29 Mart 2010 Pazartesi

Hangi Avrupa? / Banu Avar

Sınırlar Arasında, 2006- 2007 yayın döneminde on yedi Avrupa ülkesini ekrana getiren bir belgesel diziydi. Avrupa'nın çeşitli konularda ne büyük bir çifte standart uyguladığını, şu ünlü Kopenhag Kriterleri'nin Kophenag'da bile uygulanmadığını, Türkiye'ye dayatılan ''Avrupa Ölçütleri''nin her birinde Avrupa'nın nasıl sınıfta kaldığını Avrupalı'nın ağzından aktardı. Bu yapım on yedi Avrupa ülkesini TRT ekranlarına getirirken büyük zorluklarla ve engellemelerle karşılaşmış. Hemen her bölüm kesintilerle yayına girebilmiş. Bazı bölümlerin tekrarları tamamiyle yayından kaldırılmış. Tüm bunların ayrıntıları kitapta var.

Yazarın okura ilk not olarak sunumunda şu tümceler de var;
''Avrupa'dan başka çıkış yolumuz olmadığını yüz küsur yıldır iddia edenlerin TARAFLI olduğunu ve bulundukları tarafın, TÜRKİYE tarafı olmadığını anlatmaya çalıştık. Onlar da bizim taraflılığımızı masaya yatırdılar. Cevabımız bu gün de yarın da değişmeyecek. Biz Allah'a çok şükür taraflıyız! Türkiye'nin tarafındayız. Batı dünyasında kendi ülkesinin tarafında olmayan bir aydın, bir gazeteci, bir siyasi bulmak neredeyse imkansızdır. Türkiye'ye karşı Batı'nın tarafında yer alan aydınlarımıza, Batılının biraz da ''milliyetçiliğinden'' nasiplenmesini öneririz..''

Sınırlar Arasında proğramının Avrupa yolculukları ''Hangi Avrupa'' kitabında toplanmış..Türkiye denilince aklına Ermeni ve Kürtler gelen; elleri soykırımlarla kirli, her köşesinde ayrılık rüzgarları esen bir Avrupa! Barış ve demokrasi meleği kuzey ülkeleri silah satışında rekor kırıyor. Amerikan üsleri İskandinavya'dan sonra İrlanda'ya yerleşiyor. Sözde İslamcı tarikatlara destek artıyor ama İslam en büyük düşman olarak niteleniyor. İşte böyle bir Avrupa, Türkiye'ye kriterler dayatıyor! Bu kriterler en yetkili Batılı ağızlardan yorumlanıyor. Bu kitapta TRT'de yayınlanırken önemli bölümleri ekranda yer almamış röportajlar da var. Hemen başlarda yer alan ''Batı ve Ödülleri'' bölümü çok aydınlatıcı.
Elimden bırakmadan okudum, okumanızı tavsiye ediyorum.

12 yorum:

  1. Listeye eklendi..
    Güzel bir hafta diliyorum..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler impossible, size de...

    YanıtlaSil
  3. Ben bu hanımefendının goruslerıne hayranım..
    Ezberlerı bozan
    gerceklerı cok buyuk bı cesaretle dıle getıren bı tarzı ve bırıkımı var
    benım de lıstemde bu kıtap en kısa zamanda okuyacagım
    sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  4. TRT' deki programını takip etmeye çalışıyordum.Hemen kitabını da edineceğim. Teşekkürler !

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar huzurlu ve güzel bir blog:)Özelliklede bir hayvanseverse sahibesi hiç dayanamam hemen izlerim:)Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Belgeseli ilgiyle izleyen biri olarak kitapdan bi haber olduğum için utandım doğrusu en kısa sürede okuyacaklarım listesinde ilk sıraya aldım bile teşekkürler yazın için...

    YanıtlaSil
  7. Öykü'cüğüm, okumanı tavsiye ediyorum. Az çok bildiğimizi sandığımız konuların detaylarını öğrenmek ve bu bilgilere usta bir gazeteci yazarın belgelere dayalı anlatımı ile ulaşmak doyurucu oluyor.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Çobanyıldızı, TRT 1'de yayınlananlardan fazlası var kitapta.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Uzmanamatör, her çıkan kitaptan haberdar olmamıza olanak yok. Bu yüzden tanıtımını yaptığım kitapları seçerken çok titiz davranıyorum. Bana katkıları olan kitapları elimden geldiğince tanıtmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Chilek; hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Her zaman bekleriz efendim:)

    YanıtlaSil
  11. tavsiyeni dikkate alıcam

    YanıtlaSil
  12. Hayranım Banu Avar'a dolayısıyla kitabı da okunacaklar listesine alındı. Tavsiyen için teşekkürler ablacığım.

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.