29 Ekim 2008 Çarşamba

Biyografi / Şükufe Nihal



Şükufe Nihal şair, eğitimci, gazeteci, yazar ve aktivist..( d. 1896, İstanbul - ö. 24 Eylül 1973, İstanbul), Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük toplumsal değişimler geçirdiği bir dönemde yaşadı. Edebiyatçılığının yanı sıra, sosyal çalışmaları ile ‘’Cumhuriyet Kadını’’ kitaplarında kadının sesini duyurmayı başaran ancak özel yaşamında mutluluğu yakalayamamış biri. (Aralarında Faruk Nafiz Çamlıbel, Nazım Hikmet’in de bulunduğu hayranlarına rağmen ) O nihayetsiz aşkların kadınıydı...
Odasından hemen hemen hiç çıkmayan, içine kapanık, sessiz biriydi Şair Hanım…Üniversitenin ilk kadın talebesi ve ilk kadın mezunu olmuştu. Eski yeşilçam filmlerini aratmayacak dramatik yaşamı huzurevinde sonlanmış ve yaşamının sonuna dek hüzünlü ama zarafetinden hiçbir şey kaybetmemiş bir hanımefendi oldu.İpek gömleği, saçlarına taktığı sedef tokası ile ve uzun eteği ile.. Boynunda hep tek sıra inci kolyesi olurdu..
Çok tanınmış bir şairdi döneminde. Hele ‘’İnanma’’sı, az mı söylenmişti;

‘’Bir salgın alevsin içimde bu gün
Yakmaya en sönmez yerden başladın
Eriyip sönersem ancak büsbütün
Sevmiş diyeceksin beni bu kadın’’

diyerek, az mı naz etti , zarif hanımlar eşlerine…

Kadın ruhunun inceliklerini sergileyen şiirleri, giyimi, kuşamı, duruşu ile hayran olunan, vatanseverliği ile, her hali ve tavrıyla gencecik cumhuriyetin ideal kadınlarından Şükufe Nihal, Bakırköy’de unutulmuş, umutsuzlanmış şekilde, bir huzurevinde yaşamak ve orada ölmek zorunda mıydı? Saygılar Şükufe Nihal..





3 yorum:

  1. bugün öğrendiklerimden etkilenip bir iki arkadaşımla şükufe nihal in mezarına gittik.bir tanıdık sanırım şükufe nihalin mezarını yaptıracak.ama mezarlığın heryerini dolaşmamıza rağmen bulamadık mezarını.kayıtlara baktık.1973 yılındaki ölüm ve gömülerde yok.sizin bir bilginiz var mı bu konuda acaba?

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle sizleri kutluyorum. Çünkü ülkemizde gerçek sanatçılarımıza sahip çıkma kaygımız pek yok . Mezarını aramanız ve bir tanıdığınızın yaptırmak istemesi son zamanlarda duyduğum en güzel haberlerden biri. Ne yazık ki yattığı yer hakkında benim de bilgim yok ama araştıracağım. Sanırım sizin gittiğiniz mezarlıkta değil. Sabırla diğerleri de araştırılırsa mutlaka bulunur. Eğer bu bilgiye ulaşırsanız bana da haber vermenizi istirham ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Araştırdım ve Şukufe Nihal'in mezarı hakkında epeyce bilgi topladım. http://yazarmezar.com/Goster.php?y=159

    bu adrese girerseniz siz de öğrenebilirsiniz.Yine de kısaca yazayım; 1962’de Kadıköy Selamiçeşme’de karşıdan karşıya geçerken araba çarpmış, bu kaza sonucu sol ayağı sakat kalmıştır. 1965’ten sonra yerleştiği Bakırköy huzurevinde kızını kaybetmesinden sonra, oğlunun da ziyaret etmemesinden kaynaklanan yalnızlık içinde ömür sürdürür.
    24 Eylül 1973’te Bakırköy’deki Huzurevi’nde 77 yaşında hayata gözlerini kapayan Şükufe Nihal, 26 Eylül Rumelihisarı Mezarlığı’na gömülmüştür.Oraya giderseniz kayıtlarını ve oldukça bakımsız olan mezarını görebilirsiniz. Ben de İstanbul'a gidince mutlaka ziyaret edeceğim kabrini.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.