28 Temmuz 2013 Pazar

Yanıbaşımızdaki hazinelerden biri: Kapari Bitkisi


Dün sabah Minik'le yürürken  yol kenarlarındaki çalı kümelerinin bazılarının kapari bitkisi olduğunu  fark ettim. Üstelik çiçeklerinin yanı sıra  karpuza benzeyen  minicik  meyvelerle doluyduydular.

Nasıl değerlendirildiği hakkında  en ufak bir fikrim olmasa da değerli bir bitki olduğunu biliyordum. Özellikle Kıbrıs'ta ve Akdeniz ülkelerinin mutfaklarında çok  önemsenen bu bitki sanırım  uzunca ve eziyetli bir işlem  görerek tüketilebildiğinden bizde hak ettiği yerde değil. Üstelik  dikenli olduğu için toplaması  zor. Yine de  yanı başımda, bol miktarda olan bu  ürünü mutlaka değerlendirmeliyim diye düşünüyorum. Kısa bir araştırmadan sonra  haklı olduğumu anladım. Doğanın bize karşılıksız sunduğu mucizevi tatlardan biri  olduğu kesin.. Çünkü,  gerçekten  şifa kaynağı olan doğal ve çok  yönlü bir ürün. Şöyle ki; taze sürgünleri, çiçek açmamış tomurcukları, minyatür karpuza benzeyen  meyveleri ve tohumları çok değerliymiş.
Bitkilerin mucizevi ilaçlar olarak lanse edilmesi bana pek doğru gelmese de bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış olanı doğru olarak kullanmaya sıcak bakıyorum. İşte kapari de bunlardan biri.  Üstelik  meraklıları nefis ürünler üretip garnitür ve reçel  olarak tüketiyorlar ve pazarlıyorlar. Oldukça  da pahalı satılıyor. Halk arasında  kedi tırnağı, karga kavunu, menginik, keper, kepere, gavur bostanı, hint hıyarı, bizim buralarda ise gebere otu diye  biliniyor.  Güneşi seven, Karadeniz dışında her  bölgede yetişen ama en çok Akdeniz Bölgesi'nde yayılan bir bitki. Bol miktarda A ve E vitamini içerdiğini, özellikle tomurcuklarında fosfor, demir protein, selüloz ve lipit içerdiğini söylersem  nelere iyi geldiğini tahmin edebilirsiniz.
Şimdi, gelelim  nasıl tüketilir hale  getirebileceğimize:
Ben çevremde bu bitkiyi  keşfetmekte geciktiğim için, taze sürgün dönemini kaçırmışım. Ancak az miktarda  kapalı tomurcuk ve bolca da  meyvesini bulabildim. Meyvelerini koparınca  tadına bakmayı denemeyin, çünkü çok acı. İçinde çok sert olmayan çekirdekleri var. Acı olduğuna göre, zeytin  gibi tatlandırılması  lazım, sonra da salamura ediliyor olmalı diye düşündüm. Zaten öyleymiş.
Aynı  günün akşamı gelen konuklarımdan biri bu konunun  uzmanı bir hanım çıkmaz mı.. Kısaca anlatacak olursam: Yıkanan  meyveler, iğne ile delinerek  bir kaç dakika haşlanacak, sonra suya bırakılacak, sık sık suyu değiştirilerek tatlandırılacak. Daha sonra Kaynatılmış  tuzlu su ve azıcık limon tuzu ile  salamura edilip steril  kavanozlarda saklanacak. Üç dört  ayda olgunlaşıp yenecek duruma geliyormuş. Makarna soslarında, pizza üstünde, balık  garnitürü olarak ya da  doğrudan turşu gibi tüketiliyormuş. Aynı işlemin benzeri  açılmamış tomurcuklar için de yapılıyor.


Reçel yapımını da araştırdım. Onu da başka bir yazımızda paylaşmak istiyorum.
Haydi bakalım, şöyle bir çevrenize bakıp yanı başınızda sessizce keşfetmenizi bekleyen bu harika bitkiyle tanışın sizler de.

Tüm dostlara sağlıklı ve mutlu yaşamlar..

18 yorum:

  1. Çok şanslısınız,harika bir bitkidir.Turşusunu hazır alıyorum,makarna soslarına bir avuç kadar ilave ederim.Nefis olur.Yanılmıyorsam kansere çok iyiymiş.Hazır taze meyvesi varken,işlemi deneyin:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşündüm.

      Bu işin ustası olan bir hanım, hazırların birazcık acımsı olduğunu söyledi. Ev yapımı harika oluyormuş. Bakalım nasıl olacak. Başarırsam size de gönderirim.

      Sil
  2. Kapariyi biz turşu olarak hep hazır tüketiriz. Ben çok sevmesemde eşim bayıla bayıla yer:)
    Makarna soslarında ve bazı salatalarda çok güzel oluyor gerçekten. Evde yapılma şeklini bilmiyordum ama kolay da görünüyor. Eğer bir yerlerde rastlarsam alıp evde yapacağım. Bu tür şeyleri olabildiğince evde yapmayı tercih ediyorum, katkı maddesi sebeplerinden dolayı..
    Teşekkür ederim bu bilgi için...
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke size topladıklarımdan gönderebilsem ama bulunduğum yerde kargo şirketi yok. Havalar çok sıcak olduğu için şehre inmem zor. Ben de ev yapımı ürünleri tercih ediyorum. Örneğin bir yıldır yani buraya taşınalı yoğurdumu kendim yapıyorum. bizden de size sevgiler..

      Sil
  3. Kargoya gerek yok....:)
    Göndermişsiniz de almışım, almışım da mutluluktan yüzüme kocaman bir gülümseme kondurmuşum gibi oldu...
    Yüreğinizin güzelliği, bana ulaşmış kargo kadar mutluluk verdi bana....
    Çok ama çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  4. Aaa ne güzel begonvilcim. Zeytin yapar gibiyse kolay demek ki. Hazırlar çok tuzlu oluyor. Tuzu gitsin diye suda bekletiyorum ama yine de çok tuzlu zor yeniyor. Kolay gelsin arkadaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım nasıl olacak. Hazırları hiç denemedim. Umarım başarırım da arkadaşlarıma yani sizlere de anlatırım.

      Sil
  5. Kapari diye duydum ama nasıl birşey olduğunu bilmiyrdum ve turşusunuda ilk defa duydum.Bende bilgi için teşekkür ederim canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek fazla bilinmiyor. İtalya ve Yunanistan'da hatta Kıbrıs'ta daha popüler.

      Sil
  6. çok duydum ama nerde kullanılır bende bilmem :) değişikliklere açık olmayan bir aileyiz o yüzden herşeyi merak edemiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak eden ne yapıp edip ulaşır derler. Tercihlere saygı bizden.

      Sil
  7. Kapariyi ben de hazır kavanozlarda alıyorum ve birçok tarifimde kullanıyorum..Bu kadar detaylı bilgiye sahip degildim...Paylaşımınız için çok teşekkürler..Sevgiyle kalın.Aida

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşinize yaradıysa ne mutlu bana. Selamlar sevgili Aida.

      Sil
  8. Datça'dan yeni bir kavanoz turşusunu aldım. faydalarını duymuştum.Ama çiçeğini tanımıyordum. Şimdi meyveyle çiçek bütünleşti.Özellikle ton balığına ve somona, soğanla çok yakışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırların çok tuzlu olduğu söyleniyor. Doğru mu?

      Sil
  9. Merhaba:)) Ben de reçelini yapmak istiyorum ama nasıl yapılacağını bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca bu faydalı yazınız için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reçeli olduğunu bilmiyordum. Herhalde meyvelerinden olmalı. Her şeyin reçelini yapabilen bir milletiz:) Araştırmak lazım. Bir bileni buluruz belki. Begonvilli Ev'den sevgiler, selamlar..

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.