31 Mayıs 2009 Pazar

Carettalara Kıymayın!

Antalya sahillerinde, şu günlerde yumurta bırakmak için karaya çıkmaya çalışan Carettalar ve Nil kaplumbağaları, soylarının tükenmemesi için yaşam savaşı veriyorlar.

CARETTA CARETTALAR HAKKINDA BİLGİ İÇİN BURAYI TIKLAYIN




Ancak öyle bir can düşmanları var ki; hiç bir kaplumbağanın bir kez bile zarar vermediği türden bir düşman; insanoğlu! Tek taraflı bir düşmanlığın kurbanları kaplumbağaların tek derdi soylarını devam ettirebilmek.

Yumurtalarını bırakmak dışında asla karaya çıkmayan bu hayvanların, sahile çıkmaya çalışırken sürat teknelerince parçalandığı, sahile çıkmayı başaranların ise insanlarca ezildiği, eğlence merkezlerinin ışığı ve gürültüsü ile şaşırıp yumurta bırakacak uygun alanlar bulamadıkları gözlenmiştir. Bu konuda Akdeniz Üniversitesi Su Altı Araştırma Merkezi Müdürü Yardımcı Doçent Mehmet Gökoğlu'nun açıklamalarını okudum. Alınacak tedbirler konusunda ise fazla bir açıklama yapılmamış...




Özellikle Antalya'nın doğu sahillerindeki kumsalların ve sığ denizin kaplumbağaların rahat nefes almasına elverişli olduğu ve bu bölgede bol miktarda deniz çayırının bulunmasının da yumurta bırakmaya elverişli bir ortam olduğu belirtilmiş. Ancak buralarda yalnızca kaplumbağalara ayrılan yerler olması gerektiğinden söz edilmemiş. Belki de bu konuda hukuki girişimlerde bulunuluyor ama sonuç alınamadığı için net bir açıklama yapılmıyor.

Belek Sahilleri
Aynı sahillerde bunun gibi yüzlerce turistik tesis var.


Sonuçta, bir canlı türünün korunması gibi çok önemli bir konuda yine tek bir yaptırıma sığınılıyor, insan duyarlılığı..Peki bu duyarlılığın yeterince olduğunu söyleyebilir miyiz? İŞİNİZ ZOR KAPLUMBAĞACIKLAR, HEM DE ÇOK ZOR !!!

8 yorum:

  1. ne yazık ki bizi bu hırsımız bitiriyor.Herşeyi insanlık için yaptıklarını söyleyenler; acaba bu dünyadaki her canlı-cansızın insan için yaratıldığını bilmiyorlar mı?Nesli tükenen her canlı ,insanlığın yok oluşa bir adım daha yaklaşması demektir.Yaşatmaya çalışmayanın yaşamaya hakkı var mıdır?Dünya bir makineyse;(insan-hayvan-bitki-cansız) varlıklar da makinenin dişlisi gibidir. dişlinin biri bozulsa makine tökezlemeye başlar.bozulan dişlisi arttıkça makinenin bozulup dağılmaması işten değil.

    YanıtlaSil
  2. Bu bilinci hiç olmazsa bizden sonra yetişen insan nesline verebilsek... Çünkü mevcut insanlarda ne yazık ki bu konuda çok eksikler var. Dünyanın yalnızca insanlara ait olduğunu düşünenler çoğunlukta. Daha dün sabah köpeğimi yürüyüşe çıkarmıştım ve (görünüşte) bir beyefendi ''bu pis hayvanlardan bıktık'' dedi. Yanımda taşıdığım poşetimi gösterdim ama öfkeyle söylenmeye devam etti. Ona göre köpeklerin yaşamaya hakkı yoktu ve tüm köpeklere, köpek sahiplerine beddualar etti. Bir çok insana göre hayvanların yaşamaya bile hakkı yok, sözünü ettiğiniz yaşam zinciri hakkında da bilgileri yok maalesef.

    YanıtlaSil
  3. Sadece uzuluyoruz Daha duyarli toplum nasil oluruz, tabiki eyitimle.eyitilen toplum zaten ortada.Hayvani sevemeyen sevmeyen insani severmi? Birda tersindeN soyleyelim.
    INSANI SEVMEYEN HAYVANI SEVERMI?

    YanıtlaSil
  4. kendini sevmeyen hiçbir şeyi sevemez diyerek başlayacağım sözüme..gerçekten çok üzgünüm son günlerde,herşey üst üste geldi,elimden bir şey gelmediğini(fiili olarak) düşündükçe üzülüyorum..evsiz hayvanlar,şiddet gören,aç kalan,yalnız kalan canlarımız.öte yandan neslinin devamı, bilinçsizce engellenen, caretta caretta ve buna benzer bir çok canlı
    üstte de belirtildiğigibi bu dünya yalnız biz insanların değil..bunu anlamak lazım..ve insanların öğrenmesi gereken en önemli şey;canlılara özen göstermeden,paylaşmadan mutlu olamayız..dünya bir bütün,bitkisi,hayvanı,insanı...hepimiz yaşıyoruz..yaşamaya çalışıyoruz...ismet'cim...
    bu yerel radyo olayı gerçekten çok iyi..haytap'a üye olup bunu bildirmelisin bence..çnkü önemli bir adım..sevgilerim hep seninle..

    YanıtlaSil
  5. Haytap hakkında fazla bilgim yok ama araştırıp üye olacağım. Benden de sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
  6. En tehlikeli yaratıklar biz insaoğullarıyız aslında.Vahşiyiz :)Onların yaşam haklarını almışız ellerinden.Çok üzgünüm!
    Hayırlı sabahlar.

    YanıtlaSil
  7. Hayırlı sabahlar Sevgili Arkadaşım. İnsan oğlu en gelişmiş yaratık ama bir o kadar da kompleks zayıflıkları ve hırsları var. İşte bu yüzden doğa da kaybediyor, biz insanlar da...

    YanıtlaSil
  8. ne kadar içten zayılmış yazılar önemli konular,dikkat etmemiz gereken noktalara değinmişsiniz.teşekkür ederim uyarılarınız için.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.