Beni zeytin gurmesi falan sanmayın. Hazırlamakta da uzman değilim.Yine de Akdenizli genlerim bu harika ürüne ilgi duymama neden oluyor.
Oldukça dolgunlaşmış zeytinleri görünce kırma zeytin yapmağa heveslendim.
Her yıl çizerek, buralıların deyimi ile dilme zeytin yaparım. Fena da olmaz. İşte bu yıl bir ilke imza atıyor ve kırma zeytin yapıyorum:
Önce bir bilene sormak lazım ama değil mi... İşte ben de bayıldığım şu bloğa baş vurdum:
Garova Günlüğü öyle güzel anlatmış ki.. Teşekkürler!
Ve söylediklerini adım adım uyguladım.
Önce gittim dere kenarından bu taşları buldum. Sonra tık tık zeytinleri kırdım.
Zeytinler oldukça yağlıymış. Taşlar, ellerim hep yağ oldu!
Sonra kavanoza koyup su doldurdum. Acılığı geçinceye kadar her gün bu su yenilenecek!
Tatlanınca kaya tuzu ile tuzlu su hazırlayıp tuzlu suya bırakacağım. Tarif aldığım blogda, on gün kadar tuzunu aldıktan sonra iyice süzerek zeytin yağına bırakmamız tavsiye ediliyor. Daha o aşamaya epeyce zaman var.
Aaaa zamanı ne çabuk gelmiş bu zeytin işinin.. muhakkak yapmam lazım teşekkür ederim hatırlattığınız için. Bayılıyorum ben kırma zeytin tadına.. hatta biraz acı gibi olursa daha çok seviyorum. Afiyetle tüketin :)
YanıtlaSilBizim buralarda eylülde başlanır . Ekimde, kasımda devam edilir. Son kalanlar da fabrikaya yağ olmak üzere gönderilir. Bakalım benimkiler nasıl olacak. Çok teşekkür ederim.
Silbegovilli ev ...ellerinize sağlık aynen böyle kurulur zeytin. kırmanın lezzeti bir başkadır. çocukluğum mersinde geçti.annem bütün kardeşler biraz evimiz kalabalıktı..dedemler falan olunca mut'tan tenekelerle gelirdi.oturur aynen böyle kırardık.bu çok lezzetli olur.afiyeti şeker olsun ellerinize sağlık..sevgiler emel.
YanıtlaSilÖğrenmenin yaşı yoktur, değil mi:) Eskiden, anneannem, annem yaparlardı kahvaltılık zeytinlerimizi. Pek ilgilenmezdim. Şimdi anlıyorum ev yapımı ürünlerin değerini ve güzelliğinii. Bizden de sevgiler..
SilImmmnn ba yı lı rımmmmm. Bizde hep yapardık. Kırarken duyduğum o müthiş koku.. eliniz de kararmıştır şimdi. Ama plsun değer. tatlandıktan sonra ikinci su değiştirmesinde yemeye başlarım ben. Daha tam olmamışken yani.. ayyy nasıl canım istedi anlatamam :) mutlulukla yiyin.
YanıtlaSilDoğal ve katkısız:)Dediğiniz gibi, varsın ellerimiz kararsın. Eminim siz de ilk fırsatta yaparsınız. Teşekkürler.
Silsonra yine okuyacağım,zira şarap biraz etkiledi galiba
YanıtlaSilçok sevgiler
Yarasın:))
Silİnanamıyorum:) Bizim mutfakta duran zeytinin aynısını yapmışsın sen. Zeytinin yağının çıkmış olduğunu fotoğrafla da olsa görmek müthiş:) Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkürler. Sizlere de afiyet olsun!
SilEllerinize sağlık.Benimde bir egeli olarak en sevdiğim zeytin kırma yeşil zeytindir :) Ağız tatlılığıyla yiyin inşallah :) Bu yıl geç kaldık biz yeşil için (antalyada yaşıyorum) ama siyah zeytin yapıcam bugün yarın. Yeşilin yerini tutmasada idare edicez :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler. Aaa, pazarda yok mu yeşil zeytin? Burada ağaçlarda duruyorlar, daha toplayan yok. Ben acele mi ettim diyordum. Siyah zeytin de çok lezzetli olur. Tarifini paylaşın lütfen. Şimdiden ellerinize sağlık!
SilOh, mis gibi!
YanıtlaSilAfiyetle yersiniz inşallah:)
Çok teşekkürler!
SilEmek harcanarak yapılan her şeyin lezzeti bir başkadır. Nede güzel hazırlamışsın ellerine sağlık afiyetle tükettin.Bizim burada ekim kasım arası siyah ve cizme yeşil zeytin yaparım kırma hiç yapmadım ama sizden özendim yapmaya çalışacağım. Bahçede iki zeytin ağacım var geçen sene verim düşüktü ama bu sene bereketli .
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Şimdiden kolay gelsin sana da. Bildiğim kadarı ile zeytin ağaçları bir yıl verimli, diğer yıl verimsiz oluyor. Sizlerin de, ağaçlarınızın da ömrü uzun olsun!
Silheeey bak annemler hep yapıyo. biz "çekişte" diyoz kırma yeşil zeytine. büyük olan. bi de minicik olan var nohut gibiii :)
YanıtlaSilAnneciğinin de eline sağlık:)) Nohut gibi olanı epey uğraştırır ama..
Sil