27 Mayıs 2009 Çarşamba

Yaz Yemekleri / Karışık Dolma (Antalya Usulü)



ANTALYA USULÜ KARIŞIK DOLMA

Yazın, karışık sebzelerle hazırlanan dolmalar her yörede sevilerek yenir. Antalya'da yapılanlar belki birazcık içine konan yeşilliklerden ve kıymasının az, pirincinin fazlaca olması yönünden farklılık gösterebilir. Bir de biz dolma içi malzemesine hem domates hem de biraz salça koyuyoruz ve kıymalı olduğu halde sıvı yağla pişiriyoruz. İşte anneennemden öğrendiğim karışık dolma:
MALZEMESİ:
1,5 çay fincanı pirinç
200 gr kadar orta yağlı kıyma
1 büyük soğan
maydanoz
taze nane
fesleğen
karabiber
toz kırmızı biber
1 kaşık domates salçası
1 kaç diş sarmısak (sadece kabak dolmaları için)
tuz
yeterince sıvı yağ
patlıcan, kabak, dolmalık biber, domates, taze asma yaprağı.
YAPILIŞI
Sebzeleri yıkayıp hazırlamakla başlıyoruz dolmamıza. Bu aşamayı detaylı anlatmaya gerek yok sanırım. Yıkanıp doldurulacak hale getirilen sebzeler (kabak ve patlıcanlar oyulduktan sonra kırmızı biber tuz karışımı ile biraz ovularak bekletilir, sebzeler sivri uçlu bıçakla bir kaç yerinden delinir, asma yaprakları, azıcık haşlanır)

Kıyma, yıkanıp süzülmüş pirinç, incecik doğranmış soğan ve bir büyük domates ve salça karıştırılır. İnce doğranmış maydanoz, nane, (istenirse fesleğen) ve kara biber, kırmızı biber, tuz ve sıvı yağ eklenir ve güzelce karıştırılır.

Sebzelerin içine, üst kısımda azıcık boşluk kalacak şekilde doldurulur. Kabak dolmalarının içine(en üste) birer diş sarmısak konulur. Tümüne domates dilimleri yerleştirilir. Üzerine çok az sıvı yağ gezdirilip bir kaç dakika susuz olarak fazla harlı olmayan ateşte pişirilmeye başlanır. Dibi tutturulmadan 1,5 çay fincanı kadar sıcak su eklenip altı kısılır. Pirinçler uzayınca dolmanız hazırdır. Cacıkla ya da yoğurtla servis yapılır.Afiyet olsun.

VE MASH SALATASI


MALZEMESİ
1 su bardağı mash fasulyesi
1 orta boy soğan
maydanoz
dereotu
elma sirkesi
limon
sızma zeytinyağı
haşlanmış yumurta

YAPILIŞI
Mash fasulyesi haşlanır ve süzülür. İnce piyazlık doğranmış soğan ve yeşillikler eklenir. Elma sirkesi, limon suyu, tuz karışımı ile hazırlanan sosla tatlandırılır ve üzeri haşlanmış yumurta ile süslenir. Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. Dolmayada nasıl dayanılır.
    Olacakdı şimdi tepeleme.
    Tozu kalmazdı.
    Mash fasulyesi nasıl oluyor?
    Eline sağlık canım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Mash(maş diye okunuyor) minicik, böğrülceye benzeyen lezzetli bir fasulye türü.Tavsiye ederim, denemelisin.

    YanıtlaSil
  3. mash fasulyesinin salatasını sarımsaklı yoğurtla başka usulde yapıyorum çok güzel oluyor.senin tarifide demek gerek.mash la yapılan salatalar bence çok güzel olur.
    eline sağlık.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.