4 Mart 2009 Çarşamba

Resim Sanatı / İvan Konstantinoviç Ayvazovski








Resim sanatı ile ilgilenen herkes onu tanır. Resimlerinin yarısından fazlası denizle ilgilidir ve ilk resim çalışmalarını, Ermitaj müzesinde joseph Vernet'nin deniz manzaralarını kopya ederek yapmış. Daha sonra Petersburg Akademisi’nde, manzara ressamı Philippe Tanneur’ün öğrencisi olmuş. 1842’de gittiği Paris’te Akademi konseyi tarafından madalya ile ödüllendirilmiş. Paris, Roma, ve Petersburg'da sürdürmüş çalışmalarını. Orada donanmanın resmi ressamlığına atanmış. 1845’te sultan Abdülaziz’in çağrılısı olarak geldiği İstanbul’a, ileriki tarihlerde yedi kez daha gelmiş. Önde gelen Osmanlılar’ın portrelerinin yanı sıra, başta İstanbul olmak üzere Sinop, Trabzon, Çeşme vb. yöreleri konu alan manzaralar yapmış.
Ayvazovski daha çok deniz ve donanma resimleriyle tanınıyor. Sanatçının yapıtlarının çoğu doğduğu kent olan Feodosya'daki sanat galerisinde, Moskova Tratyekov, St. Petersburg ve Erivan'daki devlet galerisinde ve Türkiye'deki koleksiyonlarda bulunuyor.
Ayvazovski'nin resimlerinin dramatik etkisi, gerçekçiliği , bu kadar ilgi görmesini en azından o dönem için açıklayıcı görünüyor.

Ayvazovski için söylenmesi gereken bir diğer özellik ise, çok kısa sürede resim üretmesi. Altı binden fazla yapıta imza attığı söylenen sanatçının ayrıca, sayıları bini aşan küçük boyutlu resimleri de var.


DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

1 yorum:

  1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevimli, sıcacık bir bloğunuz var. İlgi alanınıza giren bazı konularda paydaş sayılırım. Siz resim yapıyorsunuz ben gördüklerimi fotoğraf kadrajlarına sığdırmaya çalışıyorum. Güç yettiğince hayata güzel katkılar yapmak lazım. Sizin gibi..
    aşağıdaki linkten fotoğraflarımı izleyebilirsiniz:
    http://www.photodom.com/photographer/suver

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.