20 Ağustos 2013 Salı

Harika Bitki:Kapari


Bu egzotik görünümlü çiçeklere dikkatli bakın! Eflatun renkli erkek organları, beyaz taç yaprakları ve yeşil çanak yaprakları ile  oldukça dikkat çekici. Bazılarına hoş bile  gelebilecek baygın bir kokusu var.  Ancak, meyveleri, tomurcukları  ve sürgünleri  suya  bırakılınca pek de  güzel kokmuyor. Bu kadar  ayrıntılı anlattığım  çiçekler, kapari bitkisinin  çiçekleri.

Bir süre önce kapari bitkisinden söz etmiştim.

Yazı burada (Tık)

Bir bitkiden tıbbi anlamda yararlanabilmek için kulaktan dolma bilgilere pek güvenemem.  Bu kez bu bitkinin gerçekten yararlı olduğuna ikna oldum doğrusu. Çünkü kaparinin pek çok rahatsızlığa çare olabileceğini söyleyen bilim adamını ailece tanıyoruz.
Talesemi Federasyonu Genel Başkanı ve Akdeniz Kan rahatsızlıkları Vakfı Başkanı Prof. dr. Duran Canatan özellikle kapari çayı  ile ilgili  bilimsel araştırmaların  sonuçlarının son derece olumlu olduğunu söylüyor.
Konu ile ilgili gazete haberi burada

Kapari çayının nasıl hazırlandığı da burada

Hala  hak ettiği ilgiyi göremeyen kapariyi ''Yanı Başımızdaki  Hazine'' başlığı ile tanıtmaya çalışmıştım. Şimdi bu harika bitkiye ilgim biraz daha arttı  ve haftada iki  gün  sabahları yakınlarımda keşfettiğim  kapari çalılarını ziyaret edip,  çoğalmalarına engel olmayacak şekilde çiçek, tomurcuk ve kapari karpuzu olmak üzere bir miktar ürün  topluyorum.  Bir kaç  minik kavanoz salamuramız hazır ama yenecek hale gelmesi için beklememiz gerekiyor.
İki avuç kadar çiçeği de  çayı için kurutmak üzere hazırladım.

Eğer çevrenizde varsa sizler de bu bitkiden yararlanın ve iyi koruyun, yok olmasına izin vermeyin.

11 yorum:

  1. Daha önce kapari ile ilgili yazını okumuş, çok ilgi çekici bulmuştum. Çünkü, arada bir salatalara yada makarna soslarına turşusunu kullanmanın dışında hayatımızda çok yer tutmuyordu. Fakat buralarda hiç rastlamıyorum. Bu hafta pazar yerinde özellikle soracağım...
    Bu arada çiçeklerine bayıldım...
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyyfi'cim, tekrar aynı konuya yer vermemin nedeni, Duran Bey'in herkese ''bu bitkinin mutlaka hayatınızda yeri olsun!'' demesi. Çünkü etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış. Bir de şimdi tam zamanı olması. Karadeniz dışında her yerde doğal olarak yetişiyormuş. Pazarda olacağını sanmıyorum ama aktara bir sor istersen. Eğer ben yenilecek ale getirmeyi başarabilirsem sana mutlaka ayıracağım.

      Sil
  2. Ben ilk kez sayen de tanışmış oldum çok da zarif bir görüntüsü varmış.
    sevgiler canım paylaşayım belki ben gibi bilmiyenler vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaş canım. Kapari başka ülkelerde çok revaçta. Bizde pek değeri bilinmiyor.

      Sil
  3. Belki de daha önce yorum yapmış olabilirim. Annemlerde Didim'de bu bitkiyi toplayıp turşusunu yapıyorlar. Öncelikle toplanması son derece maşakkatli dikenleri var. bunları toplayıp 10 gün tuzlu su da bırakıyor acılığı gitsin diye. sonra da turşu kurup salataların yanında ikram ediyor. şifalı olduğunu duymuştum ve toplarken bende gördüm üzerinde ervai çeşit böcekler oluyor.. ama çiçek ve çayını ilk defa gördüm ilginç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, oralarda bolca vardır. Tuzlu suda 10 günde acılığı gidiyorsa kolaymış. Bana tarif edenler bir kaç ay bekletmemi söylediler. Toplaması da çok zor. Dikenleri çok acıtıyor. annenize sevgiler, selamlar.

      Sil
  4. Ben küçükken Urla'da annem, anneannem ve ailenin diğer kadınları kapari toplarlardı bol bol. Kışa hazırlık için, salamura yapmalık...Malum Rumlar için ve İtalyanların sofrasında vazgeçilmezdir kapari. Izgara balık üzerine zeytinyağı ve limonla hazırlanan sosa karıştırılır, pilavın ve salataların üzerine gezdirilirdi.Bense küçükken ağzıma sürmezdim, tadı çok keskin gelirdi. Şimdi değerini anlıyorum yeni yeni. Ama bu kez de eskisi kadar elimin altında değil maalesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel anlatmışsınız.Kim bilir anneniz ve anneanneniz ne güzel hazırlardı bu sosu. Balıkla ben de deneyeceğim. Umarım yine çocukluğunuzun geçtiği yerlere kavuşursunuz.

      Sil
  5. Kapari nin burada yani Almanya da tursusu satiliyor.. Biz severek yiyoruz..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Interesting post! would you like to follow each other?
    Besos, desde España, Marcela♥

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.