23 Mart 2011 Çarşamba

Leyleklerin Nesli Tükenmek Üzere:(


Ne  çok  severdim  onları....  Baharın  habercisi ,  sabır  ve  disiplinin doğadaki  en  güzel  örneği güzel  vakur  hayvanlar  leylekleri  yıllardır  görmüyorum. Çocukluğumda  nasıl  da  sevinçle  karşılardık  leylekleri.  Artık uğramaz  oldular buralara yıllardır.  Nasıl  uğrasınlar,  yaşadığımız  yerlerde  doğadan  eser  kalmadı. Beton  denizinden ibaret  yoğun egzoz  gazlı,  bol  gürültülü  kentlerde leyleğin  işi  biteli  çok  yıllar  oldu.  Anlaşılıyor  ki, hiç  bir  yerde  onlara  yaşama  alanı  kalmamış. Artık  sayılarının çok  azaldığı saptanmış.  Bu  sabah  haberlerde  izledim; Muğla'da   bir  proje  başlatılmış. Hangi  bölge  müdürlüğü el  attı  konuya  anımsamıyorum  ama  köylülerce  desteklenen  bu  projeye  göre  çevrede  görülen  leyleklere  uygun  yuvalar  hazırlanıp  asla  rahatsız edilmiyorlarmış. Kırk  yılda  bir  de  olsa  doğru  ve  güzel  işler  de  yapılıyor  benim  ülkemde.   Umarım  her ilimizde, kasabamızda  ve  köylerimizde bu  tür uygulamalar  yapılır.  İş  işten  geçmeden  doğanın  ve  türlerin  korunması  konusunda daha  bilinçli  bir  toplum  oluruz.

6 yorum:

  1. Merhabalar sevgili begonvil. uzun bir aradan sonra sizlere kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum. herşey dilerim daha iyi olur. Yazdıklarına katılmamak ne mümkün Dünyamızı kendi ellerimizle kirletiyortuz ve onun da intikamı maalesaf acı bir şekilde geri dönüyor. Güzel paylaşımlarda görüşmek üzere sevgiler bırakıyorum. Dilersen bloğumdaki irtibat adresime sana ulaşabileceğim adres yazarsan telefonla da görüşmek isterim. Bazen sevdiğim dostlarımla blogda bir sorun yaşlanınca irtibatımızda kesiliyor.Geçen gün ''pastaneden'' blog sahibi İzgün hanım yanımda doğum izninde olan kızıma geldi maalesef ben o gün izin alamadım yüzyüze tanışamadım ama kızım çok mutlu olmuştu..seninle de görüşmek isterim..

    YanıtlaSil
  2. KALDI MI Kİ,BİZ ARTIK HİÇ GÖREMİYORUZ KÜSTÜLER İSTANBUL A

    YanıtlaSil
  3. Duyarlı arkadaşım benim, azami özen göstermeliyiz, haklısın...

    Benim için de önemliler...

    http://hayatabaliklama.blogspot.com/2010/12/goc-sevdas.html

    YanıtlaSil
  4. beyaz leylekler insanlara yakın olabilen bir kuş ama dediğiniz gibi eskiden görüldükleri çoğu yerde şimdi yoklar. çünkü insan nüfusu ve etkinliği onların yaşamasına elvermeyecek ölçüde artmış oluyor.

    köylerdekilerin bile çevrede beslenirken tarımda dikkatsizce kullanılan kimyasal zehirli maddelere maruz kaldıklarını biliyoruz. insanlara yakın yaşayan yabani hayvanlar böyle şeylerden çok çekiyor, tilkiler de öyle. onların sayısı çok ama her dolaştığımda zehirlenmiş, vurulmuş ölülerini görüyorum. ama böyle hayvanların uyum yeteneği de fazla oluyor neyse ki ve insanlardan uzaklarda yaşayanları var.

    beyaz leylekler aslında dünya çapında kritik durumda değiller, son 10 yılda sayıları da artmış durumda. tanınmış türler hakkında halk arasında biraz abartılı ve yanlış bilgiler oluşuyor. caretta caretta lar da öyle. maalesef nesilleri çok daha tehlike altında türler hiç bilinmezken birkaç tür popüler oluyor ve sadece onların korunmasından bahsediliyor. carettalar ve beyaz leylekler dünya üzerinde çok geniş bir alanda yaşıyorlar. leylekler 100 den fazla ülkede ki bazıları çok büyük topraklara sahip, carettalar da 30 civarında ülkenin kıyılarında görülen, okyanus geçebilen bir tür. gerçi onların durumu gerçekten tehlikede ama derece olarak çok kritik değil yine de.

    Türkiyeden başka yerde bulunmayan anadolu leoparı gibi hayvanları yakın zamanda yok etmişken, çizgili sırtlan gibi doğada uzun yıllar görülemeyecek ölçüde az sayıda kalan türler varken binlerce bireyden oluşan sürüler oluşturarak büyük mesafeler arasında göç eden leylekleri tükeniyorlar demek yanlış oluyor. ülkemizde sulak alanlarda hatta İstanbul boğazı üzerinde her sene büyük leylek sürüleri görülüyor göç sırasında ama belki kuluçkaya yatanlar azalmıştır. yine de leyleklerin çoğunun bacalarda, elektrik direklerinde değil sulak alanlara yakın ağaçlarda ve ıssız yerlerde yuvalandığını düşünmek gerekir.

    bir de kara leylek var ki o zaten insanlardan uzak yaşamayı tercih eden çekingen bir tür ve belki çoğumuz onu hiç bilmiyoruz bile.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Şükran,ne yazık ki burada zor koşullarda yazıyorum. açabildiğim tek sayfa kumanda paneli. Yorum yazabilmek için google önbellekten giriyorum. Bu da her zaman mümkün olmuyor. sayfanıza önbellekten girebilirsem istediğiniz bilgileri yazacağım size. sevgiler, selamlar.

    Sevgili Neşe Hanım, en çok özlediğim bloglardan biri de sizinki. Şu engellemeler bitse de kavuşsak.

    Canım Sazan'ım, önbellekten girip okuyorum yazılarını. senin sayfanı da özledim..

    Sevgili kardeşim Verago, ne güzel anlatmışsın. Çok daha vahim durumdaki türler olduğunu biliyorum. Carettalar ve leyleklerin henüz onlar kadar tehlikede olmadığını bilmek güzel ama böyle giderse onlar da aynı duruma düşecekler. Gönül ister ki hiç bir canlı türü silinmesin dünyadan. O sözünü ettiğin kaybolmakta olan türlerden de söz edelim yazılarımızda. belki birilerinin dikkatini çekeriz.

    YanıtlaSil
  6. bizde ve dünyada bilim adamları yok olma tehlikesi altında böcek olsun, bitki olsun her türle ilgileniyor ama bunları halka duyurmak istediklerinde çoğu için bir tepki alamıyorlar. sadece insanların kolay görebildiği, büyük gösterişli canlılar tanınmış oluyor. carettalar plajlarımıza gelmese kimseye anlatamazlardı durumlarını. ya da dikkat çekici çiçekleri olmayan ot görünümlü bir bitki ne kadar tükenmek üzere olsa da tanıtılamıyor. derin denizlerde, mağaralarda yaşayan türler daha da kötü. bir de sırtlan, yarasa gibi hayvanlar çoğu kültürde zaten tükenmesi daha iyi gibi bir gözle bakılıyor. maalesef şimdiye kadar bizde de öyle olmuş.
    koruma dernekleri de bu durumda ancak popüler olan türleri ön plana çıkararak bişeyler yapmaya çalışıyor. bizde sözü geçen her canlı öyle neredeyse.
    duyarlılığınız için sizi kutlarım, haklısınız daha tehlikede olan canlıları halk arasında sevilmeseler de bilinmeseler de ısrarla anlatmak gerekiyor. Osmanlıların son dönemine kadar ülkemizde yaban eşeği, leopar, özgürce yaşayan ceylanlar, şimdiki leylekler gibi sürüler oluşturan kelaynaklar yaşıyordu.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.