22 Kasım 2009 Pazar

Çevre Bilinci / Kızartma Yağlarını Lavaboya Dökmeyin


Bu sabah yürüyüşten dönerken, panelvan tipi bir otomobilin üzerinde, resimli olarak bu uyarıyı gördüm. ''LAVABOYA YAĞ DÖKMEYİN !'' Ve devam ediyordu;''1 litre yağın 1 milyon metreküp suyu kirlettiğini biliyor muydunuz?''.
Sanırım atık yağları toplama aracıydı. Zaten bu konuda biraz bilgi edinmiştim önceden ama durumun bu kadar vahim olduğunu tahmin etmiyordum.

Doğal Hayatı Koruma Derneği`nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, kızartmalarda kullanıldıktan sonra lavaboya dökülen bitkisel yağların müthiş bir su kirlenmesine yol açtığı ve sadece 1 litresinin 1 milyon metreküp suyu kirletebildiği açıklanıyor. Evsel atık nedeniyle oluşan su kirliliğinin yüzde 25`ini bitkisel atık yağların oluşturduğu, sudan hafif olduğu için su yüzeyinde kalan bitkisel yağların havadan suya oksijen transferini engellediği, bunun deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkilediği belirtiliyor. Bu kirlenmenin 20 yıl içinde deniz, akarsu ve göllerdeki yaşama büyük zararlar vereceği uyarısı yapılıyor.
Ayıca bu yağlar kanalizasyon sisteminde tıkanmalara neden olabildiği ve denizlerde denizanası oluşumunu artırarak deniz kirliliğini hızlandırdığı da unutulmamalı.



Vatandaşların WWF ya da İl Çevre ve Orman Müdürlükleri`ni araması halinde evlerinde ya da işyerlerinde biriken bu yağların ekiplerce toplanacağını öğrendim. Yaşam kaynağı suyumuzun ve ekolojik dengenin korunması için biraz dikkat ve duyarlılık gerekiyor. Apartman yöneticileri gerekli oganizasyonu yaparak atık yağları toplatabilirler. Diğer illerde durum ne bilemiyorum ama İstanbul için bir ''Alo Atık Yağ Toplama Hattı'' kurulmuş. İşte numarası: 0212 444 28 45

Hatta okuduğum haberde kapıcılara bidon dağıtıldığı, getirdikleri atık yağa 15 liralık `bonus` verildiği yazıyordu.

Yaşanılası bir dünya için ..

1 yorum:

  1. Canım harşka bir paylaşım kşke herkes bunun bilincinde olsa ahhhnerede....

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.