18 Aralık 2011 Pazar

İntihal Her Yerde!


Bilim adamları bunları yaparsa!


Cumhuriyet Gazetesi'nin haberi;

''İntihal ortaklığı

İmzasının bulunduğu makalenin intihal olduğu ortaya çıkan Çankaya Üniversitesi Rektörü Güvenç makale için yardım ettiğini, kandırıldığını iddia etti.''

Kısaca durum şu:
Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Güvenç, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ergün Kasap ve Aksaray Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Halil İbrahim Dursun’un ortak imzasıyla uluslararası bir dergide(Uluslararası bilimsel bir dergi olan “Communications in Nonlinear Science and Numerical Simulation”ın Mayıs 2010 sayısında) yayımlanan bilimsel bir makalede (“A Simple Analytical EAM Model For Some BCC Metals” adlı makale) bilimsel hırsızlık (intihal) yapıldığı ortaya çıkmış.

Rektör Prof. Güvenç, makalede yardım ettiği Dursun’un kendisini kandırdığını savunuyor. Sonuçta Dursun durumu kabul ediyor, İngilizcem yetersiz olduğundan bunlar oldu diyor..

Haberin ayrıntılarını okuyunca her konuda olduğu gibi bilimsel çalışmalarda da ne kadar yetersiz ve aymazlık içinde olduğumuz görülüyor. Kısacası insanın kendine ettiğini başkaları edemiyor.


Sen git, 1996’da Almanya’da yayımlanan başka bir makaleden alıntılar yap, üstelik bir başka bilim adamından da ''benim İngilizcem yetersiz, şu makaleye bir çeki düzen verir misin? '' deyip yardım iste.. Peki kandırıldım diyen Ziya Güvenç'in hiç mi ihmali ya da suçu yok? Koca koca ünvanları taşıyan bu bilimadamları hiç mi alanları ile ilgili çalışmaları ve makaleleri takip etmezler?

Sonuçta Dursun,  Güvenç’e gönderdiği mektubunda, makaledeki intihal olarak nitelendirilebilecek hataları içeren ifadeleri İngilizce bilgisinin zayıflığı nedeniyle yaptığını belirterek “Makaledeki ifadeleri daha önce yayımlanmış bir makaleden alıntı suretiyle kullandığımı sizden saklamış olmamın derin üzüntüsünü yaşıyorum” demiş. Açılan soruşturmada da Dursun suçlu bulunmuş.

"ÜNİVERSİTELERİNDE BİLİMSEL HIRSIZLIĞIN  YAPILDIĞI, ÇALINTI MAKALELERİN, TEZLERİN SIK SIK GÜNDEME GELDİĞİ BİR ÜLKENİN ELBETTE TÜM YAŞAM ALANLARI SOYULACAKTIR"

3 yorum:

  1. Hiçbir şey beni şaşırtmıyor ne yazık ki:((((

    YanıtlaSil
  2. ilk öğretim de çocuklara kopyala yapıştır internet ödevleri veriyorlar ..eskiden kütüphanelerde araştırırda yapardık şimdi kendilerine benzetmeye uğraşıyorlar ..eğitimleride fiyasko ..

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.