14 Mart 2010 Pazar

Yaşamdan / Sokaklardan Kurtulanlar

Bunlar Güzelim ve Ceylan. Parkımızın ahalisinden, binbir zorlukla yaşamaya calışan köpekciklerdi. Önce Güzelim, sonra da Ceylan köpekleri ölen bir aile tarafından evlat edinildi. Bu sabah yine parka getirilmişler. Nasıl mutlular, anlatamam. Onları sevdim, fotoğraflarını çektim.



Begonvilli Ev'in prensesi Jane'i tanıyorsunuz. Onu bir bayram sabahı kapımda buldum. Ölmek üzereydi. Susuz kalmış ve böbrekleri çalışmaz hale gelmişti. Tam iki ay tedavi gördü. Sonrası malum, ondan ayrılamadık. Şimdi bizimle çok mutlu.


Bam Bam, yeni adıyla Noya, sokakta bulup sahiplendirdiklerimin en ünlüsü. İki yıl önce Subaşı Parkı'nda annesi ve sekiz kardeşi ile birlikte henüz gözleri açılmamışken bulmuştum onu. Her sabah mama götürüp büyümelerini izliyordum. Bir mart gecesi aşırı yağmur ve dolu yağdı. Bambam doludan kaçamamış, yarı donmuş durumda veterinere yetiştirdim. Büyük çabalarla hayatı kurtuldu, bir hayvanseverler sitesine ilan vererek yuva aradım. Harika bir insan olan Sevgili İlknur tarafından evlat edinildi. Şimdi koca kız oldu, İstanbul'da mutlu bir yaşamı var. Annesi ve kardeşleri ise belediye tarafından itlaf edildiler.

Bam Bam'ın küçüklüğü(İlknur'a gitmeden önce bir kaç gün bizde kalmıştı)
Bambam'ın belediye tarafından zehirlenen kardeşleri

20 yorum:

  1. çok üzücü,çok üzüldüm.

    YanıtlaSil
  2. Kurtardıklarınızın sevabı size yeter. Ölenlere de çok üzülmeyin.Kurtaramadıklarınızın doğrudan cennete gittiklerini hatırlayıp, teselli bulmaya çalışın.Yoksa bu üzüntüye can mı dayanır?

    YanıtlaSil
  3. Bastakı satırları okurken nasıl yuzum guluyrodu
    ne guzel seyler yapmıssınız..
    o canımmm dostlarımıza ne guzel bakılmıs korunmus derken
    Bambam ın kardeslerıne geldı sıra
    ve su an gozlerım yas dolu:(

    YanıtlaSil
  4. Zehirlenerek öldürülenler beni cok üzüyor.Dayanamıyorum.Bu güzelliklere nasıl kıyarlar.Çok çok üzülüyorum.Sevgiler.Aida

    YanıtlaSil
  5. Evet, haklısınız üzülmekte. Başarabildiklerimiz ziyan olanların yanında çok çok yetersiz. Çünkü bizler bir avuç hayvan severiz.Her şeyden önce belediyelerin itlaf yerine sistemli ve sağlıklı bir şekilde kısırlaştırma yapmaları ve hayvan barınakları koşullarını iyileştirmeleri gerekiyor. Oraların halini görseniz çok üzülürsünüz.

    YanıtlaSil
  6. çok üzüldüm .....bizim şekerimizde bu gün kendi bir cinsiyle(rodwailer) çiftleşecek bakalım nasıl olur ...geçenyıl 11 yavrusu olmuştu malesef hiç birini kurtaramadık...belki bu yıl anneanne olurum ..;))

    YanıtlaSil
  7. Rodlara bayılırım. Ne tatlı bakışları vardır. Umarım bu kez sağlıklı yavruları olur.

    YanıtlaSil
  8. Hepsi çok güzel iyi hoşduda şu son resimdekiler zehirlenenler olunca içim çok kötü oldu. dikkat ettim de benim Tontişimle, Pontişime benziyorlar yaa...

    YanıtlaSil
  9. Günaydin, Begonvilli Ev!
    Ne güzel seyler basarmissiniz! iyi ki yazdiniz bunlari, öyle umut veriyor ki insana!
    Hayvanlar icin kocaman bir kalbi olan insanlari cok seviyorum, cünkü o baska türlü bir sevgi. Hayvanlari seven insanlardan nedense hic korkmam.
    Düsünüyorum bazen, cözümler bulmaya calisiyorum, sokak hayvanlari icin. Belki de daha cok arastirmaliyim ve ilerde devlet bir cözüm bulmasa da el birligiyle bir seyler yapabiliriz.
    Gecenlerde bir sey ögrendim:
    Almanya`daki hayvanseverler Ispanya`dan hayvan barinaklarindan hayvanlari alip Almanya`daki hayvan barinaklarina getiriyorlar. Burada her hayvan barinaginin internet sayfasi var ve hayvanlari da tek tek özellikleriyle yayinlayip, sahiplendirmeye calisiyorlar. Havaalaninda tesadüfen tanistigimiz insanlar kendilerine yardim edecek yolcular ariyorlardi. Siz sadece yanimda bir de hayvan var diyorsunuz, her seyi dernek/organizasyon ayarlamis zaten, ucaga hayvani aliyorsunuz ve Almanya`da inince sizi yine organizasyondan insanlar karsiliyor ve hayvani aliyor. (Internet sayfalarina henüz ulasamadim.) Siz hic bir sey yapmiyorsunuz aslinda ama bir hayvanin hayatini kurtariyor, o ve onu sahiplenecek insanlar icin iyi bir sey yapmis oluyorsunuz. Takdir edilesi insanlar, bence! Bencilce yasayan degil, baska canlilari da düsünen, üreten, bir seyler yapan insanlar. Malesef 2 dakika gec tanistim ve yanima bir minik alamadim :-( Hep yanlarindaydim, yanlarindaki minik köpek yavrusunu sevdim, oksadim, onu severken patisini elimin üzerine koyup bana baktiginda icim ciz etti.. Hayvanlari sevmemek nasil mümkün olabilir ki? ...
    Son fotograftaki BamBam `in kardeslerinin küskün bakisi... :-( of, of...

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Buket, avrupa'daki bu tür faaliyetleri ben de duymuştum. Yaklaşık 10 yıldır sokak hayvanları ile ilgilendiğim için sürekli çözüm arayışları içerisindeyim. Ancak, duyduğuma göre buradan veya diğer yoksul ülkelerden alınıp götürülen sokak hayvanlarının denek olarak kullanıldığına dair de söylentiler var. Umarım senin sözünü ettiğin insanlar o amaçla götürmüyorlardır hayvanları. Eğer sonradan takip etme olanağı varsa, örneğin internet aracılığı ile, o zaman güvenilirdirler. Bizim sokak hayvanları sorunumuzu çözmemiz çok ama çok zor. bu konuları ayrıca konuşalım seninle. Sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil
  11. Denek hayvani mi?!!! Aman yarababim!! Site adreslerini arkadasim almisti, gelirken yanina bir hayvan alabilmek icin. Hemen sormaliyim! Hemen arastirmaliyim! Havaalaninda karsilayan grup kendi halinde ama alayina isyan ve hayvanlari seven bir gruba benziyordu. Tanistigim insanlar da ev hayvanina iskence eden bir insan müsveddesinin hapis cezasi almasina sevindiklerine ve adaletin yerine bulduguna dair sohbet ediyorlardi. Bu bana biraz güven veriyor ama bakmaliyim. Buradaki hayvan barinagi mesela Yunanistan`dan hayvanlari getiriyor ve sahiplendirmeye calisiyor. Ama su denek olayi gercekten cok üzücü! Yasak olan hayvan deneylerinin büyük Avrupa ülkelerinde degil de kontrollerin olmadigi Dogu Avrupa ülkelerinde yapilmalari gibi ! Umarim, bir gün her sey degisecek...
    Bence insanlar dükkanlardan degil hayvan barinaklarindan hayvan almaya yönlendirilmeli... Ah o dükkanlarin perde arkasinda neler oldugunu bilseler.. Ama bunu bilip de omuz silkerek vitrindeki en sevimli hayvani alanlar bir durup düsünmeli, düsündürülmeli !
    Genel anlamda üzerimizde müthis bir toplum, popüler kültür, medya baskisi var..Gönüllü köleler olmus, yasiyoruz. Uyanmaliyiz, uyandirmaliyiz.
    Yine cok konustum, konuyu dagittim ama var, bu konuyla da ilgisi var, bence ;-)
    sevgiler daginik evimden :-D
    disarida yagmur yagadursun, ben bahar temizligime devam edeyim , sonra da dersimi calisayim..

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Buket, mutlaka hayvanları yuva sahibi yapan iyi niyetli gerçek hayvanseverler de vardır ama dediğim gibi denek hayvanı olarak hayvan temin edip para kazanan ve organize olarak bu işleri yapan insanlar da var. Almanya'da doktorasını yapan ve şu an Türkiye'de prof. olan bir arkadaşım anlatmıştı.

    Pet Shoplar konusunda sana tamamen katılıyorum. Barınaklardan ve sokaktan almalıyız bence de. Shoplar kesinlikle olaya ticari bakıyorlar ve oralarda müthiş bir hayvan istismarı var. Ah canım, nasıl doluyum bu konularda bir bilsen.
    Sana işlerinde kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  13. canım benim sayfama bırakmış oldugun yoruma çok teşekkür ederim
    güzel bir hafta dilerim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. O kadar fazla ucu varki bu konunun..bahçem var diye köpek alıp sonra onu eğitemeyip, sevmeyip sokağa salanlar, salmayıp döverek işkence edenler, salmayıp eğitmeyip sokaktan her geçene bahçeden aniden saldırarak ödlerini patlattıranlar, her gördüğü hayvanı taşlayamayı görev bilen çocuklar..sevgisizliğin sonu yok..

    YanıtlaSil
  15. Inanamiyorum ! Bir bunu yapmadiklari kalmisti hayvanlara! Lanet olsun böyle insanlara! Hayvanlar da konusabilseydi keske..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Haklısınız Zehra Hanım. Hayvan sahibi olmanın da sorumlulukları var. Sevgi ile ve sorumluluk duygusu ile daha güzel bir dünyada yaşayabiliriz. Bu dünyanın yalnızca insanlara ait olmadığının bilincine vararak.

    YanıtlaSil
  17. Bunu nasıl yapıyorlar bir cana Allahın verdiği bir cana nasıl kıyıyorlar anlamıyorum

    YanıtlaSil
  18. Hersey cok guzeldi zevkle ve mutlulukla okurken,Bambam´im yavrularina yapilanlar soke etti beni.
    Onlar bu tur olaylara boyle insafsizca cozumler bularak nasil vicdanlari rahat yasiyorlar cok merak ediyorum dogrusu..
    Her zaman soyluyorum iyi ki varsiniz.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  19. Tam 8 yıl önce sokaktan bulduğumuz tatlım yanımda şu anda.Yazınızı okurken onu bulduğumuz gün aklıma geldi , nasıl kıyıpta atarlar sokaklara şu güzelim hayvanları.Nasıl uslu , akıllı , duyguludur benim kızım nasıl bilir sevildiğini, sevildiğinden çok daha fazla sevgisini göstermeyi.Sizi kutluyorum yaptıklarınız çok değerli...

    YanıtlaSil
  20. Ben de sizi kutluyorum. Tatlım'la sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.