4 Nisan 2009 Cumartesi

Begonvilli Ev'in Mutfağından / Turunç Reçeli





Turunç meyvesini gördünüz mü? Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyvelere turunçgiller dendiğini bilirsiniz. İşte bu aileye adını veren ancak meyvesi yenmeyen bir Akdenizlidir turunç bitkisi. Portakala benzeyen meyveleri yenmese de Antalya'da çok sevilir turunç ağaçları. Çünkü harikulade kokusu olan çiçekleri vardır ve meyvesinin kabuklarından yapılan turunç reçeli adeta Antalya'nın sembolü reçellerden biridir. Birazcık uğraştırır ama inanın sonuç onca emeğe değer. Artık ne yazık ki evlerde pek yapılmasa da , Antalya'nın yerlisi ailelerde geleneksel bir reçeldir ve kahvaltılık olmaktan ziyade, ikramlıktır. Turunçgillerin yetişmediği yerlerde yaşayan eşe dosta götürülebilecek en hoş hediyeliktir.Ben de yapımını anneannemden ve annemden öğrendiğim bu güzel reçelin tarifinin unutulmaması dileği ile sizlerle paylaşıyorum. Antalya'dan sevgilerle..


Ben 3kg turunç ile yaptım reçelimi. Ölçülerimi de 3kg turunç için veriyorum.
3kg turunç(turunçlar sayılacak ve orta boy her 10 turunç için 1kg toz şeker)
3 kg toz şeker
1 orta boy limon


İşte taptaze turunçlarımız. Dalından yeni koptuğunu söyledi pazarcı teyzemiz. Çok da sevindi, tarifini sizlerle paylaşacağıma.Turunçlarımızı güzelce yıkıyoruz; az sonra kabuklarını rendelemeye başlayacağız.


Turunçların kabuklarının parlak yüzeyleri matlaşacak şekilde, rendenin en ince tarafı ile rendeliyoruz. Görünümleri güderi gibi olmalıdır.

Rendeleme işi bitince turunçların kabuklarını boylamasına kesiyoruz.Benim turunçlarım orta büyüklükte olduğu için bir turunçtan altı ya da yedi kabuk dilimi çıkardım.Kabukların içlerini, yani beyaz etli kısımları keskin bir bıçakla hafifçe alarak, kıvırıp rulo yapıyor ve yorgan ipi denilen kalın pamuklu iplere kalınca bir iğne kullanarak diziyoruz ve kolye gibi sıkıca bağlıyoruz.

İpe dizdiğimiz turunç kabuğu rulolarını üzerini örtecek kadar su ilave ederek haşlıyoruz. Haşlanma süresi yirmi dakika kadar. Elinizle kontrol ederek hafifçe yumuşadığını görünce altını söndürebilirsiniz. Daha sonra turunç kabuklarını suda bekleterek tatlandırma işlemine geçeceğiz. Kabukların acılığı geçinceye dek yaklaşık üç gün boyunca her sabah suyu süzülüp değiştirilmeli. Son gün bu işlemi iki kez yaptım.


Üç gün boyunca arada bir suyu süzülüp değiştirilerek suda bekletilen rulo turunçların iplerini keserek çıkartıyoruz ve suyunu iyice süzüp üzerine toz şeker dökerek orta ateşte kaynatıyoruz. Kaynama süresi yaklaşık 45 dakikadır. Altı söndürüleceğine yakın bir limon suyu sıkılarak, limon kabukları ile birlikte ilave edilir.




Artık reçelimiz hazır. Mis gibi kokuyorlar ve görünümleri de çok güzel. Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. Nasıl da severim şu turunç reçelini... Tamam reçelini marketlerde bulmak mümkün ama Ne yazık ki Ankara'da hiç rastlamadım turunç'a...

    Sitenizi hızlıca bir gezdim... Ürettiklerinize bayıldım ellerinize sağlık... Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler Aysel Hanım. Haklısınız oralarda bulmak olanaksız. Belki talep olsa büyük marketler getirtebilir. İsterseniz sebze meyve reyonu sorumlularına iletin dileğinizi.

    YanıtlaSil
  3. Görünüşü nefis duruyor, eminim tadı da güzeldir..

    Mevsimi de geçti sayılır am, arayalım nerde turunç var..

    Arada geliyor pazarlara ama..Yakalayana..

    Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. tarif çok güzel teşekkürler...denemek istiyorum nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  5. Merhaba:)Bloguna ilk defa uğruyorum.Beni çeken bir çok şey var.Reçel nefis gözüküyor eline sağlık.
    İyi dostluklara inşALLAH
    Sevgi ve sağlıkla kal

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler Şanslı. İade-i ziyarette bulunacağım. Antalya'dan selamlar.

    YanıtlaSil
  7. Eşim Antalya'ya iş gezisine gitti, gelirken yanında çok sevdiğim turunçlar olacak ve beeeen o tarif ile reçel yapacağım.

    YanıtlaSil
  8. Şimdiden ellerinize sağlık Aylin Hanım. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.