Ancak buralarda gündüzler geçtiğimiz ayları aratmayacak kadar sıcak. Geceleri ise biraz daha serince.. Yani Antalya'da yaz sürüyor.
İlkbaharda hazırladığım dut şurubu yaz bitmeden ucu ucuna, tam içilecek kıvama geldi.
Ağzını sıkıca kapayıp karanlık bir yerde, örneğin mutfak dolabının az açılıp kapanan gözünde bekletilmesi gerekiyor.
Şekerle dut bir süre sonra fermente oluyor. Ayrıca alkol ilave etmeksizin, çok hafif bir yaz içeceği elde ediyorsunuz. Rengi tamamen doğal, katkısız, pırıl pırıl ve hoş kokulu.. Ben sanırım üç ay beklettim. İçeceğiniz zaman su ile seyreltip buzla servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Afiyet olsun çok güzel görünüyor, ya böyle hafif ekşimsi, serin, ferah şeylere zaafım var sanırım. Bakarken bile ağzım sulandı :) ağız yaralarına da çok iyi gelir. Buda dipnot olsun.
YanıtlaSilBen de çok seviyorum bu tür içecekleri. Yıllardır bizim eve cola türü içecekler girmez zaten. Ağız yaralarına iyi geldiğini duymuştum.
SilIhmmmm, kahvenin yanına da yakışır. Ellerine sağlık. Bu arada yorum yaptığın post u sildim yanlışlıkla. Mor yastıklardan sen de de varmış, maşallah. Bu sene nedirdir bilmem, anlamsızca mor takıntım var.
YanıtlaSilKolay gele.
Yorgun anne
Eminim yakışır. Konsantre hali ile biraz likörle karıştırılıp kahve ile servis yapılabilir:)
SilEminim ki çok lezizdir
YanıtlaSilTavsiye edebileceğim kadar hoş bir içecek:)
Silamaniin bayılırıım. karadut suyu hep içiyom ben ama hazır içiyom tabii. demek şurubu böle yapılıyoo oleey faydalı bilgi çoook :)))
YanıtlaSilYaşam sevincini bir kaç cümle ile karşısındakine geçiren başka birini tanımıyorum. Nazar değmesin!
Siloh mis
YanıtlaSilTeşekkürler.
SilÇok nefis gözüküyor ellerine sağlık. Dediğiniz gibi ağız yaralarına çok iyi geliyormuş deneyen kişilerdn duydum.Çok da severim olsada yesek derim.
YanıtlaSilBahçeye diktiğimiz meyve ağaçları arasında bir tane de bu duttan var. Çok da güzel gelişiyor. Meyve zamanı bekleriz.
SilYakın olsa seve seve gelmek istrim.
Silbegovilli ev...bilgisayarım arızalı idi.karadut şurubun harika ,şifa olsun misss......annemlerde mersindeyken yayla da iken kızılcıklar toplanır.annem hep komşularla beraber kızılcık şurubunu kazanlarla meşe odunuğla kaynatırlar,ve kardeşçe paylaşırlardı. çok güzel olurdu..en çokta yazın içerdik.buzdolabında saklardı.ben böyle bazen eski günleri hatırlıyorum.karadutun reçelide çok güzel olur tavsiye ederim.ablam bu gelişinde bana bir kavanoz yaptı.ağız yaralarınada iyi geliyormuş.sevgilerimle emel.
YanıtlaSilYorumun için teşekkür ederim sevgili Emel. Bazı lezzetler anılarda kalmamalı değil mi:)) Bana kara dut reçelinin tarifini yazarsan sevinirim. Sevgiler, selamlar!
Silbegovilli ev.tabii ki yazarım. benim reçelleri her sene ablama yaptırım. gördüğüm kadarıyla güzelce yıkandı.1 büyükçe tas ta karadut,1 aynı tas ta şeker koyuldu. kaynayacak tencereye,akşamdan sabah karadut kendi suyunu salmış ,su eklemedi.ocağa koydu.arada bir tahta kaşıkla köpük aldı.kaynattı.sonra göz ayarı diycem ama çay kaşığı diyelim.limon tuzu attı. beş dakika daha kaynattı. söndürdü.hepsi yarım saat falan sürdü.arkadaşım.ben tasla dedim.ama mesela 1 kiloya ,1kilo şeker. benim ki az birşey di arkadaşım, umarım anlatabilmişimdir.afiyet olsun,şifa olsun... sevgilerimle emel.
YanıtlaSilNot aldım. Çok teşekkür ederim. Dut zamanı mutlaka yapacağım. Ablanıza ve size sevgiler, selamlar!
SilEllerinize sağlık. Ben kendim yapmadım ama Şirince Köyü'nden karadut şurubu almıştım oğlum için. Bayıldım. Seneye inşallah kendimde yapacağım. Afiyet olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilŞimdiden ellerinize sağlık! Bizden de sevgiler..
Sil