24 Ağustos 2014 Pazar

Bahçemizdeki Yaşlı İncir Ağacının Kaderi

Bu evi satın alınca bahçenin köşesinde pek bir mahzun duran incir ağacını görüp sevinmiştim.


Çünkü eşim de ben de inciri çok severiz.

Oldukça bakımsız görünüyordu. Diğer bir kaç ağaçla birlikte bahçevanın şefkatli ellerine emanet edildi. Dibi kabartıldı, gübrelendi.

Neyse, zaman geçti, dalları minik yeşil incirlerle dolup taştı. ''Acaba şu yenmeyen yabani incirlerden mi?'' diye şüphelenildi. Derken bir ay önce mor meyveleri olgunlaşmaya başladı. İlk meyvesini koparıp tadına bakınca sevindik; enfesti.



Sonra bol bol incir topladık ama birden incirlere bir hastalık bulaştı. Olgunlaşamadan bozulup  ekşidiler. Çok kötü bir koku ve görüntü kirliliği oldu. Bahçeyi temizlemekte zorlandım. Sinekler, arılar o bölümü işgal ettiler. Sağdan soldan bu ağacı söktürmemiz tavsiye edildi.  Yine de o ilk meyvelerinin nefaseti hep aklımızdaydı. Ayda bir kaç kez gelen bahçevana  sorduk ne yapmamız gerektiğini. Ağacın söktürülmesi fikrine karşı çıktı. Zamanı gelince gençleştirme budaması ve incir sineği ilacı ile  sorunun çözülebileceğini söyledi. Sevgili ağacımızın bozuk ve kirlilik oluşturan meyveleri de neredeyse bitti. Ondan vazgeçmemeye karar verdik.

Not: Bu evin bizden önceki sahiplerinin soyadları Feige imiş. Yani incir:) Alman çift Feigeler'i de sevgiyle anıyoruz.

10 yorum:

  1. Ne hoş bir hikaye.
    Bizimde güzel bir incir ağacımız var. Kurutuyorum. Kimi tatlı kimi ekşi. Var bir derdi.

    Bakalım.
    İncir sever anne, amman şekere dikat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size ve incir ağacınıza sağlıklar diliyorum:))

      Sil
  2. günaydın,
    demek ki onun da tazelenmeye,bi çeşit detoksa ihtiyacı varmış
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka öyle. Yardıma gereksinimi olduğu mesajlarını bozulan meyveleri ile verdi bize. Kolay olan vazgeçmek. Biz onu tercih etmedik. İyileşmesi için ne gerekirse yapacağız.

      Sil
  3. İnciri bizde çok severiz...eşim kuru incir hastasıdır,hemen hergün yer...bahçede olması ayrı bir güzellik ve tedavi ile aranıza yeniden dönen incir ağacının bir dahaki yaza sağlıklı meyveler vermesi olası...afiyetle tüketin...bende yaptığım incir reçelini yayınlayacağım...sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşinize ve size afiyetler olsun! Daha tedaviye başlanmadı. Budama ve ilaçlama mevsimi bekleniyor ama başaracağız inşallah.

      Sil
  4. Eski ev sahiplerinizin anısını yaşatmak adına da incir ağacının kesilmemesi ne iyi olmuş.Ağacın iyileştirilme çabalarından sonra tekrar eski tadında ve görüntüsünde meyve vermesi ne büyük mutluluk olacaktır.
    O zaman belki de eviniz "İncirli ev" olarak anılmaya başlayacaktır.
    Sağlıklı, mutlu günlerde oturmanız dileği ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten ''söktürün'' dedikleri zaman içim acımıştı. Hiç kıyamam ağaçlara. Evet, Feigeler'i sık sık anıyoruz zaten. Çok tatlı insanlarmış. Tıpkı soyadları gibi. Güzel dilekleriniz için teşekkürler.

      Sil
  5. Galiba değer verdiğimiz her şey bir şekilde ışıldıyor. Dünyaya iyilik gerekiyor. İncir ailesine ben de selam söylüyorum. Selam ve sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet:)Değer vermek ve çaba göstermek gerekiyor. Bizden de sevgiler.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.