21 Mart 2009 Cumartesi

Resim Sanatı / Claude Monet




Claude Monet'nin Evi










Resimlerin üzerine tıklayarak daha büyük görüntüler elde edebilirsiniz.


Empresyonist (izlenimci) ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. Işığın mızmız ressamı da derler ona. Monet' nin resimlerine yakından bakıldığında ilk algılanan şey bir fırça darbeleri curcunası, ama uzaklaştığınızda bu darbelerin içinden nilüferleri, saman yığınlarını, katedralleri veya kayalara vuran dalgaları seçebiliyorsunuz.

Manzara resimlerinde,ışık faktörüne çok önem vermiş. Neredeyse takıntı halinde, geçmekte olan bir anı yakalamaya çalışan sanatçı, aynı konuyu farklı ışık koşullarında ve günün farklı zamanlarında tekrar tekrar ele almış. Böylece, aynı ortamın farklı ışıklandırmalı ve farklı renkli versiyonlarından oluşan seriler ortaya çıkmış.

1890 yılında Giverny’de bir ev satın alan Monet, 2 sene boyunca saman balyalarını aynı teknikle resmetmeye başlamış. Güneşli, puslu, sisli ve karlı havalarda aynı balyaları resmetmiş:''Haystack, Snow Effects, Morning, Haystack, End of the Summer'' adlı çalışmaları onun ışığa verdiği önemi çok güzel yansıtır.


DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BURAYI TIKLAYIN


Reprodüksionlarına bakarken içim gider hep; orijinal yapıtlarını görmeyi çok istediğim ressamlardan biridir. Ayvazovsky tablolarından bir kaçını görmek kısmet oldu. Kim bilir belki Monet'nin nilüferli havuzlarını, şemsiyeli kadınlarını da görürüm bir gün.

2 yorum:

  1. monet'i çok severim..güzel paylaşım..

    YanıtlaSil
  2. ben geçen hafta giverny'deydim. gerçekten muhteşem bir yerde yaşamış Monet. gitmenizi şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.