Bu güzel bitki peyzaj bitkisi değil.
Bir ay kadar önce bahçenin fazla bakım görmeyen yerlerinde otları ayıklarken, kalp şeklinde yaprakları olan, henüz çiçeklenmemiş halini görünce menekşe sandım ve dokunmadım ama yapraklarının formu benzese de etli olması menekşe olmadığını söylüyordu..
Evin bizden önceki sahiplerinden kalan bazı bitki kalıntıları zaman zaman bahçenin orasında burasında çıkabiliyor.Umarım farklı bir menekşe türüdür deyip çiçek açmasını bekledim. Soğuklar geçer geçmez bitkimiz çiçeklendi. Biliyorsunuz, bitki, börtü böcek meraklısı ben, bunun ne olduğunu öğrenmezsem çatlarım. Tabii ki araştırdım ve buldum. Latice adı ''‘Ranunculus ficaria’'. Düğün çiçeğigillerden, üstelik şifalı bitkiler grubundanmış kendileri.. Bakın isimleri nelermiş: Küçük kırlangıç otu, yaylı çiçek, arpacık salebi, basur otu.
Yalnız bu bitki çok da masum değil. Yapraklarının zehirli olduğunu okudum. Bu nedenle bahçede bulunmasından rahatsızlık duydum. Bizim patililer için güvenli değil. Bir de istlacılarmış bunlar. Köklerine baktım, minik minik onlarca yumruları var. Yani yakın bir gelecekte tüm bahçeye yayılabilirler. Söküp atmaya da kıyamıyorum ama tedirginim. Yan bahçede de küme küme çıkmışlar. Ben söksem de farketmeyecek. Kedi kızlar o bahçeye gidiyorlar. Bilemiyorum, huzursuzluğum artarsa sökerim belki.
Gelelim gelinciklere...
Gelincikler bizim bahçenin yerlilerinden. Bu yıl daha da fazlalalar. Hatta bu sene ilk kez mutfağımıza girdiler. Aşağıda vereceğim tarifi bahçeden topladığım taze gelincik yaprakları ile pişirdim. Girit kökenli bir teyzeden uyarlayıp yaptım. O kavurmasını yapıyordu, ben fırında denedim. Harika oldu.
Bu arada ilk gelinciklerimiz de açtılar.
İşte fırında gelincik:
Eğer gelincik yaprağı bulamam derseniz aynı tarifi ıspanakla da yapabilirsiniz. Ancak ıspanağı suda haşlamak yerine bir kaç dakika kendi suyu ile kısık ateşte tutun. Sonra fazla suyunu alın. Ispanak gelincik yapraklarına göre çok daha kolay pişiyor. Eşim ıspanaklı tarifi daha çok beğendi. Diğerini biraz baharatlı buldu.
Bu da bahçemdeki başka bir güzellik. Üzüm sümbülleri arsız bir soğanlı bitki. İstilacı olduğu için epeyce yolduk yine de baş edemedik. İki yıl önce kültür bitkisi olanını saksıda yetiştirdim. Tabii ki nazlılar ve yabani akrabaları gibi arsız değiller. Ben de geçen yıl yabanileri yolup temizlediğim yere bir kaç özel soğan dikiverdim. Arsızlar geri kalır mı, yine de çıktılar ve arılar iki türü aşıladı sanırım. Çünkü bu yıl, yukarıda gördüğünüz tür ortaya çıktı. Kültür bitkisi kadar iri olmayan, yabaniler kadar da küçük olmayan orta boy üzüm sümbüllerim oldu.
Bunca çiçeğe bir böcek! Bahçemdeki mor dut ağacı galiba bu yıl çok meyve verecek. Aman ne çok bebek meyvesi varmış diye bakıyordum ki, bu yusufçuk kanatlarını açmış, güzel havanın tadını çıkarıyor. Hiç keyfini bozmadan fotoğrafını çekmeyi başardım.
Şimdilik bizden bu kadar. Tüm dostlara sevgiler, selamlar..
nefis görünüyorr :) afiyet olsun
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilÇok güzeller bahar yüzünü gösterdi ama şu an burada gök deliniyor desem yeridir. 15 gün neredeyse kısa kollu gezdi herkes:) arkadan don yapmasın hiç bir yerde de sorun değil. Yusufçuk sana sağlık ve güzellikler taşısın ne kadar güzel çıkmış bayıldım.
YanıtlaSilEvet burada da son iki gün hava kapalı ve yağışlı. Ara ara açıyor, bir fırsatını bulup çektim bu fotoğrafları. Mart ayı sürpriz yapabiliyor. Yusufçuk fotoğrafı ilk kez çekiuorum. Şimdi sıra kelebeklerde ama zor, onlar çok hassaslar. Nasıl anlıyorlarsa, gölgenizden bile anında kaçıyorlar.
SilTabiat bir harika. Bize bahședilen bu güzelliklerin kıymetini bilmek gerek.
YanıtlaSilHaklısınız. Araştırırken yabancı kaynaklarda buldum. İngiltere'de bu tür bitkilerin fan clupları var. Evet bitkinin.. Öyle bir korumaya almışlar ki.
SilHep derim ben kır çiçeklerini daha bir başka sever okşarım zamanı gelince hiç sorun çıkarmadan yaşama merhaba diyen sonrada sesizce yok olup giderler. varlıklarıyla bizimde ruhumuzu gözümüzü gönlümüzü doyururlar.
YanıtlaSilSarı çiçeklerin sedefimsi parlaklığı ve kalp şeklindeki yaprakları çok güzeldi zehirli oluşunu okuyunca üzüldüm:( oğlumun yaş günü için hazırladığım tabakta onlara ağırlık verdim aslında ben papatyacıyımdır ama o gün sanki beni topla diye beni kendilerine çektiler ama ismini bilmiyordum araştırıp paylaştığınız için teşekkür ederim. Çok kafanızı şişirdim galiba en iyisi kısa kesip güzel paylaşımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
Sevgilerimle.
Ben de aşığım kır çiçeklerine sevgili Kova. Çok güzel betimlemişsiniz. Papatyaları, anemonları, gelincikleri, çan çiçeklerini, çiğdemleri, hepsini çok severim. Burada papatyaların beş altı farklı türü var. En minik olanları çim yerine yetiştirmeye çalışıyorum. Oğlunuzun yaş gününü tekrar kutluyorum. Sohbet tadında yorum için yürekten teşekkürler.
Silbegonvilli ev.....hayırlı cumalar....bayıldım.harika, harika ....benim en sevdiğim çiçek gelincik...narin.kırılgan..renkgi desen çok güzel görünce çok sevindim..üzüm sümbül'ü yeni gördüm.yada farkında değildim.çok çok güzel..bende doğa'a aşığım...sarı çiçek'de çok güzel olduğundan kimseyi yaklaştırmıyor..ondan zehirli ...her canlının bir kalkanı var.kendini koruma adına ...batilerin tırnakları gibi...kuşların gaga 'sı ...gibi...ayyy mevlam ne güzel yaratmış..coştum..başını ağrıttım...arkadaşım...çok sağol ellerine sağlık...sevgilerimle emel.
YanıtlaSilCanım Emel'cim, ho geldin sayfama. Bu güzelliklerin değerini bilen biri olarak sefalar getirdin. Doğa sevilmez mi.. Ne var ki insan oğlu bir geçim derdine düşmüş, biraz haklı olsa da çoğu kez haksız, uzaklaşmış, kopmuş gitmiş doğadan. Yine de herkes yakınında, ötesinde berisinde ne varsa doğal olan, keşfedip tanımalı, korumalı elinden geldiğince. Okuduğun, bu içten yorumu yazdığın için sen de sağ ol, hep iyi ol canım arkadaşım.
Silİki gündür Ankara gri ve yağmurlu. Bu güzel fotoğraflarla içim açıldı. Gelincikleri ben de çok severim. Nazlı nazlı salınırlar rüzgarla birlikte... Yemeğini ilk kez sizden duydum. Afiyet olsun. Sayenizde bilmediğim ne çok şey öğreniyorum :) Sevgiler...
YanıtlaSilİki gündür burada da hava kapalı ve yağışlı ama ara ara açıyor. Mart ayı belli olmuyor işte.Gelincik otundan yapılan öyle çok tarif var ki. Genellikle, börek, krep, sufle türü şeyler. Salatasını ve yemeğini yapanlar da var. Ben de ilk kez denedim. Şu sayfadaki resimlerin tümü gelincik otlu tariflere ait.https://www.google.com.tr/search?q=gelincik+otlu+tarifler&espv=2&biw=1280&bih=685&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj0-Pjfu6fLAhVEk3IKHR5-AB4QsAQIGQ
SilÇok teşekkür ederim :))
SilKüçük kırlangıç otu, adı gibi kendisi de çok hoş görünüyor;)
YanıtlaSilGelincikleri çoook severim.Geçen hafta Adana'da parklarda sarı, turuncu, beyaz gelincikler gördüm. Sanırım aşılamışlar. Öyle güzel öyle narinlerdi ki bakmaya doyamadım.. Yemeğini ilk kez duyuyorum, açıkcası şaşırdım;) Denemeye değer;) Ayy ben pek meraklıyım bundan azıcık da olsa pişiririm ;))
Bahçenizde ki herşey harika.
Mutlu huzurlu bir haftasonu dilerim...
Ne yazık ki sökmek zorundayım. Oldukça zehirliymiş yaprakları. Patilileri korumak için bu güzelliği sadece kırlarda seyredeceğim artık. Bu yıl bahçemizde gelinciğimiz bol. Yenecek zamanı geçti, çiçeklendiler. Betül Hanım'a da yazdım, pek çok tarif var. Google arama motoruna gelincik otlu tarifler yazınca neler neler çıkıyor. Size de mutlu hafta sonları.
SilGelincik şerbetini bilirim ama yemeğini ilk kez duydum bir ot sever olarak hazır gelincik vakti iken deneyeceğim.Tarif için çok teşekkürler.Bu arada fotoğraflarınıza bayılıyorum macro lensmi kullanıyorsunuz..
YanıtlaSilBen de sadece gelincik şerbetini duymuştum ama denemedim daha. Çiçekler çoğalınca denemek isterim. Farklı tarifler de var.
SilFotoğraflarımı Canon 550D ile çekiyorum. Evet macro lens kullandığım da oluyor ama bana lens değiştirmek pratik gelmiyor. Maum, köpeklerimle oluyorum çoğu çekimlerde.O nedenle ekipman taşımak, değiştirmek zor geliyor. Standart lens ile otomatik ayarda, ışık durumunu kollayarak gayet iyi çekimler olabiliyor. Fazla güneşli günlerde aşırı parlak çıkıyor fotoğraflar. Ben hafif gölgeyi tercih ediyorum. Umarım yararlı olmuştur bu bilgi.
ben tek pişirmedim gelincik otunu hep karıştırıp kullandım. denemek gerek ot zamanı. teşekkürler.
YanıtlaSil