7 Nisan 2009 Salı

İkinci Dünya Savaşı'nı Anlatan Romanlardan / Boyalı Kuş / Çıplak ve Ölü

1 Eylül 1939, saat 05:00... Almanya, Polonya sınır birliklerini havadan bombalamaya başlar. Yaklaşık bir saat sonra Alman Panzer Birlikleri Polonya sınırını geçerler. İşte böyle başlar İkinci Dünya Savaşı.
Polonya Ordusu, yüksek komuta heyetini kaybetmesine karşın direnişe devam eder. Varşova`da Hitler`in ordusuna karşı bir savunma başlamıştır. Hitler, direnişi kırma emrini verir. Dört gün, dört gece Varşova bombalanır. Kent yerle bir edilir. Ancak buna rağmen Varşova direnir. 28 Eylül`de yiyecek ve cephane stokları tükenen direnişçiler, teslim olurlar. Polonya birlikleri de 5 Ekim`e kadar direndikten sonra teslim olurlar. Polonya`nın işgali Avrupa`nın yaşayacağı unutulmaz vahşetin başlangıcı olacaktır. 1940`da Almanya, Norveç`e saldırır ve bütün Avrupa`yı, Amerika`yı, Afrika`yı, Uzakdoğu`yu saracak olan ateş yanmaya başlar.
2 Eylül 1945`de Japonya`nın teslim olmasıyla sona erer savaş.

Dünyanın yaşadığı en acımasız, en unutulmaz savaş olan İkinci Dünya Savaşı, 56 milyondan fazla insanın yaşamını yitirdiği, yüz milyonlarca insanın yaralandığı, kentlerin haritadan silindiği ve `soykırım` kavramının hayatımıza girdiği bir savaş olarak tarihe geçti. Ancak, dünya yaşadığı bu felaketten ders almadı. Ders alınsaydı, hala savaşlar devam eder miydi?…

Yaşandı; her savaş gibi derin izler bıraktı insanlık tarihinde. Savaşın bitiminden sonra , başta Amerika olmak üzere bir çok ülkede savaş sırasında yaşananları anlatan pek çok roman yazıldı. Bunlardan Nobel edebiyat ödülleri alanlar, sinemaya uyarlananlar oldu.

Ben de bu romanlar içinde en çok tanınan ve sevilenleri araştırdım ve pek çok yapıt arasında iki roman seçtim şimdilik. Daha sonraki günlerde, başka örnekler de vereceğim, İkinci Dünya Savaşı'nı anlatan ünlü romanlara.

The Painted Bird(Boyalı kuş):


Jerzy Kosinski’nin romanı. İkinci Dünya savaşı sırasında Orta Avrupalı bir ailenin küçük çocuklarını uzak bir köye göndermeleri ile başlar. Bir çocuğun gözü ile savaşın korkunç baskısı ve yaşadığı tüm korkunç olaylar çarpıcı bir şekilde anlatılmaktadır. Çocuklara kesinlikle okutulmaması gereken bir roman.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BURAYI TIKLAYIN




The Naked and the Dead(Çıplakve Ölü




DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BURAYI TIKLAYIN


Norman Mailer ’ın
romanı.. Türkiye’de pek az tanınan; ancak, son altmış yılın Amerikan yazınının dev temsilcilerinden biridir Norman Mailer. Yirmibeş yaşında iken yazmış bu romanını ve bir anda dünyanın en iyi romancıları arasına katılmasına neden olmuş bu olağanüstü roman.
Pasifik çıkartması sırasında Amerikan askerlerinin çektiği büyük acıları ve korkuları dile getirir. Japonlar'ca ele geçirilen Anopopei adasına düzenlenen büyük saldırı, romanın ana konusudur. Ama savaşın boşunalığı, pek az romanda bu kadar ustaca anlatılmıştır.
Keyifli okumalar.



3 yorum:

  1. merhaba..bir ara bloğuma uğrarsanız ödülünüz orada sizi bekliyor..sevgiler

    YanıtlaSil
  2. merhaba canım.boyalı kuş favori kitaplarımdan,çok severek okumuştum.takiben yazarın diğer kitaplarını da okudum.çok çarpıcı bir anlatımı var.diğer kitabı okumadım ama hemen edineceğim.teşekkürler.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. İlginç kitaplar sanırım. Boyalı Kuşu daha önce duymuştum ama okumadım. Aklımın bir köşesine yazdım. Sevgiler...

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.