16 Aralık 2010 Perşembe

Biyo Çeşitlilik / Geleceğimizi Yok Etmeyelim!



 Canlı  türlerinin  çeşitliliği azaldıkça yaşam  felce  uğruyor!
Bir  çok  gelişmiş  ülkede canlı  türlerinin yok  olmasına karşı mücadele ediliyor. Doğanın  zenginliğinin  korunması, insanoğlunun geleceği  açısından  çok  önemli. Kayıplar, doğanın tüm  insanlara besin, temiz  hava  ve  içme suyu  sağlamasının  yanı  sıra,  bütün  yakıt  ve  inşaat  malzemelerinin  doğadan temin  edilmesi, sera  gazı, karbondioksit depolanması ya  da sel  felaketlerine  katkıları  hesaba  katıldığında daha  anlaşılır  bir  bilanço haline  geliyor. İnsanoğlu, doğanın tahribatının engellenmesinin ve durdurulmasının gerekliliği ve önemini anlamaya başladı başlamasına  ama alınacak  önlemler  uzun  vadeli olmadığı ve sıkı  devlet politikaları  ile yönlendirilmediği  sürece  yetersiz  kalacağı  kesin..
Tüm dünyada doğanın,  dolayısı  ile  canlı  türlerinin  korunması için gerekli koruma önlemlerinin alınması kaçınılmaz olmuş ve bu yönde çalışmalar hızla yaygınlaşmıştır. Bunun yalnızca bir hayal ya da akım değil, yaşadığımız dünyanın bir gerçeği olduğu kabul edilmeye başlanmıştır. 

Bir  türün  yok  olması  ya  da  yok  olmaya  yüz  tutması  büyük  denge  sorunları  oluşturmaktadır. Yok  olduktan  sonra  geri  kazanım  olanaksız  olduğundan,  var  olanı  korumak  zorundayız.

 Günümüzde artık hükümetlerin, şirketlerin ve toplumların bu konuda bilinçli ve sorumlu politikalar ve stratejiler izlemeleri zorunlu hale gelmiştir. Politikacıların, karar vericilerin,  iş dünyasının ve bireylerin çevre koruma konusundaki tavır ve uygulamaları son derece önemlidir.   Öncelikle, geleceğimiz  için  çok  önemli  olan  bu  konuda   bilinçli  olmak,  ülke  çapında ve  dünyada bu  konularda  yapılan  çalışmaları  takip  etmek,  bu  çok  önemli  konunun  üniversiteler     başta  olmak  üzere  eğitimin  her  kademesinde  bilimsel çalışma ve  pratik  uygulama  olarak yer  almasını sağlamak zorundayız. Bilim  kurgu  filmlerinde  gördüğümüz  çölleşmiş,  bir  yudum  suya  muhtaç, mutand  yaratıklarla  dolu  bir  dünya  istemiyorsak…..  

3 yorum:

  1. Hola, beautiful pictures.. and what you say is very interesting and important...
    Greetings..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Begonvilli ev:yazdıklarınıza katılıyorum.Çocukluğumuzda bizleri bilinçlendirmişlerdi..Demek ki bizler azınlıkta kalmışız...Üzülüyorum...Sevgiler.Aida

    YanıtlaSil
  3. Çok acı ama hangi sıkı devlet politikası? Bu kadar yakınımdaki Gediz deltasının imara açılması için yürütülen politikları (çevrilen daleveraları demek lazım) gördükçe.
    En azından biz üstümüze düşeni yapalım da.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.