2 Şubat 2012 Perşembe

Şeker, alkol ve tütün gibi bağımlılık yaratıyor! (muş)


Bunu ben söylemiyorum; California Üniversitesi uzmanları, tüketimi büyük bir hızla artan şeker ve tatlandırıcı maddelerin kullanımının  mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini  söylüyorlar.
Dünyaca ünlü  kalp cerrahı Mehmet Öz de sık sık dile getiriyor.
Gıdalara eklenen şeker ve tatlandırıcıların modern insanın beslenmesindeki artan payına dikkat çeken araştırmacılar, dünyada şeker tüketiminin son 50 yılda üç kat arttığı belirtiyor.

Öte yandan özellikle çocuklara yönelik  şekerli  ürünlerin büyük bir  pazarı var. Çocukluk yaşlarda  oluşan obezitenin kalıcı olması uzmanları  düşündürüyor.  Konuyu sadece şekerlemeler, çikolatalar olarak düşünmeyin; gazlı içecekler, enerji içecekleri, bisküviler, kekler, pastalar, reçeller, dondurmalar, sıcak çikolatalar, ikisi-üçü bir arada diye sunulan  hazır kahveler  vs. vs. diye uzayıp giden bir  yiyecekler listesi var.
Çocuklarda obezite konusunda önde gelen bir uzman olan Profesör Robert Lustig, hükümetlerin vergilendirme, şekerli gıda ve içeceklerin okul saatlerinde satışının kısıtlanması ya da belli bir yaşın altındakilere satış yapılmaması gibi uygulamalar önerdi.

Aslında bizim ülkemizde de durum vahim.  Başta anne babalar, öğretmenler ve bu konuda söz sahibi olması gereken tüm insanların bu konunun önemini iyi bilmeleri gerekiyor.

14 yorum:

  1. uyuşturucudan bile tehlikeli şeklinde bir yazı da okumuştum...
    bu bir tuzak ...
    tüketimi ve gıdayı bağımlılık haline getiriyorlar :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçücük çocuklar ne yapsınlar? Bütün bu tuzaklar daha fazla kar amaçlı yetişkin insanlar tarafından kuruluyor. Sağlıklsız bir nesil yetişmekte, para hırsı gözleri kör etmiş.

      Sil
  2. kesinlikle yaratıyor.. gün boyunca aynı saatte tatlı ye, 4.gün canın aynı saatte tatlı ister. Tecrübeyle sabit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de... Canım istedi diye tatlı bir şeyler yiyince o istek sürekli yineleniyor.

      Sil
  3. off off eskiden diye başlayacağım söze klasik olarak ama öyle işte: eskiden: bizim kantinlerimizde sıcacık simit ve sade gazoz satılırdı onuda herkes almazdı alamazdı da bazen.. çay içerdik.. herşey doğaldı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, haklısınız. Ne böyle bol katkılı, bol şekerli, tatlandırıcılı gıdalar vardı ne de obezite, alerji gibi hastalıklar bu kadar yaygındı. Şimdi, şişman, hatur hutur kaşınan, huzursuz bir nesil olduk.

      Sil
  4. Bu şekerler zaten artık pancardan değil, mısır glikozundan oluşuyor. Pek çok tuzlu diye satılan hazır gıdalarda hatrı sayılır şeker var ve yedikçe beyinde tokluk hissi yerine yedikçe yediren, bağımlılık yaratan bir sistem oluşturuyor. Bu gıdalar malesef büyük bir pazar oluşturuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğiniz gibi. Bu tür yiyeceklerle insan beyni sürekli şaşırtmacalara,metabolizma da aşırı kalori yüklemelerine maruz bırakılıyor. Sonuç olarak da dengeler alt üst oluyor.

      Sil
  5. bir de yanlış bilmiyorsam şeker kanserli hücreleri besliyor. PetCT denilen bir tarama şekli var kanserli hücre tespiti için. Vücuda şeker veriyorlar.. Kanserli hücreler şekeri sevdiği için şekerin etrafında toplanıyorlar. Bu şekilde kanserli hücreler ve bulunduğu bölgeler tespit ediliyor yanlış bilmiyorsam..
    Şeker bütün kötülüklerin anası galiba

    YanıtlaSil
  6. bugun haberlerde de bu konudan bahsettiler ama ne kadar doğru bilemiyorum az önce tavuk göğsü yedim:)) çok güzeldi tatlıya hayır demek zor gerçekten:)))

    http://sonsuzdekorasyon.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. Epeyidir Karatay okuyup uygulamaya çalışıyoruz. Daha iki saat önce eşim bu araştırmadan bahsetti. Ah o hazır gıdalar.

    Şekersever anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğallıktan uzaklaştıkça riskler artıyor.

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.