9 Mayıs 2016 Pazartesi

Bahçe ve Balkonların Rengarenk Güzelleri Sardunyalar

Bahçe ve balkon bitkileri konusunda deneyimim arttıkça tatmin edici sonuçlar alıyorum. Bu paylaşımlarım, belki  birilerine ilham verir, özellikle bu işlere cesaret edemeyenlere yol gösterir  diye...

Daha önce de söz etmiştim; bahçe ve  balkon için  süs bitkileri  seçerken bitkilerin ışık, gölge, sıcaklık, nem, ihtiyaçlarına  dikkat etmek gerekiyor. Tabii ki  her bitkinin sevdiği toprak türü de farklı. Sevdiğim, beğendiğim bazı bitkileri bahçemde ya da balkonumda görmek istediğim yerlere konumlandırıp sonra da hayal kırıklığı yaşamışımdır.  Araştırıp, deneme yanılma yöntemi sonuçlarımı da birleştirince pek çok bilgiye ulaştım.

Öncelikle bitki seçerken yaşadığımız yerin iklimine uygun tercihler yapmalıyız. Küçük bir örnek; ilkbaharda dikip yaz boyunca  güzel çiçekler veren pentaslarım, renklerine  vurulduğum sarı, turuncu fuşya begonvillerim, Akdeniz iklimi etkisi altında olduğunu sandığım bu yerde, kışın dondular.

Aman dikkat! Eğer, kış aylarında  bir kaç gün bile olsa don olayı oluyorsa dona dayanıklı bitkiler seçin. Güller ve sardunyalar, lavantalar, kasımpatılar, gazanyalar  dona dayanabiliyorlar. Bugün sardunyalardan söz edeceğim.


Balkonda ve bahçede rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. 
Saksıda sardunya fidesi satın alabilir ya da eylül  ayından  itibaren  çelikle  çoğaltabilirsiniz. Çelikler, tepeden aşağıya en az 6-7 cm olmalı. Çok ince  ya da çok kalın dalları tercih etmeyin. Tüm yapraklarını keserek yumuşak bir suya ıslatıp gölge bir yerde bir, iki gün bekletin. 


Saksılarınızı gevşek bahçe toprağı, bir kaç avuç torf  ve benim favori  malzemem olan iyice yanmış keçi gübresi karışımı  ile doldurun. Toprağınız sert ve sıkı ise dere kumu ile biraz gevşetin.  Torf ve gübre de bu işe yarıyor. Çeliklerinizi dikin ve sulayın. İlk iki gün dibindeki nemi koruyun. Yani  ilk günlerde azar azar sık sık su istiyor  bu bitki. Daha sonra sulamayı seyrekleştirin.  Tuttuktan sonra  bitkiyi zedelemeden  toprağı bıçak vb bir şeyle dikkatlice kabartın. Bu aşamada sıvı gübre önerenler var ama sıvı gübre aşırı yaprak gelişimini  sağlıyor. Çiçeklenmede gecikme oluyor. En güzeli, en başta toprağa biraz  iyice yanmış  çiftlik gübresi karıştırmak.

Eylülde  dikilen  çeliklerin  ilkbahara dek büyüyüp açmaya hazırlanması için bol ışık alan, aşırı soğuktan korunaklı bir yerde tutulması lazım. Her ne kadar dondan fazla etkilenmeseler de çok genç bitkiler donabilir. 





Eğer ilkbahar başında saksıda hazır fide alacaksanız  saksısını değiştirip yukarıda  anlattığım özellikte toprakla beslemeniz gerekiyor.

Şimdi kalıcı yerlerini belirlemenin zamanı!


Unutmayın, sardunyalar güneş bitkisi. Günde en az üç dört saat  bol ışık almalı. Yalnız, her bölgede güneş  etkisi farklı. Eğer  bizim buralardaki gibi yazın kavurucu sıcaklar oluyorsa sardunya güneş sever diye saatler boyunca direkt  güneş altında bırakırsanız sonuç hüsran olabiliyor. Ağaçların arasından süzülen bol ışıklı ortamlar çok sıcak iklimlerde  ideal.



Yukarıdaki ve aşağıdaki bu çingene pembesi  canan (ceylangözü)  sardunya, sadece  anlattığım koşullarda çelikten yetiştirdiğim bir bitki.

Çiçek fidesi reklamlarında kullanılan  fotoğraflarda imrendiğimiz görünüme kavuştu.


Su ihtiyaçlarından söz etmiştim,  yine de anımsatayım, bitki tuttuktan sonra çok sık sulanmak istemiyor. Toprağı kuruyunca sulayın. Nemli ise sulamakta acele etmeyin!


Çok fazla bakıma ihtiyaç duymayan bu harika Akdeniz bitkisi, yaz boyunca açıyor, açıyor, açıyor... 
Çiçekleri geçince mutlaka keserek alın. Kuruyan yapraklarını temizleyin, ara sıra dip toprağını  kabartıp havalandırın, o kadar!


''Zararlıları var mı?''  derseniz,  olmaz mı.... Neyse ki fazla değil. Minik tırtıllar yapraklarını seviyor. Ben kimyasal  zehirli ilaçlara karşıyım. Uzaklaştırmak için sıvı sabun su karışımı, kaynatılıp tülbentten geçirilmiş  tütün suyu gibi ev yapımı  ilaçlar denedim. Yararı oldu.
























































Tüm Akdeniz ülkelerinde, bahçelerde balkonlarda çok popüler olan bu güzel bitkiyi mutlaka yetiştirin, Balkonunuz, terasınız, bahçeniz şenlensin. Tüm  bahçe ve bitki sevdalılarına  selam olsun!

17 yorum:

  1. Güneşin kızı sardunyaları özlemiştim, ne iyi oldu görmek. Önceki evimde kocaman balkonumda beyazından kopkoyu kırmızısına katlı katsız bir çok çeşidini yetiştirmiştim. bu eve taşınmak zorunda kalınca komşulara dağıtmak zorunda kaldım. Bayram ettilerdi. :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Güneşin Kızı'' ne hoş bir betimleme! Beyaz olanlara ben de çok özeniyorum ama bir türlü kısmet olmadı. Çiçek serasına yolum düşerse almalı. Komşular çok şanslılarmış.

      Sil
  2. oyyyy yaaa renklere bak ben de pencere kenarlarında saksılarımdan bahsedeyim yakın zamanda yaa çok özendim ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pencere kenarına ne çok yakışırlar.. Bekliyoruz.

      Sil
  3. Çiçekler fotoğraflar tek kelimeyle harika..

    YanıtlaSil
  4. İsmetciğim....ellerine sağlık...içim açıldı..Buğün bana doğum günü hediyesi oldu.hepsini kokladım,misss.tşkler...sevgiyle kalın emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğum günün kutlu olsun sevgili dost. Nice sağlıklı ve mutlu yaşların olsun.

      Sil
    2. canım..çok tşkler...hep birlikte amin.....

      Sil
  5. Benimde en sevdiğim çiçekdir sardunayalar, çok güzeller ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sardunyanız bol olsun :)

      Sil
  6. Ne güzel fotoğraflar bunlar, sevgili blog komşum. Ben de balkonumda hep sardunya yetiştiririm. Renklerini, kendilerine özgü kokularını çok severim. Sizinkiler çok güzel olmuşlar, aman nazar değmesin. Benimkileri cam balkondan dışarıya yeni çıkarttım. Ancak kendilerine gelmeye çalışıyorlar. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. İklim farklı olduğu için biraz zamana ihtiyacı var sizinkilerin. Mutlaka çok güzel açacaklardır. Bizden de sevgiler.

      Sil
  7. Çok severim sardunyaları siz de çok güzel yetiştirmişsiniz ve çok da güzel bilgiler paylaşmışsınız. Çiçeklerde çocuklar gibi bırakmaya gelmiyor hemen kabuğuna çekilip durgunlaşıyorlar. Bir süreliğine bırakıp bir yere gidildiğinde başka birinin suyunu vermesi bile çiçeği küstürebiliyor yada ben öyle gözlemliyorum.
    Bu size ikinci yazışım nasıl bir hata yapıyorsam olmuyor bazı bloglara bıraktığım yorumlarda da bu sorunu yaşıyorum.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana. Evet, haklısınız, bitkiler de diğer canlılar gibi. İlgiye güzelliklerle yanıt veriyorlar. aman küstürmeyelim:) Yorum konusunda yaşadığınız soruna üzüldüm. Bizden de sevgiler.

      Sil
  8. Bloğumda ödüllü blog keşif etkinliği ayrıca bir de çekiliş var beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.