27 Ocak 2009 Salı

Mutfağımdan / Tabağımızdaki Renkler ve Lezzetler



Her ne kadar bloğumun konseptinde yemek tarifleri fazla yer tutmasa da, ara sıra mutfak konusuna da değinesim geliyor. Blog sayfalarında o kadar güzel yemek tarifleri veren arkadaşlar var ki, onların yanında benim verdiklerim zaten garnitür olarak kalır. İyisi mi ben yine Begonvilli Ev'de yaşananlardan bir renk, bir örnek olarak ara sıra tarifler vermekle yetineyim.

Sayfamda, sofralarımızın vaz geçilmezlerinden olan ve Begonvilli Ev'de çok sevilen salatalara yer vermek istedim . Ülkemizde yetişen salata malzemelerinin çeşitliliği bakımından oldukça şanslıyız. Domates, yeşillikler ve zeytinyağı esaslı soslar gibi, aşağı yukarı aynı malzemelerle yapıyoruz ama herkesin salatası kendine özel oluyor nedense. Ben salatalarımda avakado, brokoli, havuç ve baklagiller kullanmayı da seviyorum. Yabancı mutfaklarda çokça karşımıza çıkan makarna karışımlı salatalar da hem besleyici hem de lezzetli oluyor. Onları renklendirmek, lezzetlendirmek konusunda seçenek çok. Tavuk eti ya da ton balığı ile, soslarla, baharatlarla farklı lezzetler ve tabaklarımızda şıklık olarak sofralarımızda yer alıyorlar. Burada vereceğim tarifler elbette yabancısı olmadığınız salatalar. Belki sunumları ile, belki de ufacık detayları ile size fikir verebilir.
Sevdiklerinizle, dostlarınızla keyifli sofralarda buluşmanız dileği ile.
İsmet.

Çok az haşlanmış brokoli, havuç, minicik doğranmış kırmızı soğan, maydanoz sapı ile harmanlanmış bu sade salatanın sosu; sızma zeytinyağı, tuz, limon suyu ve elma sirkesi ile hazırlanan karışım.



Bu salatamız, benim favori meyvelerimden avakado dilimleri, ince doğranmış kırmızı biber, maydanoz , haşlanmış ve soğuk sudan geçirilmiş pirinç ile yapılıyor. Sosu, balzamik sirke, zeytinyağı, tuz. Kekik ya da kuru nane ile denenebilir.




Yine pirinçli bir salata. Benim gibi bazı öğünleri yalnızca salata ile geçiştirmeyi sevenler için ideal. Azıcık deniz tuzu atılarak haşlanmış pirinç, haşlanmış bezelye ve mısır, yine minicik doğranmış kırmızı soğan, kırmızı biber, zeytinyağı ve limon suyu ile hazırlanıyor.




Bildiğimiz marul salatasını biraz havuçla renklendirip, sızma zeytinyağı, limon suyu ve tuzla yapılan sosuna bir tane olgun avakadoyu ezip pütürsüz halde karıştırarak bu faklı lezzetdeki salatayı sunabilirsiniz.




Kabukları soyulmamış salatalık dilimlerinin üzerine konulan haşlanmış patatesli, domatesli, mayonez ve süzme yoğurt karışımlı salata çok lezzetli oluyor. Dereotu ile süslemeyi unutmayın.




İkiye bölünmüş avakadoların içini kaşıkla alıp küçük küçük doğrayıp bir kabın içinde, peynir, domates, yeşillikler ve biraz zeytinyağı limon karışımı ile karıştırıp tekrar avakado kabuklarına doldurabilirsiniz.




Söğüş tabağı görünümündeki bu salata, kırmızı turpları, soğan dilimleri ve yeşillikleri ile oldukça renkli. Üzerine sadece limon suyu ve biraz da tuz ekliyorum.




Bu da kıvırcık marullu, mayonezli ton balıklı , domatesli salatam.




Tavuk şişin yanında, avakado, domates, salatalık, kırmızı soğan ve mayonezli haşlanmış patatesten oluşan salata, biraz tuz, limon suyu ve kekikle lezzetlendiriliyor.





Salata grubuna değil de meze grubuna girebilecek bir garnitür ama ben yine de yer vermek istedim.Kızarmış küp patatesleri ve kabak dilimlerini süzme yoğurt mayonez karışımı ile sunarken biraz da renk olsun diye en alta domates dilimleri koyup, haşlanmış bezelye ve dere otu ile süslüyorum. Hardal seviyorsanız ekleyebilirsiniz.




Et yemekleri ile çok iyi giden, domates, kırmızı acı biber, maydanoz, kırmızı soğan, nane, tuz, balzamik sirke ve sızma zeytin yağı karışımlı salatamız. Taze sarmısak varsa o da çok yakışıyor.




Kıvırcık marulların üzerine, domates, avakado, koyun peyniri, kaju ve hafifçe kavrulmuş susamla hazırlanan salatayı, klasik zeytinyağı limon tuz karışımı sosla lezzetlendirin.




Sıra geldi makarnalı salatalara. Haşlanmış ve soğuk sudan geçirilmiş makarnayı salatalık ve kırmızı biber dilimleri ile, kekik ve rendelenmiş dil peyniri ile lezzetlendirebilirsiniz. Ben yağ koymuyorum ama peynirini bol tutuyorum.




Spagetti makarnaya kırmızı biber turşusu, kornişon turşusu, bir iki yemek kaşığı sıvı yağ ve domates suyu karışımı ilave edip maydanozla ve beyaz susamla süsleyin.





Fiyonk makarna, çok minik cherry domates, haşlanmış bezelye ve rendelenmiş peynirle hazırlanan bir başka makarna salatası.


3 yorum:

  1. ellerinize sağlık.renkler muhteşem eminim tatları da öyle.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık.renkler muhteşem eminim tatları da öyle.

    YanıtlaSil
  3. salata solenı olmus..ellerınıze saglık..hele örgü fikirlerinize bayıldımm hepsini teker teker ınceleyecegım..cok tesekkurler paylaşımlarınız ıcın..

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.