Bu yılbaşında aklıma yine Panettone düştü.
Öncelikle bu kekin yılbaşı sofralarında çok popüler olmasının nedeni, bereket ve uğur getirdiğine inanılması. İçi kuru meyvelerle, meyve şekerlemeleri ile, bazen de çikolata tanecikleri ile dolu olan, mayalı, tereyağlı kek hem çaya hem de kahveye yakışıyor.
Çok da hoş bir hikayesi var: İtalya'nın Milano kentinde Atelanni adında bir genç, bir fırıncı ustasının kızına aşık olur. Fırıncı, bu genci kendi fırınında çalıştırmaya başlar ve ondan nefis bir kek pişirmesini ister. Atelanni kendini babaya beğendirebilmek için çok uğraşır. Bir çok denemeden sonra bu kek ortaya çıkar. Keki hem kızın babası Tonio Usta beğenir, hem de Milano halkı bayılır bu keke. Tam da yılbaşı öncesi olduğu için fırının müşterisi olan tüm insanlar kapış kapış alırlar. Kekin adı da Atellani yerine Tonio Usta'nın adı ile anılır. ''Tonio'nun ekmeği'' anlamına gelen Panettone, işte böyle ortaya çıkmış.
Gelelim benim Panettone kekime;
İşi şansa bırakmamak için ardarda iki kez denedim. Biraz malzemelerde oynama yaptım. Pişme sırasında bir kez elektrik kesildi. Yine de her ikisi de güzel oldu diyebilirim. Eminim üçüncüde ben de Atellani kadar başarılı olacağım. Özellikle pişirme işleminin sonlarına doğru evi saran enfes koku anlatılmaz, yaşanır.
Ben kekimde portakal kabuğu şekerlemesi, yaban mersini, kuş üzümü, şamfıstığı kullandım., diğer malzeme ve gereçler şöyle:
Öncelikle derinliği fazlaca olan silindirik bir kalıp kullanmanız lazım. Konserve kutularını kalıp olarak kullananlar varmış. Yuvarlak, küçük bir kek kalıbını karton kullanarak yükseltenler de var. Ben ekmek yapma makinesinin iki gözlü kalıbını kullandım. Derinliği15cm, çapı da 12-13cm ama tam yuvarlak değil, hafif köşeli gibi. Yine de kekim. güzel göründü.
Bu ilk yaptığım kek: Tarif buradan Ben şekeri biraz azaltıp yerine bir kaç kaşık pekmez koydum.Ayrıca portakal kabuğu şekerlemesi, yaban mersini ve kuş üzümü ve ceviz ekledim.
Bu da diğeri. bu kez daha çok kabardı, biraz kalıptan taştı.
Biraz uğraştırıcı ama denemenizi tavsiye ediyorum. Mutlu bir yıl dileği ile...
Nefis görünüyor ellerine sağlık afiyet olsun 😊 👍🎄🎁❤
YanıtlaSilTeşekkürler. Sağ olun Şükran Hanım.
SilMmm nefis görünüyor, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Arzu Hanım.
SilElinize sağlık çok güzel görünüyor. tadıda nefisdir.
YanıtlaSilBir parçacık tattım, oldukça güzel:) Sağ olun.
SilÇok güzel gözüküyor eminim tadıda çok güzeldir.
YanıtlaSilDenemeye değer. Teşekkür ederim.
SilGörüntü güzel nazar değmesin afiyet olsun :)
YanıtlaSilSağ olun. Yemekten çok ikram etmeyi severim:)
SilBenim de merak ettiğim tariflerdendir, ama sırasını bekliyor, herhalde gelmedi daha zamanı, ama şimdi bunu görünce cesaretlendim, harika görünüyor, ellerine sağlık, 2016'da denemeliyim mutlaka, listeme eklemeliyim.
YanıtlaSilBence de deneyin. Aklınızda kalacağına yapın gitsin:)
SilÇok emek verdiğinizi düşünüyorum. Gerçekten güzel görünüyorlar, keki biliyorum ama hikayesinin bilmiyordum.Panettone kekinin en büyük özelliği biliyor musunuz bilmiyorum ama bıçak, kaşık gibi aletler deymecek bu kesin kuralı.Elle koparıla koparıla yeniyor. Başta yadırganabilir ama çok hoş oluyor öyle yemek. :)) Elinize sağlık.
YanıtlaSilAaa, ne güzelmiş. Biraz yağlı ama olsun, elle kopara kopara yeriz artık:)) Bilgi için ve yorum için teşekkürler.
SilUmarım Atellani sevdiği kıza kavuşmuştur. Bu ekmekte gözüm kaldı, ben de bir punduna getirip deneyeceğim. Sevgilerimle. :)
YanıtlaSilTonio Usta ''daha önce hiç yapılmamış şahane bir kek yaparsan kızı veririm''demiş. Atellanni de bunu başarmış. Demek ki kavuştular:))Bizden de sevgiler.
SilEllerine sağlık iştah kabartan bir görüntüsü var:) İlhan beyin yazdığı yeme şekli de hiç kötü değil piknikte ekmeğin paylaşılması gibi:))
YanıtlaSilÇok teşekkürler. Bence de. Henüz burada havalar ılık. Bir bahçe pikniğinde bunu yapmalı:)
Silbegonvilli ev.....arkadaşım....maşallah diyorum....emeğine sağlık...sevgiler emel.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. Bizden de sevgiler.
SilKekiniz Milano'dan mı geldi:)) Ne hoş! Şanslısınız. Afiyetler olsun. Kendi mutfağınızda pişirip güzel bir kek olduğunu görmek de hoş. Deneyin. Bizden de sevgiler.
YanıtlaSilHikayesi çok güzel, eminim tadı da öyledir ama sunumunuz harika en çok da :)
YanıtlaSilO kokinalar nasıl tatlı, nasıl zarif :)
Ellerinize sağlık, afiyetler olsun, şans, bereket getirsin :)
Beğendiniz demek:) Kokinaları orman yürüyüşlerimde buldum. Bir kaç tane almıştım. Bu fotoğraf karelerine kısmet oldu. Güzel dilekler için teşekkürler!
Silçok lezzetli görünüyor elinize sağlık :)
YanıtlaSilSağ olun. Çok teşekkürler:)
SilOh mis mis ..... ♥♥♥
YanıtlaSilPanattone ile ilk yakınlaşmam 90' lı yılların başına rastlar. O zamanlar büyük otellerin Yılbaşı sepetlerinde vardı. Hiç unutmuyorum Tha Marmara otelinden kocaman bir kutu içinde satın almıştım ilk. Hikeyesini de Martha Steward' dan duymuştum. Sizinle hafızamı tazeledim.
Gelelim bizim ilk Panattone kutusuna. Kocaman ve üzeri karlar altında eski evler ve sokaklarla süslü. Kutusu yılbaşı temalı olduğu için yılbaşı ağaçlarımızın altına kondu (çok dekoratiftir hala kullanıyoruz)
Sonraları gittiğimiz yerlerden getirdik. Ta ki iki yıl önce bize yakın bir fırında yapıldığını görene kadar. O zamandan bu yana da yerli alıyoruz :D Artık sırada yapımı kaldı.Bu güzel tarif ve anlatımın üzerinden yapmayalım da ne zaman yapalım değil mi?
Ellerinize, fotograf makinanızın kadrajına sağlık. Müthiş olmuş (büyük ve kabarmış alan tercihm)
Sevgi ve selamlar
Bizim kültürümüzde olmasa da ben yılbaşı sepetlerini seviyorum. Sevdiğimiz insanlara özel bir günde onları mutlu edecek, gülümsetecek ufak tefek hediyeleri derleyip şık bir sunumla vermek ne hoş. Şehirde yaşarken, bu hediyenin anlamını kavrayacak dostlar vardı. İmkanlarımız dahilinde bir kaç yılbaşı sepeti hazırlayıp yılbaşı öncesi ulaştırdım. O marketlerde hazır olarak satılanlardan değil de, kişilere özel hazırlardım. Sevdikleri bir şarabı, çikolata markasını, kahveyi bilmek, küçük el işleri ile daha da özel kılmak, evde çocuklar varsa onların seveceği bir şeyler koymak, hatta evin minik patilisi varsa ona da, adı iliştirilmiş bir giysi ya da ödül bisküvileri koymak incelik değil de nedir:)Bu sepete Panattone koymak fikri çok hoşuma gitti. Ne var ki burada yılbaşı sepeti verecek dostlar yok. Ancak oğlumun ailesi için bir sepet hazırlayabilirim. O sepete de mutlaka bu keki yapıp koyacağım:)) Panattone kutunuz hala saklayıp kullanmanız çok güzel. Anlattığınıza göre çok şık bir kutu olmalı.Yakınınızdaki fırında yapılması da ayrı bir güzellik. Artık bu tür fırınlar yaygınlaşmakta. Alanya'da bir Alman aile, alışık oldukları Paskalya çöreklerini, Bavyera ekmeklerini çok özledikleri için böyle bir fırın açmışlar. Çok başarılı olmuşlar. Ben gidip görmedim ama beğenen dostlar anlatmıştı. Noel, ekmek, hediye sepeti derken sohbet uzadı ama bana iyi geldi:))Sizlere mutlu, huzurlu, gönlünüzce yeni yıllar olsun sevgili dostlar.
SilÇok uzaklarda, oğlumun yanındayım. Acaba malzemeleri bulabilirmiyim. Umarım bulurum, gelinimin ailesi için yapmak isterim.
YanıtlaSilÖyle bulunmayacak türden bir şey yok sevgili arkadaş. İçine koyacağınız meyve şekerlemelerini kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz. Diğerlerini de zevkinize göre ayarlayın. Mutlaka çok güzel olacaktır. Şimdiden ellerinize sağlık.
SilGörüntü ve sunum çok güzel ellerinize sağlık afiyet olsun. Hikayesini paylaşmanızda çok iyi olmuş. Nefis bir paylaşım olmuş teşekkürler .
YanıtlaSilİştah açıcı bir görüntü:) ellerinize sağlık..
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Çok lezzetli görünüyor. Hatta yazınızı okurken eşim de yanımdaydı. Fotoğrafı görünce, aaa bundan ben de isterim, hemen tarifini al dedi :)) Dolayısıyla denenecekler listesine girdi. Afiyetle yiyin sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkür ederim sevgili blog komşum. Bugün Antalya'dan misafirlerim geldi. Sabah erkenden bu keki ekmek yapma makinesinde denedim. Çok güzel oldu. Tüm sıvı malzemeleri ve şekeri, yumurtayı tekneye koydum. Sonra her göze iki su bardağı olacak şekilde un, en üste de bir tatlı kaşığı şekerle iki tatlı kaşığı instant maya koyup standart ayarda pişirdim. Sonuç çok iyi. Ekmek makineniz varsa çok daha kolay yapılıyor. Beyefendiye selamlar.
Sil