19 Haziran 2010 Cumartesi

Aman Dikkat / Shopaholik Olabilirsiniz!!



Alışverişi kim sevmez? Hemen herkes, gereksinimi olan bir şeyleri aldığı zaman mutlu olur. Hele bir de bütçesini zorlamadan ve tam da aradığı ürünlere makul ödemelerle kavuşmuşsa..

AMAN DİKKAT!

Her konuda olduğu gibi alışveriş konusunda da kontrolden çıkma söz konusu. Kişi eğer alışverişi, gereksinim giderme amaçlı değil de rahatlama yöntemi olarak kullanıyorsa ve bir süre sonra kendini denetleyemiyorsa, işte o zaman tehlike çanları çalıyor demektir. Bu bir rahatsızlık ve adı da shopaholizm. Türkçesi alışveriş hastalığı ya da alışveriş bağımlılığı. Üstelik bu hastalık son yıllarda, hızla artmaktaymış tüm dünyada.


Alışveriş Bağımlısı sürekli bir şeyler alan kişi olarak tanımlanıyor. Ayrıca miktar olarak ne kadar aldığına bakılarak da karar verilebiliyormuş. Ama en önemli kriterlerden biri, kişinin ihtiyacı olmadığı halde ve aldığı ürünleri kullanmadığı halde, genellikle daha da önemlisi alışveriş yaptıktan sonra rahatlama gevşeme durumu kişinin alışveriş bağımlısı tanısı konulması için en önemli belirleyici oluyormuş.
Okuduğum bir yazıda şöyle diyor uzman kişi:‘’Alışveriş hastalığı ciddidir...Tıpkı duygulanım bozuklukları(depresyon,iki uçlu mizaç bozukluğu), anksiyete bozuklukları(Obsesif bozukluk, Panik bozukluk, Fobiler ),madde kötüye kullanımı,yeme bozuklukları ve diğer dürtü kontrol bozuklukları gibi...’’

Yazının tamamı burada Aynı yazıda, tedavi önerileri de var.

‘’Bayanlar daha çok giysi, parfüm ve mücevher, erkekler ise elektronik, otomobil ya da hırdavat satın alır. Büyük bir sıklıkla kredi kartı ile, büyük mağazalardan yalnız alışveriş yapar, yanında genellikle birden fazla kredi kartı taşır. En önemlisi kendisinin ihtiyaç duymadığı şeyleri satın alır, dolabı bir kere bile giymediği, üzerinde etiketi bulunan giysilerle doludur. Bunları bazen başkalarına hediye olarak verir.’’

Eğer az çok bu tanımlamalara uyuyorsanız, kendinizi ve alışveriş alışkanlıklarınızı gözden geçirin.

Ben mi? Şeyyy, bilmem ki, Ayakkabı alma konusunda olabilir. Offff! Dikkatli olmakta yarar var. Sevgiler selamlar, Begonvilli Ev’den.

3 yorum:

  1. Gösterdiğiniz Shopaholik kitabı okuyunca bu hastalığı ne kadar ciddi olabildiğini anladım. Aslında o kitap serisi çok komik ve güldürücü aynı zamanda. Türkçesi var. Tavsiye ederim. :)

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız Karen Hanım, basbayağı hastalık işte. Eğer alışveriş isteği gerekli olmayan şeylere yönelikse ve kontrolden çıkıp bir dürtü haline geliyorsa hastalık olarak değerlendirilmesi gerekiyormuş. Ben bu konuyu ele alan iki film izlemiştim ama kitabı da okuyacağım ilk fırsatta.

    YanıtlaSil
  3. Ben bu filme bayılıyorum....

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.