14 Şubat 2012 Salı

Antalya-Kemer Çıralı İçin Tehlike Çanları



Antalya'nın Çıralı sahilleri eşsiz özellikleri olan doğal güzelliklerimizdendir.

1.Derece Doğal SİT Alanı ve arkeolojik alandır. Onlarça çeşit endemik türün yaşadığı nadide yerlerden biridir. Ayrıca Caretta Caretta üreme alanıdır ve sözümona uluslar arası ölçekte önemli koruma altındadır.

Ne yazık ki bu alanda (1. Derece Doğal SİT Alanı) 18 bin metrekarelik bir yer Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Ormanspor’a tahsis edilerek kiralanmıştır. Ormanspor ise kim bilir hangi hesaplarla hülle yaparak bir şahısa bu yeri tekrar kiraya vermiştir. Kiralayan kişi ya da şirket derhal  kafeterya vs inşaası için hazırlıklara başlıyor..

Bölge gerek sahip olduğu doğal güzellikler gerekse pek çok endemik türün yetişme ve yaşama alanı olması, özellikle de koruma altında olan Caretta Caretta’ların yumurtlama bölgesi olması açısından bu derece öneme sahip iken, sözde koruma altında olmasına karşın bir işletmeye sunulmak üzere kiralanıyor. Sonuçta Çıralı'nın doğal güzelliklerini tahrip edici yapılanmaya gidilmesi akıl almaz bir uygulama.

Bu durumda ilk akla gelen sorular şunlardır:
Söz konusu yapılanmanın uluslar arası sözleşmelere aykırı olmasına karşın neden gerekli müdahale yapılmamaktadır?
Bu bölge koruma altında olmasına rağmen böyle bir yapılanma iznini hangi kurum vermiştir?

Birer birer  kaybettiğimiz doğal güzelliklerimiz elden gidince üzülmek onları geri getirmiyor. Ne yazık ki daha önce de Manavgat- Sorgun fıstık çamı ormanının aynı  amaçlar için katledilmesine tanık olmuştuk.

İşte bu yüzden vatandaş olarak onları korumak için ne  gerekiyorsa yapmalıyız.  Eğer bu eşsiz güzellikteki yerin bazı insanların para kazanmaları uğruna tahrip edilmesine, beton yığınları ile doldurulmasına, türlerin  geri gelmemek üzere yok edilişine seyirci kalmak istemiyorsanız siz de bir dilekçe yazarak  görevinizi yapabilirsiniz.

Değerli arkadaşım Timur Ugan sayfasında dilekçe örneğini ve gönderilecek makamları paylaşmış:
Antalya-Kemer-ÇIRALI’ da eylemdeyiz, bekliyoruz. ÇIRALI’yı vermeyeceğiz / Dilekçeye Katılın

Hepinizin desteğini bekliyorum.

8 yorum:

  1. :(((( anlamıyorum ben bu zihniyetleri. vatan sevgisi yok bayrak sevgisi yok depğerlere sahip çıkma yok nasıl bir nefrettir bu mahvettiler tüm güzellikleri:(((

    YanıtlaSil
  2. Hemen şimdi dilekçeyi yollayacağım.Ormanlarımız yok olmasın.Duyarlılığınız için Timur Ugan bey'e ve sana teşekkürler BegonvilliEvcim.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Hiç olmazsa seyirci kalmayı sindiremeyen sizin gibi insanlarımız var.

      Sil
  3. Haberi duyunca inanamadım. Güzelim sahil peşkeş çekilecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı sözleri yineleyeceğim; bu konularda ayıplı bir ülkeyiz. Bunun gibi daha nice durumlar yaşanmadı mı?

      Sil
  4. evet malesef çıralıyı böyle bitirip yiyorlar ..üzücü bir haberim daha var.. nazar değmesin 07 isimli bloger arkadaşımızı göğüs kanserinden kaybettik ..çok üzüldüm çok gençti ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte buna çok üzüldüm:(( Mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın. Bu göğüs kanseri konusunu ciddi olarak ele alıp hiç olmazsa erken teşhis konusunda bilinçlendirici yazılara yer vermeliyiz. Çok üzüldüm, çok...

      Sil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.