11 Şubat 2010 Perşembe

Naif Resmin Öncülerinden / Niko Pirosmani

Niko Pirosmani olarak da bilinen Niko Pirosmanaşvili (d. 5 Mayıs 1862 - ö. 1918), ünlü Gürcü halk ressamıdır. Naif sanatın öncüsü kabul edilir. Picasso'nun en sevdiği ressam olara bilinir.




O, resim sanatının marjinallerinden biridir.


Evsiz bir avareydi, arada sırada tabelalarını boyadığı dükkânların kilerinde kalırdı. Kendine ait bütün eşyası üstündeki giysilerle içine resimlerini, fırçalarını koyduğu çantadan ibaretti. Yaptığı iş karşılığında çok az para kazanır, çoğu zaman yatacak yer ve şarap karşılığında çalışırdı.

Hayatı iniş çıkışlarla, yanılsama ve hayallerle, tutarsız, hatta mantıksız denebilecek davranışlarla doludur; ki bunlar onun çoğu zaman acele karar veren ve kolay kontrol edilemeyen bir kişiliğe sahip olduğunu gösteriyor. Belki de bu tutumu yüzünden evsiz bir yoksul olarak yaşamış ve kimsesiz olarak ölmüştür; öyle ki mezarının nerede olduğu bugün bile bilinmiyor.

Resim eğitimi almış değildi. Resimlerinde geleneksel halk sanatından, dini resim ve kiliselerdeki duvar resimlerinden, dergilerdeki desenlerden, Rus popüler resimlerinden, 18. yüzyıl İran portresinden, taşbaskı İran kitaplarındaki resimlerden ve hatta birçok evin duvarını süsleyen sıradan fotoğraflardan bile yararlanıyordu.

Resimlerine gelince... Kendi buluşu siyah muşamba üzerine yaptığı resimlerinde çarpıcı, blok renkler kullanır Pirosmani. Ancak aslına bakılırsa bu renkler karanlık, kasvetlidir; resimlere bir sertlik verirler. Resmi yapılan kişiler günlük yaşamdan alınmış sıradan kişilerdir. Her şey açıkça algılanabilirdir. Böyle kolayca algılanabilir olmalarının nedeni her çiftçi gibi Pirosmani'nin de dünyanın güzelliğini yüceltmesinden kaynaklanır. Öyle ki eserlerinde sanki bu güzelliği çoğaltmaya çalışır gibidir.


Sıra dışı yaşamı, ölümünden sonra resimlerinin kazandığı büyük başarı ne kadar gerçeküstü bir insanla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Resimleri ise naif ve belirlenmemiş bir bakışın ürünleri olarak bizi etkilemeyi sürdürüyor.

Daha FazlasıBurada



Biyografisi Burada

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.