14 Eylül 2010 Salı

Mirage (Serap)


Bugün hayatımda ilk kez   Makedonya yapımı bir film izledim. 2004' te çekilmiş bir dram.


 Oyuncular: Vlado Jovanovski , Marko Kovacevic , Jordanco Cevrevski , Elena Mosevska , Slavica Manaskova , Mustafa Nadarevic,  Martin Jovchevski
Yönetmen : Svetozar Ristovski 
Makedonya'nın yakın tarihine ve siyasi olayların yarattığı toplumsal sorunlara değinen Mirage (Ilusja) bugüne kadar Makedonya'dan çıkan en nitelikli yapımlardan biri olarak tanıtılıyor.

Yalnız bu filmi izlerken sergilenen yaşamların tüm ağırlığını, insanların aymazlıklarını, acılarını  birebir hissetmeyi göze almanız gerekiyor. Ben izlediğim her karede bu acıyı duydum. Ekonomik zorlukların, sevgisizliğin yok edici boyutlarını ürpererek izledim.

Marko sorunlu bir  ailenin oldukça zeki çocuğu. Alkole  düşkün sorumsuz babası, yaşama  ait tüm  ilgisini hatta  annelik  duygularını  yitirmiş ezik  bir  anne  ve   bir  örneğini  daha  görmediğim , anne babasına, özellikle kardeşine nefret  dolu,  ahlak  yoksunu  bir  abla,  ailenin diğer bireyleri..Marko okulda  zayıfları  ezen acımasız  çetenin  de  kurbanıdır. Tam  da  delikanlılığa geçiş sürecinde hiç  bir  olumlu model  bulamayan Marko'nun çırpınışları  ve kaçınılmaz  sonu,   toplum  ve  aile  desteğinin  önemini çok  güzel  vurgulamış.

Özellikle,  tren  yolunda  yürürken şiir  yazmaya  çalıştığı  sahne çok  içime  dokundu. En  az,  dövülerek çöp  konteynerına  atılmasını,  sevgi  ve  ilgi  arayışı  yüzünden bir serseri ile  arkadaş  olup  alkole,  sigaraya alışmasını gösteren sahneler  kadar..

6 yorum:

  1. sıraya alınmıştır.
    teşekkür ederizz...

    YanıtlaSil
  2. Selamlar,

    Burada olmadığım için sizlerin Bayramınızı kutlayamadım. Geçmiş Bayramınızı kutlar, şeker tadında, en tatlı bayramların sizlerle sevdiklerinizle geçmesini dilerim. Sevgiyle sağlıcakla kalın.

    Afet Ergü Şaşmaz

    YanıtlaSil
  3. Ye ya da yenilen ol... Ne hayatlar var şu dünyada. Güzel filmmiş Mirage.

    Bloguma uğrarsanız çok sevinirim. Yeni yazı yayınladım.

    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  4. İçinde çok fazla şey olduğu anlaşılıyor anlatımınızdan.

    YanıtlaSil
  5. Top website, I hadn't noticed begonvilliev.blogspot.com earlier in my searches!
    Continue the superb work!

    YanıtlaSil
  6. Great post, I am almost 100% in agreement with you

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.