29 Mart 2009 Pazar

Edebiyat / Kazou İshiguro / Günden Kalanlar / Beni Asla Bırakma








''Tek ses farkındalık yaratmaz''
Bu sözler modern Japon edebiyatının, İngilizce yazan romancısı Kazou

Kazou Ishiguro 'ya ait. Ishiguro 1982 yılında İngiliz vatandaşlığına geçmiş. Sinemaya da uyarlanan Remains of The Day
Günden Kalanlar ile, ödüllerinin arasına Booker Ödülü'nü de eklemiş. İshiguro İngilizce yazmasına rağmen''Japon imgelemine'' sahip olduğunu sık sık dile getiren bir yazar.
Jane Austen'ın ruhunu taşıdığına inanılan İshiguro, İngiliz yaşam tarzını, ahlaki uyumsuzlukları ve sosyal ölçüyü, her sınıftan insanı, özellikle artistokratları anlatarak, romanlarına yansıtan bir yazar.

Ünlü yazar Angela Carter'ın koruyuculuğunda yazmaya başlamış. İlk romanından önce bir çok kısa öyküsü yayımlanmış. İlk romanı Uzak Tepeler'de İngiltere'de yaşayan dul bir Japon kadınının İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanan Nagasagi'de yaşadıklarını anlatır.

1983'de Granta Genç İngiliz Yazarları Ödülü'nü almış. 1986'da ise, İkinci Dünya Savaşı'nı Japon bir sanatçının gözüden birinci tekil şahısla anlattığı romanı Akışkan Dünyada Bir Sanatçı ile ünlü Whitbread Ödülü'nü kazanmış.


1989'da da sinemaya da uyarlanan, Günden Kalanlar adlı romanıyla Booker Ödülü'ne layık görüldü. Fransız Kültür Bakanlığı Tarafından verilen sanat ve edebiyat ödülünü aldığı yıl 1998.

2005' yılında ünlü Amerikan dergisi Tıme'ın düzenlediği ankette yüz büyük İngiliz yazarı arasında yer almış.


GÜNDEN KALANLAR, kahya Stevens'ın, evin yönetiminden sorumlu Bayan Kenton'a hissettiği romantik duygular nedeniyle tüm yaşamını ona adamasını anlatıyor. Romanın sinema versiyonunda Emma Thompson ve Antony Hopkins başrolleri oynamışlar.

Modern dünyanın ve İngiliz sömürgeciliğinin vardığı boyutları eleştiren Ishiguro, BENİ ASLA BIRAKMA'da 19. yüzyıl roman geleneğinden beslenmiş. 2005 yılında yayımlanan bu romanında, Katy adlı bir genç kadının yatılı okulda geçen çocukluğunu konu edinir.
Distopya halini almış bir İngiltere hayal ederek, yatılı okulun bağışçılarına organ temin etmek için klonlanan öğrencilerin yaşadığı bir okulu anlatır.

Eleştirmenlerin ''mutlaka zaman yaratın ve okuyun'' dediği bir roman Beni Asla Bırakma. Keyifli okumalar.