13 Temmuz 2011 Çarşamba

Patricia Carli


Eskilere, çok eskilere  gittim  bugün.
İtalyan asıllıFransız pop şarkıcısı, besteci ve şarkı sözü yazarı Patricia Carli'yi  dinlemek  nereden  aklıma  geldiyse... İyi  de  oldu. Çok  severim  nostaljik  parçalar  dinlemeyi.
Eskiler  bilirler; Yé-Yé tarzı müziğin önde  gelen temsilcilerinden olan Patricia,  ününün   doruğunda  olduğu 1960 'lı  yıllarda Türkiye'ye  defalarca konserler  vermeye gelmiş. Sezen Cumhur Önal'ın sözlerini yazdığı kendi parçalarınınTürkçe aranjman plaklarını doldurdu. Kendi şarkılarının sözlerini de yazan Patricia Carli daha sonra şarkı söylemeyi bırakarak Nicoletta, Dalida ve Claude François gibi şarkıcılara söz yazmaya devam etmiş.
12 Mart 1942 yılında(bazı kaynaklara göre 1938 yılında) İtalya'nın Toranto şehrinde Rosetta Ardito  adıyla dünyaya  gelen Patricia Carli Belçika'da yaşarken Fransız müzik çevrelerinin dikkatini çekmiş.  1963 yılında  yerleştiği Fransa'da tanınmış.  Siyah  beyaz  kliplerin  öncülerindenmiş.
Yine 1963 'te yaptığı 'Les Mal-aimés'ile başarıyı sürdürmüş. Bu parçayı Sezen Cumhur Önal'ın yazdığı sözlerle Türkiye'de de plak yapmış, parçanın adı 'Boğaziçi' (veya Özlerim İstanbul'u) olmuştu. Patricia Carli'nin aynı parçasının başka bir aranjmanını da Fecri Ebcioğlu Ajda Pekkan için yapmıştı, bu parçanın adı da 'İlkokulda Tanışmıştık' olmuştu. Sezen Cumhur Önal Carli'nin 'Encore Une Fois' adlı parçasına da Türkçe sözler yazmış ve yine Carli'ye 'Bir Gün Sana Döneceğim' adıyla plak yaptırtmış. Bu Türkçe plaklara birkaç tane daha eklenmiş..
İşte Les Mal-aimés

3 yorum:

  1. Ben de çok severim gençliğimizin müziklerine dönüp dinlemeyi. Bloga koymuyorum ama Facebook ta bol bol paylaşıyoruz. Gidip bir Patricia Carli koyayım:)))

    YanıtlaSil
  2. Geçmişi bugüne davet etmek çok hoş...

    YanıtlaSil
  3. Geç gelmişim dünyaya Begonvilcim... çok geç kalmışım :)
    60'ların sonları, 70'ler bana göreymiş. Müziği, giyimi, tarzı ve de henüz bozulmamışlığı ile.
    Paylaştığın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.