25 Haziran 2019 Salı

.Enfes Kokulu Clematisler Açmış Ama..

Doğa yürüyüşlerini çok seviyorum. Hava koşuları aşırı zorlayıcı olmazsa, her mevsimde mutlaka uzun ya da kısa yürüyüşler yaparım.  Epeyce uzun süredir bunu yaptığım için buraların florasını, faunasını iyi bilirim. Yollardan, patikalardan sadece yürüyüp geçmekle kalmam;  bitkileri, hayvanları inceler, fotoğraflarını çekerim. Onlarca yabani bitkiyi, endemikleri, çok ya da az bulunanları artık kolaylıkla tanıyıp adlarını, bazılarının da Latince adlarını sayabilirim. Çünkü rastladığım bitkileri mutlaka araştırır, notlar alırım. İşte doğa yürüyüşlerini çok sevmemin asıl nedeni, bu yürüyüşler  sayesinde  köpek kızlarımla günlük sporumuzu yaparken çevremdeki bitkileri, hayvanları tanıma olanağı bulmam.

Yine bu yürüyüşler sırasında iki yıl önce, bizi bir dereciğe  ulaştıran patika yolun bir tarafında şahane kokulu bir sarmaşığa rastlamıştım. Görüntüsü çok etkileyiciydi. Bembeyaz çiçekleri, mis gibi kokusu ile göz alıcı bir yabani bitkiydi. Fotoğraflarını çekip araştırdım, Clematis Vitalba (Akasma) olduğunu öğrendim. Aynı bitkinin kültürü de varmış. Çok özenip kültürünü satın aldım. Bahçemde yetiştirmeyi başardım ama asla o gördüğüm harika görüntüyü elde edemedim.  Ertesi yıl aynı günlerde sabırsızlıkla açmalarını bekledim ancak  tam da  clematislerin  olduğu yere moloz dökmüşler. Bir kaç cılız dal azıcık açmıştı. Çok üzüldüm... Derken bu yıl clematislerin açma zamanı sık sık oraya gittim. Bu yıl o güzelim çiçekler kendilerini biraz daha yükseğe çekmişler. İki yıl önceki görkemli halleri ile bol bol açmışlar ,  hem de iki ayrı yerde. Sevindim tabii ki ama....

''Ama''  sözcüğünü kullanmamın nedeni son iki fotoğraf karesinde..






























3 yorum:

  1. Elleri kırılsın ya, bu ne!

    YanıtlaSil
  2. Ama, insanoğlu oraya da imzasını bırakmadan duramamış yine :((

    YanıtlaSil
  3. Son karelerle ilgili soyleyecek cok sey var aslinda ama o kadar anlayamiyorum ki, nerden baslayip ne diyecegimi bilemiyorum.

    Aslinda doganin karma gibi bir sistemi olsa. Mesela copleri donusturmek ya da cope atmak yerine yere atanlar eve donduklerinde salonlarinin ortasinda ya da yataklarinin icinde o copleri bulsalar. Ya da cevreye, hayvanlara zarar verenler, agaclari, ormanlari yok edenler her yaptiklari sey icin mesela evlerinin bir duvarini yikilmis, arabalarinin lastigi patlamis ya da hesaplarindan bu zarari karsiliginda bir miktar para cekilmis olarak bulsalar bir sey degisir miydi acaba?

    Maddi seyler uzerinden ornekler verdim cunku bu tarz insanlarin sadece ve sadece kendilerinden baska hic bir sey dusundugunu, umursadigini sanmiyorum ve konusarak bir seyler de degismiyor ne yazik ki.

    Son iki fotograftaki ama'yi bir kenara koyarak, ustteki guzelliklere bayildigimi soylemek istiyorum. Cicekler muhtesem, kimbilir kokulari da ne harikadir. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.