25 Mart 2009 Çarşamba

Severek Okuduklarımdan / Yüz Aşk Şiiri / Pablo Neruda





Pablo Neruda'ya verilen Nobel Edebiyat Diploması






Pablo Neruda 1904 yılında Şili'de Parral kentinde doğmuş. Babası bir demiryolu çalışanıymış.
''Latin Amerika'nın Şiirsel Sesi'' de derler ona.Toplumsal ve siyasal şiirleriyle Latin Amerika edebiyatının dünyada itibar kazanmasını sağladı. Canto General adlı epik şiir dizisiyle kendi kıtasının tarihini ve şimdiki zamanını yansıttı.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BURAYI TIKLAYIN

Şu an okumakta olduğum ''Yüz Aşk Şiiri''adlı kitabına gelince; Erdoğan Alkan'ın çevirisi. 132 sayfa ve adından da anlaşıldığı gibi, ana duygusu aşk olan 100 şiir içeriyor.

Kitabın arka kapağındaki ithaf yazısı şöyle başlıyor:''Senin için yazdığım bu adsız şiirler nice büyük acıların, nice büyük hüzünlerin ürünü, sevgili kadınım.''
Ve devam ediyor:

''Ama onları bitirip sana sunmak, çayırlardan bile geniş bir kıvanç veriyor bana. Şairler sone'lerini zevkle, özenle, incelikle seçtikleri,gümüş, billur, tiz ya da gür sesli uyaklarla süslediler hep. Bana gelince sonelerimi odundan yaptım, onlara donuk ve saf odunun sesini verdim, kulaklarına da bu sesle ulaşsınlar. Seninle ben, ağaçlar arasında, kumlar üstünde, yitik göller kıyısında, kül iklimlerde dolaştık....Pablo Neruda''

Görüyorsunuz ki; şiirleri kadar şiirsel bir anlatımla, şiirlerini okumanız için can atmanıza neden oluyor bu ithaf yazısı. Neruda şiirleri için çok söz söylenebilir. Bense söz söylemek yerine hep okumayı tercih etmişimdir. Neruda şiirleri okutur zaten. Keyifli okumalar.
İsmet


1 yorum:

  1. keyifli okumalar canım.ben de çok severim Neruda şiirlerini.sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.