1 Ekim 2008 Çarşamba

Bahçecilik / Yasemin /Jasminum Grandiflorum




Bu gün sizlere, Akdeniz’in gösterişsiz ama zarif, nazlı kızı yaseminden söz edeceğim. Olağanüstü güzel kokusu ile, minik beyaz çiçeklerinin harika uyumu  Akdeniz’e yaraşır büyüleyici bir güzelliktir. Yaz ve sonbahar sabahlarının enfes kokulu çiçeği, bahçelerin vazgeçilmezlerindendir. Özellikle göz alıcı renklerine karşın, kokusu olmayan begonvillerin yanında zarafeti ile ve dünyanın en pahalı parfümlerini kıskandıran kokusu ile tamamlayıcıdır. Gösterişli güllerin yanında gizemli bir Akdeniz güzelidir. Sabahları ve akşamları bahçelerinin tadını çıkarmayı seven insanlar kahvaltı masalarını, sofralarını onun yanında kurarlar.
Hafif kumlu toprağı sever. Tutması biraz zordur ama köklenince, uzun yıllar yaz başından sonbaharın ortalarına kadar açar durur. Sıcaklığa iyi dayanabilen bir bitkidir. Ekim başlarında çelikle üretilir. Ekim ortasına kadar tutma şansı yüksektir. Bunun için yaklaşık 20 cm uzunlukta ve 0,5 cm kalınlıkta iyi olgunlaşmış çubuklar kullanılır. İlkbaharda da üretmek mümkündür; mart başları uygun zamandır. Üretim ortamı 18 derece civarında sıcaklıkta, nemli olmalıdır. Dezenfekte edilmiş ve çiftlik gübresi ile zenginleştirilmiş hafif topraklar çok uygundur. Çelikler 50-80 cm derinlikte çukurlara 10 cm kadar dikine gömülmelidir. Dikilince iyi bir sulama yapılmalı, 5-6 gün sonra ikinci kez hafif bir sulama daha uygulanmalıdır. Yaz aylarında, yeni köklenmiş bitkilerde daha sık, gelişmiş bitkilerde ise haftada bir sulama uygundur. Toprağının sertleşmesine ve kaymak tutmasına izin vermemeli, bu durumlarda çapalanıp yabancı otlar temizlenmelidir. Toprağı çok nemli olursa kök çürümesi olabilir. Bu yüzden rutin sulama, hava durumuna göre bir hafta ile 15 gün arasındaki aralıklarla yapılmalıdır.
Bahçeniz varsa, hiç durmayın ve bu eşsiz güzelliği yaşamak için hemen birkaç yasemin fidanı dikin. Keyifli bahçe sefaları için emek çekmeğe değer.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.