar ederdi..
Tirmis, fazla bilinmeyen Akdeniz'in ıslak çerezi. Çocukluk anılarımda fazlaca yer tutar. Görünümü haşlanmış iri mısır tanesine benzer. Aslında baklagil ailesinin yabani bir türü olan acı bakladır kendileri.. Ülkemizde termiye, acı bakla, Yahudi baklası gibi isimlerle biliniyor. Mısır'dan Tunus'a, İspanya'dan, Yunanistan'a kadar tüketici bulan, sevilen bir çerez. Portekiz'de, İtalya'da publarda biranın yanında sunuluyormuş. İşte bu farklı lezzeti eski Antalyalılar çok iyi tanırlar.
Şimdikiler için yabancı bir lezzet.
Unutulmasına gönlüm razı olmuyor! Günümüzde çerez, eskilerin deyimi ile eğlencelik yiyecek seçeneği çok olsa da benim aklıma gelir sık sık.. Acaba bulabilir miyim diye düşünüp şöyle bir araştırdım ve internette geleneksel ve yöresel yiyecekler satan bir sanal markette rastladım ve sipariş verdim. Hemen geldi ama 100 gr. lık paketlerin ne kadar az olduğunu anladım. Eğer denemek isterseniz en az yarım kilo almanızı tavsiye ederim. Bazı aktarlarda ve yöresel pazarlarda da bulunuyormuş.
Hazırlanışına gelince: Tirmisler size kuru baklagil olarak gelecek. Ayıklayıp akşamdan suya ıslatın. Sabah bol suda tencerenin kapağı açık olarak kaynatın. Rengi sarıya dönüp hafifçe yumuşayıncaya dek kaynaması lazım. Daha sonra suyunu süzüp tatlandırma işlemine başlamalısınız. Bunun için günde üç dört kez suyunu değiştirip suda bırakıyorsunuz.. Acısı gidene dek buna devam ediliyor. Tamamen tatlanınca bir miktar kaya tuzu ekleyip tuzlu suya bırakın. Sudan yiyeceğiniz miktarda alıp tüketebilirsiniz. Cam kavanozda, buzdolabında 1 hafta kadar dayanıyor.
Küçük bir hatırlatma; yerken kolayca çıkan zar şeklinde bir dış kabuğu var. Kabuğunu çıkarmayı unutmayın.
Severseniz mutlaka tanıtımını yapmanızı tavsiye ederim. Tirmisin kaybolan lezzetlerimizden biri olmaması dileği ile ...
Hiç duymamıştım. Bana çok ilginç geldi. Bilmediğimiz yabancı tatları allayıp pullayıp bize sunanlar. Bunu niçin görmüyor acaba?
YanıtlaSilİşte ben de bu nedenle tanıtmak istedim:)
SilKonya'da da yaygındır kendisi :)
YanıtlaSilAntalya ve Konya'da pazarlarda rahatlıkla bulunuyor...
Konyalılara selam olsun o halde. Afiyetler olsun.
Silismetciğim...bizlerde biliriz.termiye olarak....eline gecincede bırakamazsın.sevgiler emel.
YanıtlaSilEvet, bir adı da termiye. Bizden de sevgiler.
SilBen de bir Akdenizliyim(Adana) ama hiç görmedim bunu, belki de unutulan bir yiyecektir anneme bir sorayım...
YanıtlaSilAnneniz bilir. Deneyin, protein kaynağı bir çerez.
SilGeçenlerde 19 Mayıs yürüyüşü sırasında rastladım ama o bildiğimiz eski tirmisçi değildi, yeni biri devralmış işi, camekanlı tekerlekli bir arabada satıyordu. Gözüm ve kulağım eski tirmisciyi ve onun "ti ti tirmis" diye bağıran sesini aradı :)
YanıtlaSilNeyse ki eski tirmisçi bırakınca birileri devam etmiş satmaya. Dediğim gibi unutulmasından iyidir.
Silgördüm nasıl canım istedi :) Bende çok seviyorum bunu. Antalya sokaklarında her yerde var :)
YanıtlaSilVar mı? Çok iyi. Antalya'nın renklerinden biri kaybolmamış demek ki:)Leylakcım da söz etmiş, mahallelerindeki tirmisçiden.
SilNerden bulcaz şimdi biz tirmisi bakiim? :D
YanıtlaSilİkinci fotoğrafın üstündeki paragrafta yazdım ya Calimerocum. İyi okumamışsın:)
SilBir Akdenizli olarak Tirmis'i bir yerlerden okudum ancak hiç tatmadım. Et yemediğimden baklagilleri ayrıca seviyorum.
YanıtlaSilO halde tam zamanı. Çok da yararlı olduğunu okudum. Denemeni tavsiye ederim.
SilHiç görmedim anlattığınıza göre yemesinin güzel olacağını düşünüyorum.
YanıtlaSilAmacım hiç tanımayanlara tanıtmak, bilenlere anımsatıp unutulmamasını sağlamak. Bulup denerseniz sevinirim.
SilAcı bakla ya da Yahudi baklası diye duymuştum. Ama ne yedim, ne de gördüm. Yani sayenizde yeni bir şey daha öğrenmiş oldum. Bu bilgilerin nesilden nesile aktarılması ne güzel. Sevgiler...
YanıtlaSilBizim buralarda diğer isimleri bilinmez. Aktarlarda varmış, deneyin blog komşum.
Silİlk defa duydum ve çok şaşırdım. Çocukluğumdan beri de o yörelere giderim halbuki. Notumu aldım ben de araştıracağım mutlaka. Teşekkür bu güzel tanıtım için.
YanıtlaSilDemek ki tesadüf olmamış. Okuyup ilgilendiğiniz için ben teşekkür ederim.
Sil