''Hani şu marketlerden ya da pazar yerlerinden satın aldığımız plastik saklama kapları var ya; onların pek çoğunun (neredeyse tamamının) sadece 5 kullanımlık olduğunu biliyor muydunuz?
Ben de yeni öğrendim. Sanıyordum ki, eskiyene kadar, ne bileyim, çizilene ya da görünümü bulanıklaşıncaya dek kullanılabilirler. İşte öyle değilmiş. Tabii ki yiyecek saklamakla ilgili bu kural. Bu kutuların altına dikkatlice bakarsanız en fazla kullanabileceğiniz sayının yazılı olduğunu göreceksiniz.
Ayrıca, peynir kabı, yoğurt kabı vs olarak kullanılan kapların altında da 1 sayısı var. Yani bunlar da tek kullanımlık ambalajlar. Asla birden fazla sayıda kullanılmayacak. Her plastik kabın altında 1,2,5 gibi rakamlarla azami kullanım sayıları belirtilmiş. En iyisi camdan şaşmamalı. Evet biraz ağır oluyorlar ama çok daha sağlıklılar. Söz konusu sağlığımız olduğu için önemli bir konu bence..''
Yukarıdaki yazıyı, bir hemşire arkadaşımın beni uyarması ile yazmıştım. Ancak, daha sonraki araştırmalarımda, bu rakamların o kabın yapıldığı maddenin zararlı içeriğini derecelendirme amaçlı yazıldığını öğrendim. Düzeltmek üzere sayfamı açınca tam da bununla ilgili bir yorumla karşılaştım.Yorum yazan Cemile Hanım'ın da uyarısı bu yönde. ''Bu rakamlar, kullanım sayısını değil de madde içeriğini anlatıyor'' diyor. Ortada olan bir şey var ki sonuçta plastik olan ham maddeler bir takım zararlı içeriklere sahip. Artık doğruya ulaşmak için araştırmak sizlere kalıyor.
çok teşekkür ediyorum,bu bilmediğimiz ama hayatımızın heryerinde olan malzemeler hakkında bilgilerin için:))
YanıtlaSilben saklama amacıyla kesinlikle cam kullanıyorum,ama bazen oluyor işte,evde pişen bişeylerden bi yerlere göndermek için kısa kullanımlarda tercih ediyordum,özellikle de geri dönmeyecek yerlere!
aman dikkat!yapmam daha bu hareketi ben
çok sevgiler
Çok önemli paylaşımınız için teşekkürler...mutlu kalın GÜRŞEN
YanıtlaSilGerçekten en güzeli cam kaplar...Dünyaca ünlü en kaliteli bildiğimiz tuper.... denilen marka ürünlerin bile sağlıklı olduğunu düşünmüyorum...paylaşım için teşekkürler,sevgiler...
YanıtlaSilMerhaba;
YanıtlaSilBahsettiğiniz rakamlar kullanım sayılarını değil üretildikleri hammaddeyi gösteriyor. Daha önce bununla ilgili birçok kaynaktan araştırma yapmıştım. Bende sizin gibi bunların ne anlama geldiğini merak edip bunların anlatmak istedikleri için bir hayli uğraşmıştım. Tülin Hanım'ın dediği gibi tupperware de plastikten üretiliyor. Fakat bunların zararlı madde yayılımı yok diğer plastiklerden farkı bu. Yoksa hayatımızın birçok yerinde plastikler mevcut (buzdolabı, lens, ameliyatlarda kullanılan protezler) önemli olan zararlı madde içermeyenleri kullanmaktır.
Eveet, ben de araştırmalarımın devamında bu bilgiye ulaştım ve yazıma ekleyecektim. Ancak ilk aldığım bilgiyi tıp dünyasından biri söylediği için mutlaka araştırıp öğrenmiştir diye düşünerek paylaşmıştım.
SilBu rakamların o kabın yapıldığı maddenin zararlı içeriğini derecelendirme amaçlı yazıldığını öğrendim.. Hemen paylaşalım.