13 Eylül 2010 Pazartesi

Hangi Demokrasi Kazandı?

 Anayasa'nın bazı  maddelerinin  değiştirilip  değiştirilmemesi  konusunda  halkın  görüşünü  alma  esaslı  bir  referandum, ülkenin  siyasi yapısı  ve çıkmazları  doğrultusunda farklı  bir  amaca  doğru yönlendirilmişti. Genel  seçim  havasında  bir  referandum ancak akıllara  zarar  bir  demokrasi  uygulaması  olabilir. Muhalefet  de  eşit  olmayan  koşullarda   kendi  görüşünü kabul  ettirmek  için  elinden  geleni  yaptı; çünkü  başka  bir  şansları  yoktu. Halkın  görüşünün  sorulduğu  bir  durumda  yapılan  baskı  ve  dayatmalar, asıl  amacın  milletin  yararı  için  görüşlerine  baş  vurmaktan  çok  daha  farklı  olduğunu  anlatıyordu.  Zaten değişmesi  gereken ve  daha  da  aciliyeti  olan  onca  yasaya  karşın, iktidarın  amaçları  doğrultusunda ve  biraz  da  ''daha fazla özgürleşeceksiniz''  yutturmacası  ile   hazırlanmış  siyasi  bir oyundu  bana  göre..Pek  de  şaşırmadım  sonuçlara. Tahminlerde  bulunan uzmanlar  kadar  başarılıydım  sonuçlar konusunda. Şaşırmadım  ama  üzüldüm. En  çok  da, yüzsüzce  yapılan  ''Demokrasi Kazandı'' söylemleri  sinirlendiriyor  beni. Hangi  demokrasi? Bir  referandumda  görüş  sorulur  ve  sonuç  beklenir. Demokrasilerde yöntem  budur. Peki,  bunca dayatma, baskı, tehdit, bu  uğurda  harcanan  trilyonlar nedendi?? Üstelik tüm  eşitsizliklere  rağmen yasa  değişikliğinden  daha  da  önemli  olarak,  hükümete  tepkisini  belli  etmek  amacı  ile ''Hayır!''  diyen  yüzde 42 lik  kesimin  var  olmasının  demokraside  hiç  mi  anlamı  yok? Daha  söylenecek  pek  çok  söz  var  ama bu  konularda daha  önce  söylenmiş çok  anlamlı  sözler  yeterli  aslında;

İnsan yığınlarının davranış biçimlerini önceden kestirmek için, onların güç bir durumdan kendilerini kurtarmak için hiçbir zaman çok önemli bir çaba göstermediklerini kabul etmek gerekir.
Friedrich Nietzsche

Zayıf bir hükümet kadar baskıcı ve adaletsiz olanı yoktur.
Edmund Burke

 
Mal cimride, silah korkaklarda, karar zayıflarda olursa düzen bozuktur.
Hz. Ebubekir



Unutulmamalı ki bu  bir  genel  seçim  değildi;


Özgürlük savaşı asla bitmez. Özgürlük bir gün servetin gücüne karşı, bir başka gün siyasetçilerin entrikalarına karşı, bir başka gün bürokratların kalıcı kötülüklerine, bir başka gün faşiste ve militariste, bir başka gün vurguncuya, sonra çetelerin öfke ve histerisine, cahilliğe ve aptallığa, suçluya ve ikiyüzlüye karşı savunulmalıdır. Bu misyonda her "uygar" insan ölene kadar askerdir ve yaşamın zevkinin farkına sadece bir yerde, birisi insan ruhunun özgürlüğü için kesin ve son darbeyi vurduğu anda varabilir.. 
Walter Lippmann

Yöneticiler, iktidara saltanat sürmek için değil, millete hizmet için getirilmişlerdir. Ulusa karşı olan görevlerini kötüye kullandıklari takdirde, şu ya da bu biçimde ulusal iradenin kendi haklarında vereceği kararla karşılaşırlar. Ulus tarafindan, ulus adınadevleti yönetmeye yetkili kılınanlar, gerektiğinde ulusa hesap vermek zorunda olduklarını bilmelidirler.
Kemal Atatürk


Ve  son olarak  da  kendime  şu  sözleri  anımsatıyorum;


Haklı olduğunuza inanıyorsanız, sakin olmayı başarabilirsiniz.
Bud Holiday 









 













7 yorum:

  1. nasil hislerime tercuman olmus bu yazi...
    soylenecek cok sey var ama belkide susup sabirli olmak en iyisi.

    YanıtlaSil
  2. işe gelince demokrasi , işe gelince padişahlık...
    hadi hayırlsı

    YanıtlaSil
  3. evet size katılıyorum ..hiç dikkatinizi çekti mi bilmem her sandık başında sivil polisler var dı ..tek tesellim Anyalyanın çoğunluğunun HAYIR DİYEBİLMESİ ..

    YanıtlaSil
  4. Tek bildiğim içim acıyor...

    YanıtlaSil
  5. ne diyelim begonvilli,umut edeceğiz yoksa söylenecek çok sey var ama çözümdn uzak :(
    balık yiyen zeki insanlara kalsa ..

    YanıtlaSil
  6. "Cahil bir toplum, özgür bırakılıp kendine seçim hakkı verilse dahi, hiçbir zaman özgür bir seçim yapamaz. Sadece seçim yaptığını zanneder.

    Cahil toplumla seçim yapmak, okuma yazma bilmeyen adama hangi kitabı okuyacağını sormak kadar ahmaklıktır. Böyle bir seçimle iktidara gelenler, düzenledikleri tiyatro ile halkın egemenliğini çalan zalim ve madrabaz hainlerdir."

    Nietzsche


    Sevgilerimi yolluyor seni kucaklıyorum.. Çünkü Kucaklanacak o kadar az kişi kaldı ki..

    YanıtlaSil
  7. Tabi ki kendi demokrasileri kazandı :(

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.