18 Ocak 2012 Çarşamba

Sokaktaki Evsizlerin Durumu



http://istanbul.indymedia.org/haber/evsizleri-bildirebilmeniz-i%C3%A7in-il-il-tlf-numaralar%C4%B1

adresli sitede, her il için sokakta kötü durumdaki evsizleri bildirebileceğiniz telefon numaraları verilmiş. Tık

Alttaki iki yorumu okuyunca şaşırdım kaldım. Site kopyalamaya karşı önlemli olduğu için o yorumları kopyalayamadım ama kısaca; bir yorumcu bu tür ihbarları aşağılayıcı buluyor, belediyelerin köpek toplama olaylarına benzetiyor.. Diğeri de ''siz sayın beyefendilerin, hanımefendilerin göz zevki bozulmasın diye toplanmalarını istiyorsunuz'' gibi kınayıcı bir yaklaşımla acıtıcı sözler yazmış.

Şimdi bu durumu birlikte değerlendirelim. Lütfen bu önemli konuda  düşüncelerinizi paylaşın benimle..

Sevgili arkadaşlar; önce kendi düşüncelerimi paylaşayım;

O kişilerin büyük bir bölümü bilinçli düşünemeyecek kadar sağlıksız ve maalesef çoğu da alkol bağımlısı olduğundan, bu numaralara haber vermekten başka yapılacak bir şey yok. Evet, o insanların bu durumda olmaları başta devletin ve hepimizin ayıbı . Yine de hayat kurtarmak söz konusu olunca işin duygusal ve sosyal boyutunu düşünme şansımız yok. Göz zevkinizi mi bozuyor suçlaması gibi kınayıcı popülist yaklaşımlar da çözüm getirmiyor. Bırakalım da ölsünler mi? Zaten yorum yazanlar da makul ve mantıklı bir çözüm önermiyorlar.. Biri, gidip zor durumdaki adama sorulsun, ''yardıma ihtiyacın var mı? diye'' demiş. Elbette var ve o insan zaten o an ölüm kalım savaşı vermekte, normal düşünme yetisine de sahip değil büyük olasılıkla.

Ben böyle düşünüyorum.. Lütfen siz de görüşlerinizi paylaşın.

11 yorum:

  1. Günaydın sevgili komşum,yazınızı da sözü geçen sitedeki yorumları da okudum.Dilimizde bazı incelikler vardır ,''ihbar edin ! '' sevimsiz ,'' bildirin ! '' sevimli halidir .Bu arkadaşlar bu sözcüklere takılıp kalmışlar bence. Evsiz insanlar (homeless )yalnız bizim değil gelişmiş ülkelerin de sorunu.Yanlarına gidip hal hatır sorma devrini çoktan kapatmış bu insanlar. Peki ne yapacağız ,onları soğukta ölüme mi terkedelim ?Bazı arkadaşlar boş konuşuyorlar hem de çok boş ! Varsa bir çözüm önerileri bildirsinler de belediye mi olur insani yardım kuruluşları mı olur artık orasını bilemem,değerlendirsinler !Ben bu tip haberlerin ardındaki yorumları okumayı bırakalı çok oldu komşucuğum ,bir gün değerli bir hekim arkadaşımızın zamansız ve haince katlinden söz eden habere, densiz 2-3 kişinin yaptığı sinir bozucu yorumlardan sonra anladığım şu oldu: nasıl olsa burada kimse senin gerçek kimliğini bilmiyor ,o halde at savur. Uçuş serbest yani :)

    YanıtlaSil
  2. Begonvilli Ev,düşüncelerinize katıııyorum..Verdiğiniz tel numaraları için de ayrıca teşekkürler.Bazen insanlara nasıl yardım edeceğimizi bilemyiyebiliriz..Herkesin yapabilecegi birseyler mutlaka vardır..Önemli olan dogru yerlere ulaşabilmemiz..Sevgiler.Aida

    YanıtlaSil
  3. ALLAH YARDIM ETSİN,BENDE HEMEN FACEDEN VE TİWİTTEN DUYURAYIM BU NUMARALARI,PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER..

    YanıtlaSil
  4. ihbar etmek ne çirkin kelime.
    ayrıca kim ne için sokakta ya da ne bağımlısı yargılamak değil yardım etmek düşer insana..

    YanıtlaSil
  5. Kimseyi yargılamıyoruz sayın Bozbek. Galiba siz o insanları yargıladığımı düşündünüz. Onların içinde bulundukları durumdan dolayı kendilerini koruyacak halde olmadıklarını anlatmak istedim. İhbar sözcüğü de benim tercihim değil. Bu numaraları veren sayfalarda kullanılan ifade bu.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler bu numaraları verdiğiniz için hemen telefonuma kaydettim.Çok gerekli bence.İhtiyacı olanlar için en azından arayabileceğimiz bir numara var.

    YanıtlaSil
  7. Belediyelerin, bu numaraları;
    sokakta biliçsizce uyuyan-sızan-kendinden geçmiş durumda olan- hastalığı ve çaresizliği gözle görülür derecede belli olan veya kendileri tarafından beyan edilen, akli dengesi yerinde olmayan - kendileri bu numarayı arayamayacak durumda olan kişilerin, özellikle soğuk kış gecelerinde donma tehlikesi geçirmemesi veya soğuktan hastalanmaması amacıyla, geceleri spor salonlarında ve benzer SICAK ve GÜVENLİ alanlarda, bir YATAKTA uyuyabilsinler diye yayımladıklarından, bunun bir İNSANİ YARDIM olduğundan bi'haber olan, boş kafalı-boş konuşan yaşam formlarınıİHBAR et diyor aslında şeytan bana...
    Sevgisiz-sevimsiz yaşam formları.
    Gel de sev, sadece adı ''insan'' olan ama kalbi fesat dolup taşan canlıları.

    YanıtlaSil
  8. Görüş bildiren tüm arkadaşlara yürekten teşekkürler; Komşucuğum, Ev dekorasyon hobi, anne eli gibi,bozbek, sağ olun, var olun..

    İşte durum bu Ella'cım. Ne güzel özetlemişsin. ağzına, yüreğine sağlık. Bu insanlar kendilerini ifade edecek durumda değiller ki. Olayın psikolojik, sosyolojik boyutunu düşünerek ölüme mi terkedelim. Hatır soracak mışız. Allah aşkına, hatır sorarak kimin hayatını kurtarabiliriz? Bir de kullanılan kelimeye takılmak neyin nesi? Siz ihbar demeyin, haber verme deyin. Önemli olan o kişinin bir an önce bulunduğu durumdan güvenli bir yere taşınması..

    YanıtlaSil
  9. İçimi çok sızlatan bir durumdur! İyi ki değinmişsiniz bu olaya. Siz güzel insansınız, tebrikler.

    YanıtlaSil
  10. blogunuzun ismine bayildim.
    ama paylastiklariniz kalbimi sizlatti
    allah yardim etsin.
    herkez ustune duseni yapmali diyorum
    sevgilerimi gonderiyorum

    YanıtlaSil
  11. Bolat, ben de içim sızlaya sızlaya yazdım. Hayatın acıtan yüzü işte..

    Sayın Cihan, keşke hep güzellikleri paylaşabilsek. Ne var ki acısıyla tatlısı ile her şey insanlar için.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.