10 Temmuz 2011 Pazar

Hüzünlü Bir Veda


Dile  kolay, 25-26 yıllık  komşularımız bugün  taşınıyor.

Apartman  yaşamı  malum;  eski  komşuluklar, teklifsizce  gidip  gelmeler, yardımlaşmalar  vs  yok.  Zaten  günün  koşulları  da  öyle  gerektiriyor.

Yine  de  çok  özel  insanlardı yan  dairede  oturan  komşularım. 22 daireli  apartmana  ilk  taşınanlar  biz  ve  onlardık. Çok  genç, birer  küçük  çocuğu  olan  iki  aile olsak da, abla  ve  ağabeyimiz  yaştaydılar. Eğitim  düzeyleri  ve  görgülü  insanlar  olmaları ile bize  çok  güven  vermişlerdi.

Yıllar  yılları kovaladı, saçlar beyazladı, kilolar  alındı:) Çocuklar  büyüdüler, eğitimlerini  tamamladılar, askere  gittiler. Bizimki avukat, onlarınki veteriner  oldu. Tüm  bunları  birlikte  yaşadık, gördük.Yıllar  geçtikçe   belli  bir  mesafede  ama  derin bir dostluk  gelişti.  Saygı   sevgi  konusunda  artarak  sürdü  gitti  komşuluğumuz.  Bunca  yılda  en  küçük  bir  sorun  yaşamadık..

Temiz,  titiz ve  görgülü,  hemşireliği  bırakmış  Eskişehirli   hanımefendi  ile  oğlu  ve  eşi  odaklı  bir  koşuşturma  içinde  olan  Antalyalı mühendis, iş adamı  beyefendi, zaman zaman  biraz  fazlaca  korumacı  anne  baba  modeli  olarak   bizleri şaşırtıp kendi  aramızda mizah  konusu  oldular.

  İyilikleri,  nezaketleri ve  komşu  olarak dozunda  samimiyetleri  ile unutulmaz  anılarımız  oldu. Zor  günlerimizde, hastalıkta, ölüm olaylarında destek  oldular. Mutlu  günlerimizde  bizimle  birlikte sevincimizi  ve  telaşımızı paylaştılar.


Hayvan  sevgileri  ile, özellikle  çevredeki  sokak  hayvanları  için  yaptıkları fedakarlıklarla,  bana  verdikleri  destekle  dahası  iyi  ahlaklı  ve  güvenilir  insan  olmaları  ile  yaşamımızda  iz  bırakanlar  arasına  katıldılar.  Antalya'nın  köklü  ailelerinden ve  maddi  olanakları  da  oldukça  iyi  olan  bu aile,  mütevazi  yaşayan  elit insanlardı. Çok  daha  önce daha gösterişli  ve  lüks  bir  eve  taşınabilirlerdi  ama  bu  semti  sevdikleri  için  taşınmayı  düşünmüyorlardı. Ancak,  zamanla  apartmanda konut  olan  dairelerin  bir  çoğu  iş  yerine  dönüşünce,  otopark sorunu, asansör  trafiği,  kapı  zillerine  gereksiz  yere  basılması  vs  gibi  hepimizi rahatsız  eden  durumlar karşısında  taşınmaya  karar  verdiler.
Ve  işte  bugün  gidiyorlar. Az  önce  gözlerimiz  yaşlarla  dolu  tekrar  vedalaşıp  helalleştik. ''Aşağıdaki  kedilerim size  emanet '' derken  ikimiz  de  çok  duygulandık. Özellikle  yan  sokaktaki  artık  doğurmak  üzere  olan  emektar  tekiri  sabah  son  kez  beslemiş. Yerini  tarif  ederken  çok üzgündü..

Aslında  yakın  çevredeki sokak  hayvanlarını  paylaşmıştık. Hemen  apartmanın  altında ve  en  yakın  sokaktakileri  onlar,  iki  sokak  aşağıdaki  20-30  kadar  kediyi  de  ben  doyurup  sularını  veriyorduk. Parkta  iki  de  sürekli  baktığım  köpeğim  var.  Bakalım  bu  işin  üstesinden  nasıl  geleceğim.  Üstelik  yan  apartmanda  ve  bizim  apartmandaki  bazı  insanlar sürekli  tepki  gösteriyorlar. Komşumla  birlikteyken  daha  kolaydı  insanlarla uğraşmak.


Evet,  sevgili  komşularım   şu  an  eşyalarını  yüklüyorlar. Yabancı  uyruklu  bir  aile  gelecekmiş  kiracı  olarak. Ne  diyeyim,  hayırlısı  olsun.

Güle  güle  gidin  ve  sağlıkla  mutlulukla  oturun  yeni  evinizde.  Sizleri  hep  sevgi  ile  anımsayacağım..

12 yorum:

  1. büyük şehir yaşamı herşeyiyle komşuluğu yoketmeye yönelik sanki..

    sokaktaki minik canlara eminim sizin ilginiz yeter, her canlının rızkını Allah verir yeter ki düşünen insanlar olsun.

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Günaydın..
    Dostluklar başka,yeri geliyor insanın kardeşinden yakın arkadaşları oluyor.Araya mesafeler,yazlar kışlar girse de kaldığınız yerden devam edersiniz eminim.Çünkü paylaşımlar,kahkahalar,gözyaşları.ölümler.hastalıklar var anılarınızda.Eminim ki dostluğunuz sık sık görüşemeseniz de devam edecektir.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Çok zor olmalı benvlendikten sonraki değitiridğimiz 3 evde böyle bir komşuluk görmedm ama annemlerin ordayken vardı oralarda hala var güzel komşular allah kolayloık versin

    YanıtlaSil
  4. Bazen komsular
    arkadaslar
    bı akrabadan daha yakınlar

    duygularını cok ıyı anlıyorum begonvıllı ev

    ayrılıkların hepsı zor.

    YanıtlaSil
  5. Komşuluk üzerine boşuna birçok atasözü söylenmemiş, "ev alma komşu al", "kötü komşu insanı ev sahibi yapar" (ki benim kötü komşum sayesinde dağdaki bu yeri aldım),"komşu komşunun külüne muhtaçtır" gibi gibi... İyi komşu bir şans oluyor, o şansı yakalayınca insan doya doya yaşıyor, ama ayrılık vakti geldi mi, işte o çok zor oluyor... Umarım bağınız kopmaz :)

    YanıtlaSil
  6. Canım üzüldüm:(( Dostluklar kolay kurulmuyor helede böyle karşılıksız ama özveriyle.
    İnş gelen komşunuzlada ortak paylaşımlarınız olur.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Adsız okurum, gerçekten de büyük şehirlerde komşuluk ilişkileri yok denecek kadar az. Bizim en yakın komşularımızın böyle değerli insanlar olmaları büyük şanstı. Sokaktaki canlara gelince, pek de yok onları düşünen.

    Haklısınız Dodo, akrabalar ulaşamadan en yakın komşu yanınızda olabiliyor. Elbette dostluk devam edecek ama her sabah ''günaydın!'' deyip balkondan hatır soramıyacağzız. köpeğim koşup başını okşatamıyacak.

    Evet uzmanamatör, pek rastlanmıyor bu kadar içten ve düzeyli komşuluğa. Güzel dileğiniz için teşekkürler.

    Öykü'cüğüm, bugün ağlamak için bahane çok. Paylaştığın şiirle ağladım sabah, ardından da komşularımdan ayrıldığım için.

    Banu hanım, o atasözleri birer felsefe ve yaşam tarzı ürünü çok anlamlı sözler. Demek siz de komşu yüzünden biraz uzaklara kaçtınız. Hayırlısı olsun. Hiç olmazsa doğa ile iç içe yaşıyorsunuz.

    Sevgili örgüçantam, 25 yıl, dile kolay ve bu kadar zaman içinde onlar gibi komşu gelmedi hiç apartmana. Güzel dileğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Ayrılıklar hep zor gelir Begonvil'cim.
    Onlara yeni evlerinde huzur, sana da sabır diliyorum.
    Söylemesi bile garip ama işin biraz daha zor artık.

    YanıtlaSil
  9. Ah Ella'cım sorma..Bakalım, göreceğiz.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Begonvilli Ev,bu zamanda eskinin o sıcacık,paylaşımcı ,dostane komşuluk ilişkileri bulunmuyor. Bunda değişen koşullar ve değer yargıları kadar insanoğlunun hataları da etmen tabii. Daha önce söz etmiştim ,biz komşularımızdan ayrılamadığımız için 5 yıldır iki ayrı evde yaşıyoruz,çok yoruluyorum ama her yıl '' bu yıl son ,artık karar verelim boşaltalım İzmirdeki evi '' diyoruz ve önümüzdeki yıla erteliyoruz.Sizi çok iyi anlıyorum,yüreğinize dokunabilmiş bir komşuya- artık o dost olmuş- veda edebilmek.Sokaklardaki yavrucaklara tek başınıza annelik yapmak,üstelik bir dolu sevgisiz insana rağmen,kolay olmayacak. Belki bir fincan kahve istediğinde canınız yalnız yudumlamak eskisi kadar zevk vermeyecek... Komşuya yeni evlerinde sağlık ve mutluluk dilerken,şunu da bilmenizi isterim,ben hep buradayım :)Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Çok teşekkürler Nilgün Hanım. Beni çok iyi anladığınızı biliyorum. Ayrıca sanal komşum olarak harikasınız. Hep bizimle olun.

    YanıtlaSil
  12. gönül bağınınız kopmaz inşaAllah! artık komşuluğu aşmışsınız akraba olmuş gibisiniz!

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.