28 Şubat 2012 Salı

Hacettepe'den Üzücü Haber ve Düşündürdükleri


Şu organ nakilleri konusu beni hep düşündürür. Böbrek, karaciğer hatta kalp nakli gibi hastanın başka hiç bir şansının kalmadığı durumlarda illaki yapılmalı ama diğer durumlarda çok gerekli olup olmadığını bilemiyorum. Çünkü tıp mensubu bazı dostlardan duyduğuma göre bizim bilmediğimiz pek çok bilimsel gerçek bu nakillerin ne denli riskler taşıdığını açıklıyor. Örneğin insan vücudu hatta tüm canlı organizmalar yabancı bir maddeyi ya da dokuyu dışarı atma eğilimine sahip. Yani bir yerimize bir kıymık batsa ya da bir diş kökü bile kalsa  vücut onu yabancılıyor ve  reddediyor, dışarı atmağa çalışıyor. İnsan vücudu nakledilen organları da kabullenmek istemiyor.  Her ne kadar nakiller  doku uyumu aranarak yapılsa da vücut reddetmesin diye  nakil yapılan kişi ömür boyu, reddetmeyi baskılayıcı çok ağır ilaçlar almak zorundaymış. Tabii ki bu ilaçlar  sağlıklı sistemleri de olumsuz etkileyebiliyor. Kaldı ki, son  bacak nakli olayındaki gibi  bazen  daha işin başında uyumsuzluk yaşanıyor ve  nakledilen organ geri alınmak zorunda kalınıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden gelen acı haberi az önce duydum. Çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın ölüm haberi çok üzücü..

Ben  bu konularda  uzman kişi ya da bilim mensubu değilim, sadece  duyduklarımı paylaşıyorum. Yine de  hayati  gereklilik yoksa  bu nakillerin yapılmaması daha  mı doğru olur? diye düşünen biriyim..Elbette  kişi her şeyi göze alıp ''ben daha mutlu olacağım'' diyorsa sözüm yok. Çünkü bir organın yokluğunu çeken bilir.
Bu konuda son sözüm şu;
yüz nakli, kol bacak nakli gibi, umutsuz durumdaki pek çok insanın yüreğini titreten, onlara umut ışığı olan nakiller, popülist yaklaşımlarla mucizevi başarılar olarak değil de gerçekçi  bir şekilde kamu oyuna  anlatılmalı. Özellikle bu  kadar  yakın tarihlerde iki farklı üniversitede bu tür nakillerin ardarda yapılıvermesi düşündürücü..  Dünyada  öncü olunması  vs. güzel de henüz birinci operasyonun sonuçları tam olarak belli olmadan ikincisini bu kadar çabuk gerçekleştirmek doğru mudur? Bir insanın yaşamını  en mutlu  olacağı şekilde yaşamasını yürekten isteyen biri olarak  şunu sormadan da edemiyorum; mesleki rekabetin kurbanı olmayı kim hakeder?

15 yorum:

  1. Bu sabah alt yazı olarak gecti tv de.
    Ben de cok üzüldüm.
    Allah rahmet eylesin.

    Üzgün anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  2. Çok üzücü bir haber gerçekten. ''Vücudun dört organı aynı anda kabul etmesi çok zor ''demişlerdi ancak bu gencin hayatını kaybetmesi çok çok üzücü :( Hiçbir hekim hastasını kaybetmek istemez ama insan bu operasyonun gösteriş koktuğunu düşünmeden edemiyor işte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok üzüldüm. Aslında 4 organı kabulünden ziyade kalp uzun bir süre kısıtlı yerlere kan pompaladığı için bu operasyon kalbi çok yormuş. çok fazla kan vermek zorunda kalmışlar...vs. sonucunda da bu yaşandı. Ameliyata girerken ne hayalleri vardı kim bilir? aklıma gelince fena oluyorum.

      Sil
    2. kimbilir ne hayalleri vardı ameliyata girerken aklıma gelince içim daralıyor.

      Sil
  3. dün ben de duyduğumda bu haberi aynı şeyleri düşündüm.. yapılmasaydı bu nakil yaşıyor olacaktı belki de.. ama sanıyorum ki tüm riskler anlatılmıştır kendisine, göze alıp girmiştir o ameliyata..

    YanıtlaSil
  4. Çok uzgunum

    Keske yuz naklındekı basarı bu amelıyatta da yakalansaydı

    YanıtlaSil
  5. Merhaba arkadaşım evet bu sabah duydum bende çok üzüldüm.. gencecik bir can gitti keşke öyle yaşasaydı.

    YanıtlaSil
  6. ooof ooof.. sanki bir yakınımı kaybetmiş gibi hissettim gece uyuyamadım üzüntüden.. neden, neden, neden... bu insanın ölüm sebebi bu mu olmalıydı diye kendi kendime isyan ettim sonra dedim ki takdiri ilahi.. uzuvlar geç alınmış olabilir( uyum sağlamadığı fark edildikten sonra) bu da hastayı zorlamış olabilir diyor doktor arkadaşlarmz.. evet mesleki rekabet var gibi. zaten dünyada bir sivri çıkmamış bunu yapacak, bizimkiler delifişek, hemen girişmişler 4 uzuv nakline.. off. neyse daha fazla saçmalamadan kaçayım ben. allah yakınlarına sabır versin..

    YanıtlaSil
  7. İlk duyduğumda ''neden dörtdü birden yapılıyor ki? Önce bir kol filan deneseler ya.'' diye düşünmüştüm. Bin tane böyle başarılı ameliyatın olur da yaparsın. Kobay yaptılar genç adamı afedersiniz sidik yarıştıracağız derken. Hem çok üzüldüm hem de çok öfkelendim. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  8. Bu organ nakli diğerlerine benzemiyor. Yüz naklinden de tam sonuç netleşmedi resmen çocuğu denediler. Bu gençte büyük hayallerle kabul etmiş olabilir ama rekabetin sonuçu böyle olmamalıydı :((

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten çok üzücü.... Ameliyata girmeden önce kısa bir konuşması vardı haberlerde onu izlemiştim o bir kaç kelime beni çok etkiledi. Dünden beri bugenci düşünüyorum, çok yazık oldu. Allah rahmet eylesin...

    YanıtlaSil
  10. Bende çok üzüldüm. Belki kol ve bacağa sahip olmak onun için çok önemliydi.Risk almaya değerdi. Ölecek kadar...

    YanıtlaSil
  11. Ben de çok çok üzgünüm.Büyük umutlarla bekleyen başka hastaların da morali bozulmuştur şimdi.Zaten çok riskli olan bu süreç, yıllarca organ bekleyen bir hastanın belki de en büyük hayali..Ölümü bile göze aldıklarını düşünüyorum.Tıp yetersiz kalabilse de,yeter ki meslek aşkı ve etiği olsun.Umutlar buna rağmen sönmesin.Başka Şevket'lerin yüzü gülsün bundan sonra..

    YanıtlaSil
  12. kesinlikle katılıyorum.çok üzüldüm bende.rekabet can üzerinde olmamalı...

    YanıtlaSil
  13. :((( gencecik bir kayıp bence 4 naki aynı anda resmen birşeylere meydan okumak efendim yüzlerce doktor başında olsa ne yazar müdahale yapılacak alan yeri belli işte. Yazıkkk ki yazıkk:((

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.