25 Haziran 2010 Cuma

Gerçek Bir Star / Cate Blanchett




(Cennet Yolu) beni en çok etkileyen filmlerden biridir. Glenn Close'un unutulmaz oyunculuğu ve filmin konusu muhteşemdir. 1997 yapımı bu filmde İkinci Dünya Savaşı süresince bir Japon toplama kampında biraraya gelen farklı ülkelerden ve farklı sosyal sınıflardan bir grup kadının yaşam mücadelesi anlatılır. Esaretin yıkıcı baskısını müzikle hafifletmeye çalışan insanların direncini izlemek yüreğinizi ağzınıza getirse de hemcinslerimizle gurur duyarsınız. Esir kampında bir koro kuran İngiliz müzisyen rolündeki Glenn Close'un güçlü karakterinin önderliğinde birbirlerine destek olmaya çalışan kadınlar arasında
Pauline Collins, Francis McDormand ve Julianna Marguilies gibi önemli oyuncular yer alıyor. Bir de benim favorim olan Cate Blanchett var ki; izlediğim her filmi ile ona olan hayranlığım arttı.



Cate Blanchett Hakkında Daha Fazlası Burada

Yani burada asıl sözünü etmek istediğim Cate Blanchett. Paradise Road'da Hemşire Susan Macarthy idi ve sanki o karakter olarak doğmuş gibiydi.


Diğer filmlerde de aynı duyguyu yaşatınca oyunculuğuna hayran kaldım.

Yüzüklerin Efendisi'nde sivri kulaklı Elf Kraliçesi Galadriel

Altın Küre ve Bafta Ödüllü Elizabeth I of England'da ve The Golden Age'de, Elizabeth'di

Ama iki filmi var ki, inanılmazdı; The Aviator'da Katharine Hepburn, I'm Not There'da ise Bob Dylan olmuştu.

Cate'nin Bob'a dönüşümü:)

Ve işte Katharine Hepburn hali ile

Bu iki rol de, bir oyuncunun kariyerini yerle bir edebilecek sonuçlar verebilirdi ve pek çok star bu riski alacak cesarete sahip değildir. Sadece fiziksel benzerliği yakalamak değil, her yönü ile bu kişileri yansıtabilmek önemliydi. Cate de çok korktuğunu söylüyordu bir röportajında ama başarmıştı. Hatta Elizabeth rolü de yüksek risk taşıyordu; çünkü bu karakteri bir Avustralyalı oyuncunun başarı ile canlandırabileceğine pek ihtimal verilmiyordu, sinema çevrelerince. Bu Avustralyalı kız, şu an İngiltere'nin en tanınmış ve sevilen sinema oyuncusu.

Indiana Jones serisinin 4. filminde oynadığını söylemeyi unuttum.

İşte böyle bir oyuncu Cate Blanchett.

Cate Blanchett 1969 yılında Melbourne, Avustralya'da doğmuş. Henüz 10 yaşında iken babası Robert Blanchett kalp krizinden yaşamını yitirmiş. Bir tiyatro okulunda başladığı oyunculuk kariyerine, İngiltere'de, ülkesinde ve Hollywood'da devam etmiş. Umarım uzun yıllar devam eder.

Blanchett 1997 yılında senaryo yazarı Andrew Upton ile evlenmiş. Üç çocuk annesi ve bunca başarılı iş yaşamına rağmen önceliği hep evine ve çocuklarına vermeyi de başarmış.

6 yorum:

  1. Çok beğenip hayranlıkla izlediğim nadir oyunculardandır. Zarif, yetenekli, asil ve güzel bir kadın..

    YanıtlaSil
  2. Aynen öyle, çok da alçakgönüllü.

    YanıtlaSil
  3. Kathrine Hepburn oynadığını gördüm. Gerçekten harikaydı. !!

    YanıtlaSil
  4. Bende çok severim, sessiz, derinden ama sağlam gider.... Mesela hani ingilterede öğrencisiyle aşk yaşayan öğretmen rolündede çok iyiydi. korolu olan filmde de izledim kendisini. birde geçenlerde goldmaxte izledim elizabethin seçimi idi sanırım. 2.dünya savaşında ingiliz bir casus olarak fransada yaşıyordu. Takipçisiyim...

    YanıtlaSil
  5. Sineme eleştirmenleri de sizinle aynı görüşteler Karen Hanım.

    Mavi Balon, Notes on a Scandal adlı filmden söz ediyorsunuz. Diğeri de George Clooney ile oynadığı The Good German olabilir mi?

    YanıtlaSil
  6. Bende hem oyunculuğunu hemde kendini çok severim.
    Paylaşım için teşekkürler.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.