21 Ağustos 2014 Perşembe

Bendeki ''usta'' fobisinin nedenleri

Bu tür yazılar yazmayı sevmiyorum, çünkü;
anlatacaklarım hiç de iç açıcı değil.
Sinir bozucu, nefret uyandırıcı,
ama...
Hepimizin karşılaşabileceği, toplum olarak yaptırım gücü oluşturarak üstesinden gelebileceğimiz bir sorun.

İşte bu yüzden yazıyor ve çözüm için görüşlerinizi almak istiyorum.
Usta  ünvanı ile çalışan, işlerini düzgün yapmayan ve davranışları ile insanları yıpratan bu kişileri nasıl eğitebiliriz? Bu bir devlet sorunu aslında, işte o nedenle çözümü zor. Ülkenin başındaki koca koca sorunların yanında bu nedir ki..

Ustalarla başım dertte dostlar.. İnanın sağlık sorunlarımın sık sık atak yapmasının bir nedeni de kendisini ''usta'' diye nitelendiren ancak bu ünvanı hiç mi hiç hak etmeyen insanlar. Hak edenler ve  iş ahlakı olanları tenzih ediyorum. Bu  benim şanssızlığım mı yoksa ülkedeki genel durum mu bilmiyorum.. Eğer genel durum böyle ise biz ulusça yanmışız. Usta sözcüğünün anlamı nedir? Kısaca, belli bir alanda gerekli beceriyi kazanmış, standartlara uygun iş üretebilen nitelikli insan olarak tanımlayabiliriz, öyle değil mi? Ayrıca bu insanların, disiplinli çalışma, önceden belirlenen iş programına uyma, müşteri haklarına saygı gösterme gibi özellikleri olmalı. Müşteri de emeğe ve çalışan haklarına saygı  gösterme, insanca muamele, ödeme planına ve anlaşma koşullarına uyma konularında dürüst ve titiz olmalı. Gelin görün ki burada benim karşıma usta olarak çıkanlarda hem mesleki yetersizlikler, hem de iş ahlakı yoksunluğu ve davranış sorunları var. Bir, hadi iki kişi  böyle olsa kötü şans diyeceğim ama bu güne dek bahçe duvarı yapımında, elektrik ve su tesisatı onarımında, sundurma yapımında, son olarak da bahçe katı mutfağının yenilenmesinde çalışan kişiler çok  büyük sorunlar  yaşattılar. İlk olarak düzenli çalışmıyorlar. Geliş gidiş saatleri belirsiz. Hiç haber vermeden ortadan kaybolup kendi kendilerini izinli sayıyorlar. İş için anlaştığımız ve ön görüşme  yaptığımız bir kaç usta da hiç gerekçe göstermeden iş başı yapmadı. Ayrıca yapılan işler kusurlu ve ayıplı denilecek özellikte. En kötü işleri çıkarmada, bahçe duvarını, bahçe giriş kapısını, garaj  giriş kapısını, çitleri ve bordürleri yapan usta!! ilk sırada. Daha işi yaparken belli olan bariz hatalarını asla kabul etmeden, anlatsam inanamayacağınız ukalalıklarla çalışmasını sürdürdü. İşine son vermek istedim ama benim güya ara düzeltici annem, ''başka usta nereden bulacağız, iyi kötü yapsın'' mantığı ile engel oldu. Sonuçta, gereksiz ve son derece kaba saba betonlarla dolu, bozuk bordürlü, çok kötü yapılmış demir kapıları, yamru yumru duvarları, hizasız çitleri olan bir bahçemiz oldu. Hak etmediği,  çeşitli hilelerle şişirilmiş ücreti  ödendi. İş süresince bu adama ve çalışanına anlaşmada olmadığı halde verilen yemek, çay, kahve, meşrubat hizmetlerinden söz etmem çok ayıp ama ortaya çıkan  işi görseniz neden üzüldüğümü anlarsınız. Şimdi bu son derece kötü  işler başka birine yeniden kırdırılıp yaptırılacak.  Maddi manevi kaybımızı düşünün.

Arkada köpeklerimi güneşten koruması için yaptırdığımız sundurmanın parasını peşin ödediğim malzemesi eksik ve yanlış gönderildi. Bir de demir ustası hatalı kesimler yapıp malzeme israfı yaptı. Onlarca Single ambalajlarını da yan komşunun arsasındaki çalıların içine atmış. Ben farkedince sadece güldü, gidip toplamadı. Yılan, akrep dolu çalıların içinde iki saat boyunca naylon ambalaj topladım.

Son olarak  bahçe katı mutfağı yenileniyor. Antalya'daki mobilyacıma mutfak dolaplarını yaptırdım. Ne var ki o da önceki işlerine göre daha kalitesiz bir iş çıkardı. Ona üzülmeye fırsat bulamadan  buradan bulunan bir fayans ustası, çok beğenerek aldığım geometrik pano desenli, oldukça pahalı tezgah üstü fayansları montaj sırasında kırdı. Çekiçle, keçe vb bir materyal olmadan tak tak yerleştirme yaparken anladım  yetersizliğini ama ben daha uyarırken iki pano kırılmıştı.

Daha önce yapıştırılanlarda da küçük bir parça kopmuş. Bir de ''bu küçücük bir kırık, önemsiz!'' demez mi... Özür dahi dilemeyen, ''özenince oluyor böyle kazalar, bir paket daha almalısınız'' diyen sözde ustaya tekme tokat girişmek geldi içimden ama elbette yapmadım ve işi bırakmasını, gerçek bir usta bulacağımı söyledim.


Tahmin edeceğiniz gibi çok kötü bir gece geçirdim ve sabah bağıra bağıra ağladım.  Bir kaç fayans yüzünden ağlamam size tuhaf gelebilir ama beni ağlatan asıl nedenler insanların iş  ahlakının olmaması. Şu an alt katta boyacı çalışıyor. Allahtan o  dürüst ve işinin ehli bir usta. Sabah iş başı yapınca mutfağı gördü, bir gün önce olanları tahmin etti, beni teselli etmeye çalıştı. Ne yazık ki son altı aydır ustalar yüzünden yaşadığım stres  nedeni ile makul ve mantıklı olamıyorum. Çok büyük haksızlıklara maruz kaldığımı düşünüyorum. Şimdi söyleyin lütfen; siz olsanız ne düşünürdünüz?

16 yorum:

  1. sanıyor musun ki küçük yerde yaşanıyor bu sorun,geçen gün eve elektrikçi olarak gelen kişiyi lütfen bırakın yapmayın evimden çıkın diye gönderdim.
    memleket usta zaten arkadaşım,napıcaz,nası çözücez?

    YanıtlaSil
  2. Maalesef bizde sizin gibi sözde ustalarla o kadar çok karşılaştık ki anlatamam . O yüzden sizi çok iyi anlıyorum. Bir anlatmaya başlasam sizinki kadar olur :( Ama yapacak bir şey yok maalesef. Bizim banyo fayansları yeşil , yapan usta kapının arkasını fayans yapmadan gidiyor , kalan bütün parçaları çöpe atıyor , aylar sonra geldiğinde de ee buraya beyaz yapsak ta olur nasılsa görünmüyor diyebilecek kadar şuursuz . Nihayetinde 5 yaşındaki ev 5 yıldır alt kata su sızdırıyor. Onun tamiri için bütün banyo sökülüyor , kabinin içi yamalı gibi beyaz fayansla kaplanıyor , çünkü satıcı da aynı fayans yok. Bu arada fayans da bilindik marka.Ne hikmetse o model bir seri üretiliyor bir daha yok , Evin plastik doğramaları , kapıları , parkeleri , eşikleri , çelik kapısı , boyası ,sıvası , hepsine gelen ustalar sözde usta çıktı. Yok daha fazla yazmıyım :) Bende en iyisi ayrı bir post yazayım :) Size teselli vermek isterdim ama edecek söz bulamadım. Çünkü biliyorum şu an ne desem içinizdeki kızgınlığı kırılmışlığı söndürmeyecek.Zaman diyorum ve bundan sonrası için iyi insanlarla iyi ustalarla karşılaşmanızı can-ı gönülden temenni ediyorum .Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  3. çok haklısınız,bunları bir çoğumuz yaşıyor tabi ki
    ama fazla üzülmeyin noluuur :( yeniden hasta olup,yine bir süreliğine buralarda olmayacağım" tarzı şeyler olmasıııın :)
    ben her gün bu tarz olayların içindeyim yıllardır,mecburen :(
    bu yüzden ömür boyu ilaca mahkumum,belki blogumda okumuşsunuzdur...
    Allah başka dert ve hastalık vermesin. tezgah üstü fayans deseni çok güzeeelll,güzel günlerde kullanmanız dileğimle,huzurlu günler :)

    YanıtlaSil
  4. Bu yaz ablamın başına geldi aynı şey.Yaz diyorum çünkü koca bir yazını mahvetti ablamın.Kadın sinir stresten hasta oldu.Daha fenası adamın pişkinliği ve aymazlığı ile az kalsın eniştem başını belaya sokuyordu.Bütün aile değmez dedik boşverin dedik ama evin hali perişan.Bir de yaşanılan evde olunca bunlar herşey ayakta.Gardrop getirdiyse rafları için süründürdü,kapak taktıysa sürgüsü tam oturmadı.Dediğiniz gibi insanda bir utanma olur ama yok malesef.Dediği gün gelmez ,gelmese aramaz canından bezdiablam.iki küçük çocukla o evin halini gördükçe ağlıyor vallahi.En son başka usta buldular.Şimdi o usta bozuntusunun dağınıklığını toplatmaya çalışıyorlar.Allah kolaylık versin.Böyle duydukça hatta birebir gördükçe tamir tadilat korkar oluyor insan.

    YanıtlaSil
  5. Maalesef, bu ülke meselesi. Mikro boyutlu neden ülkemizin ilerleyemediğine bir örenek.
    Lütfen, lütfen çok harap etme kendini. Ve öğrenebildiğin, yapabildiğin kadarını yavaş yavaş kendin yap.
    Olabiliyorsa, olmuyorsa, mecburen..

    Off ki off.
    Ben de de öyle hikayeler var ki off

    Kolay gelsin.
    Bir diğer delirmiş anne

    YanıtlaSil
  6. Bu ülkede paranla rezil oluyorsun komşucuğum!
    Evinde ama az ama çok tadilat yaptırmış herhangibirimize dokunsan benzer feryatlar dökülecektir dilimizden.
    Sabırlı olun ve lütfen şunu unutmayın;sizin sağlığınız bozulursa onaracak usta yok !!!
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Bir yorumda o kadar yazım hatasını yüreğim kaldırmadı ve sildim.
    Düzeltip tekrar bırakayım - kusura bakmayın lütfen!

    Mesleki eğitim , kapsamlı bir biçimde genel eğitim sisteminin içine konulmadıkça, tarım, yan sanayi üretimine tekrar hız verilmedikçe; göç dalgaları azaltacak tedbirler alınmadıkça ve en önemlisi etik ve ahlaki değerlerin tekrardan yükselişi sağlanmadıkça çözülmez bu meseleler. O nedenle bence fazlaca üzmeyin kendinizi. Mesele genele şamil çünkü...

    YanıtlaSil

    YanıtlaSil
  8. Bu ülkede ustayım diye geçinen ama beceriksiz ve iş ahlakından nasibini almamış çok var.Bizim evde tadilat yaptırıp da helal olsun hak ettiler dediğim inanın olmadı her yerde aynı bunlar.Çok kişiden dinledim bu hikayeleri birşey yaptırmaya cesaret edemiyorum.İşinin ehli o kadar az ki olması gereken bu zaten ama olmayınca övüyoruz.Ablamda Antalya'da buradakiler gibi görmedim diyor.Hepsi geçer siz sağlığınızı düşünün Türkan

    YanıtlaSil
  9. Bu ülkede hiç bir şeyin denetimi yok. Nerdeyse işsiz kalan ustayım diye ortalığa çıkıyor. Üstüne üstlük magandalıkları, kurnazlıkları, hinliklerinden midem bulandı artık. Geçen sene apartman dış cephesi badana yapılırken çektiklerimizi düşününce tüylerim diken diken oluyor.
    Maalesef herkesin başında aynı dert. Şikayet edecek bir kurumun olmaması da bunları iyice resmen azdırıyor. Ne isterlerse yapıyorlar. Size çok geçmiş olsun. Adı usta kendileri kocaman bir hiç olan sözde ustalardan resmen nefret ediyorum.

    YanıtlaSil
  10. begovilli ev..herşeyden önemli senin sağlığın lutfen..böyle şeylere üzülmeyin.her yerde ustalar aynı helal kazanan yok artık....allaha havale ettim. bende....sevgiler emel.

    YanıtlaSil
  11. Sanırım bir dokun bin ahh işit konusu olur bu canım. Oğlum bayram sonrası eşyalerını tayin olduğu Diyarbakır a götürdü iki arkadaş evden eve taşıma tuttular özenli düzenli ve çabuk yükleme diye ama mutfaklar hariç her şey sadece indirmeye hazırdı , tam yedişer saat sürdü maalesef , Arkadaşım anlattı onun oğlanınkiler sarılırken adamın elinden alıp çık mutfaktan diyesim geldi diyor o kadar yani.
    neyse kazasız belasız ulaşmasına şükrettik artık.
    Ustayım diye böbürlenenlerle doldu ortalık hattaaa anamışsındır :((

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Begonvilli Ev sizi çok iyi anlıyorum yazdıklarını okuyunca çok üzüldüm demekki zaman yer hiç fark etmiyor aynı olayları seneler önce kat ve kat fazlasıyla yaşadım inanı üzüntüden geçici körlük yaşadım. Bizim memleketimizde eline alet alan kendini usta sanıyor tabiki bizde üzüldüğümüzle kalıyoruz,paramızla rezil oluyoruz demek istiyorumki lütfen kendinizi üzmeyin.

    YanıtlaSil
  13. Me gusta mucho esa cerámica de su cocina ! Que tenga un óptimo fin de semana
    Besos

    YanıtlaSil
  14. :(( çok üzüldüm okuyunca.. ama yukarda öğretmenim demiş ya, sağlığınızı tamir edecek usta yok, sevdiğiniz şeyleri yapmaya çalışın , düşünceyi fazla kafanızda dolandırmadan,başka bir şeye yoğunlaşın. ben de kelimenin tam anlamıyla nefret ederim bu 'usta' lardan. babam güvendiğini birine parasını önceden ödeyip pencere demirleri ısmarlamıştı. Babam öleli 7 yıl oldu bizim demirler hala ortada yok.daha bir sürü tatsız 'usta ' hikayem var benim de..neyse.. yani herkese oluyor, ruhumuza en az hasar vererek atlatmaktan başka çare yok.

    YanıtlaSil
  15. maalesef ülkenin genelinde böyle, her şeyde olduğu gibi bu konuda da yozlaşma mevcut. Usta demeye bin şahit gerek, bir de öyle densiz, ukala oluyorlar ki hatalarını kabul etmemek için... Paranızla rezil oluyorsunuz.

    YanıtlaSil
  16. Bence usta isimlerini yazın ki internette arayınca hiç değilse o çevrede bu ustalarla alışveriş yapmasınlar.Onlarda diledikleri kahvede okey oynamaya devam etsinler ..

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.