27 Aralık 2015 Pazar

Sevgili Ormanımın Utanç Köşeleri


Güncemi  takip ediyorsanız ''Sevgili ormanım'' diye benimsediğim, gönülden bağlandığım doğa parçasını az çok tanıyor olmalısınız.



Evime çok yakın, hatta balkonumdan bir bölümünü görebiliyor, rüzgar esiyorsa mis gibi çam kokusunu  alabiliyoruz.







Özellikle köpek kızlarımla orada yaptığım yürüyüşler benim en büyük mutluluk kaynağım.


















Yukarıdaki karelerde gördükleriniz doğanın bize verdikleri... Yüksek oksijen oranı, ilkbaharda tam bir görsel şölene dönüşen enfes orman bitkileri, kuşlar, sincaplar sizlere gösteremediklerim..  Bunlara yakın olduğum için ne kadar şükrettiğimi, bize verdikleri için doğaya nasıl minnet duyduğumu anlatamam. Ancak bir de madalyonun diğer yüzü var!

Ya bizim doğaya verdiklerimiz? Bunu görmek bana çok acı veriyor.  Sizlere göstermek de öyle.. Şimdi  orman yoluna ve ormana daha yakın bakalım:
Aşağıdaki karede ormanın eteğinde yer alan bir karpuz tarlası görüyorsunuz. Bu tarla köyün muhtarına ait. Her yıl kiraya veriyor.






Bu, tarlaya giden yol. Gördüğünüz gibi sorun yollarda başlıyor. Eski bir otomobil lastiği yolun ortasındaki su birikintisinde duruyor. Ama bu  nedir ki...

İyice yaklaşınca tarlanın  bir bölümünü çevreleyen ormanının ötesine berisine atılmış tarımsal çöp yığınlarını görürsünüz.











Bu durumu  tarlanın sahibi ile defalarca konuştum. Bu ormanın hepimizin  olduğunu, çiftçilik yapmak için köye gelen insanların bu kirliliği oluşturmaya hakları olmadığını söyledim.  Nedense  kirlilikten değil de benim uyarılarımdan rahatsız oldu, bunu hissettim.
Hatta bir yürüyüş sırasında  rastladığım çiftçileri bizzat uyardım. ''Tamam, alırız'' dedikleri halde hasat sonrası tüm çöplerini bırakıp gittiler.


Ne yazık ki ormanın kirletilmesi sadece o tarla ile sınırlı değil.  Hemen her yerde  aşağıdaki  görüntüler var.



Not: Bu resimleri  daha bu sabah çektim.





Yazın ortalık turist kaynıyor. Onları da kendimize benzetmiş olmalıyız ki kiraladıkları arazi araçları ile gezerken çöplerini fırlatıp gidiyorlar. Yol kenarları, güzelim orman yolları, piknik alanı olmaya uygun yerler iğrenç çöplerle dolu.

 Bu utanç köşeleri ruh sağlığımı bozuyor, burada yaşayan insanlara antipati duymama neden oluyor. Hayatım boyunca  ortalığa  bir kibrit çöpü bile atmamış biri olarak, utanması gereken insanların yerine utanıyorum.


15 yorum:

  1. İçim acıyor inanın.
    Doğaya ınsanların yaptığı haksızlık ve tahribat kabul edilebilir gibi değil.
    Zaten insanların bir kısmı maalesef doğayı ve hayvanları hiçe sayıyor. Hiç vicdanları da sızlamıyor. İşte ben bunu hiç anlayamıyorum.
    Çok üzüldüm ve ben utandım bunları yapanlar adına.
    Sevgilerimle.
    Sizi ve tüm güzel patililerinizi öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Bugün bankamatikten para çekerken fark ettim,banka üç adet çöp kovası koymuş çıkan makbuzları atmak için ama ne yazık ki çöpler boş, yerler ise doluydu. Biz niye böyle olduk, çok üzücü gerçekten.

    YanıtlaSil
  3. İnsan insanlığından utanıyor..Hani en akıllısı bizdik hayvanların içinde? Ayıp ediyoruz tüm hayvanlara, doğaya, hem de çok ayıp..

    YanıtlaSil
  4. Sadece çöpmü? insanları bile öldürüp ormanlara atıyorlarda insana değer vermeyenden doğaya nasıl değer vermesini bekleriz:(

    YanıtlaSil
  5. Sevgili begonvilli ev,ne yazık ki insanımızın temizlik anlayışını tanımlamak çok zor. Genelde evinde temizlik delisi olan insanlar bile doğayı çöplükleri zannediyorlar. Ünye'de yaşıyorum. Ben de bir çekirdek kabuğunu dahi yere atamam.Özellikle yaz aylarında o güzelim sahilimiz çekirdek kabuğundan geçilmez.Sorsan bir de bunlar "organik çöp" demezler mi...Ya piknik alanlarına ne demeli? Kirletip sonra yine aynı çöpün içine pikniğe gitmek nasıl bir anlayıştır? Bunu Görele'de dere kenarında çok görüyorum. Üstelik belediyenin hizmet götürmediği yerler. İnsanımız temizliğin imandan geldiğini unuttuğu gibi bu davranışların ahlakla bağdaşmadığını da hiç düşünmüyor ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  6. insanlığımdan utanıyorum bazen

    YanıtlaSil
  7. Allah yarıdmcın olsun ablam insanlara olması gerekeni anlatmak zor hele ki kendi içinde o duyarlılık yok ise

    YanıtlaSil
  8. :( :(((( yapılan çirkinliği görüp ikaz ettiğinde çok çirkin bakış ve hareketlere maruz kalıyorsun, attığını sesizce alıp çöpe koyuyorsun arsızca bakışlarla karşılaşıyorsun ............

    YanıtlaSil
  9. Sevgili İsmet Öğretmenim,

    Ben resimlere göz atarken; bağlı olduğunuz Belediye Başkanı' nın; sizin ormanın Milli Park ve Kültür Mirası listesine alınması şerefine ormanın kıyısında bir basın toplantısı yaptığını hayal ettim. İlave olarak aktivistler; ilk ve ortaokul çocukları ile ormanın içinde yığılan çöp dağlarını temizlediklerini; çöplerinde yeniden dönüşüm fabrikasından buraya çöp kovaları ve yol gösterme levhaları olarak geri döndüğünü de.. Levhalardan birinde; yerlere çöp atanların 500 TL; suları kirletenlerin de 10 bin TL ceza alacakları yazılıydı.

    2016 yılının neredeyse tamamında; nadir ve kadersel olayları tetikleyeceği öngörülen bir gökyüzü olayının etkisi altında olacağız. Ondan önce; bugün itibarıyla kozmik bir 10 günümüz var. Tüm gezenler tamamen ileri harekette olacaklar. Bu düşüncelerin ve olumlama enerjilerinin en hızlı çalışacağı dönem (inanmasanız bile!!!) Bu dönemin tüyosu olmasını istediğiniz iyi gelişmeler için dileklerde bulunun ve içten dua edin.

    Yukarıda yazdıklarım; sizin orman için olan dileklerimdi.

    İnsanımızın durumu ortada. Onlarla ilgili şikayetler yerine; olmalarını istediğimiz kişilere dönüşmeleri için bir şeyler yapılması gerekli. Ormanın korunma altına alınması için, belki de TEMA vakfıyla ya da Change.org. ile bir hareket başlatmak ve imza toplamak bunlardan sadece biri olabilir. Yoksa; siz içinizi dökmeye devam edersiniz; biz de hissettiklerimizin etkisiyle kızgınlık ve kınama enerjisi yaymaya devam ederiz....

    İyi gelişmelerin sık duyulacağı bir hafta olmasını dilerim efendim.....

    YanıtlaSil
  10. Baktıkça insanlığımdan utandım..:(

    YanıtlaSil
  11. Ahhhh insanlar... Doğaya insandan daha fazla zarar veren başka bir tür yok :( işin kötüsü yaptıklarının farkında değiller.. Ben de deniz evimizin olduğu sahilde çok sorun yaşıyorum insanlarla, tatile çıkınca insanlıktan da çıkıyorlar diyorum..
    Doğa bütün bunların hesabını bize soracak, zaman zaman soruyor da zaten..
    Doğayı koruma bilincini nasıl kazandırabiliriz bilimiyorum, baksanıza ekmeğini o topraktan çıkaran insanlar böyle yaparsa bir iki saatliğine yürüyüşe/pikniğe gidenlerin yaptıkları anormal değil:(( ne kadar üzücü bir durum..

    YanıtlaSil
  12. Bu yazı ile ilgili olarak yorum bırakan tüm dostlara ortak bir yanıt vermek istedim.
    Sadece iç dökme, şikayet etme anlamında bir paylaşım olmadığını belirtmek istiyorum. Eskiden beri takip eden okurlarım bilirler, bu gibi durumları sık sık günceme taşır, diğer yandan da ilgili kurum ve kuruluşlara duyurularımı yaparım. Bu yazıyı da sosyal paylaşım ağlarından yararlanarak köy halkından bazı insanların okumasını sağladım. Belediye, kaymakamlık gibi kurumlarla iletişim kurdum. Orman Bölge Md. 'den bir yetkili de durumdan haberdar. Ne yazık ki bu çabalar bir yere kadar. Yine de elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten yazık... Herkes sizin kadar duyarlı olabilse... Hâlâ doğanın yavaş yavaş bizden intikam aldığını görmüyorlar. Gün gelecek, tüm bu yapılanların dönüşü olmayacak ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  14. Daha yazınızı okumadan baslıktan içeriği tahmin etmiştim..Ne yazık ki bence Türkiyenin en büyük sorunlarından biri bu sokaga dogaya yani ev dışında her yere atılan çöp vurdumduymazlığıdır.Ayvalıkta yasıyorum dağ taş her yer çöp gittikçede kötüye gidiyor.Bize bir mucize lazım nacizane önerim veya dileğim ilkokuldan itibaren çöp-geri dönüşüm geniş kapsamlı bir ders olarak okutulmalıdır belki yeni nesilde bir farkındalık yaratarak fayda sağlar.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.